Ασφάλειες: Αύξηση παραγωγής με καταλύτη τα ανοδικά τιμολόγια

Πού αποδίδουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς την άνοδο του κλάδου ζωής κατά 5,8% και των γενικών καλύψεων κατά 10,8%. Η εικόνα του πρώτου πενταμήνου.

Ασφάλειες: Αύξηση παραγωγής με καταλύτη τα ανοδικά τιμολόγια

Αύξηση παραγωγής κατά 8,4% σημείωσε η εγχώρια ασφαλιστική αγορά κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ, βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Ειδικότερα, ο κλάδος ζωής ανέβηκε κατά 5,8% και οι γενικές καλύψεις κατά 10,8% (+29,6% στην υγεία, +1,6% στην αστική ευθύνη οχημάτων).

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ένα σημαντικό τμήμα της εμφανιζόμενης ανόδου είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τιμολογίων που σημειώθηκε σε όλους τους γενικούς κλάδους και ξεκίνησε είτε από το φθινόπωρο του 2022 είτε μέσα στους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς, ανάλογα με την πολιτική που ακολούθησε κάθε εταιρεία.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά κατά το πρώτο πεντάμηνο επηρεάστηκε ως ένα μικρό βαθμό από το κλίμα πολιτικής αστάθειας που επικρατεί σε κάθε προεκλογική περίοδο και κυρίως από τις πληθωριστικές επιπτώσεις που έπληξαν το διαθέσιμο εισόδημα σε ένα σημαντικό τμήμα των ελληνικών νοικοκυριών. Αντίθετα, σε άλλες ασφαλιστικές καλύψεις που σχετίζονται με επιχειρήσεις, τα πράγματα κινήθηκαν μάλλον ανοδικά λόγω της πορείας του ΑΕΠ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον κλάδο ζωής, το πρώτο φετινό πεντάμηνο συγκρίνεται με μια αντίστοιχη περυσινή περίοδο σχετικά χαμηλών επιδόσεων (αναστάτωση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές λόγω πληθωρισμού, σε αντίθεση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023 όπου οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων σημείωσαν άνοδο).

Για τους υπόλοιπους μήνες του έτους επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι η άνοδος της παραγωγής θα συνεχιστεί, ενώ μεγαλύτερες επιδόσεις αναμένονται για το 2024, ιδίως στην περίπτωση που εφαρμοστεί νέο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για τον άμεσο εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.

Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένουν οι παράγοντες του κλάδου να διαπιστώσουν το αν και κατά πόσο θα επηρεάσει ανοδικά την ασφαλιστική παραγωγή, το κυβερνητικό μέτρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που καλύπτονται έναντι φυσικών καταστροφών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v