Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο «stress test» για το ενεργειακό σύστημα

Αισιόδοξα για την ευστάθεια του συστήματος εμφανίζονται στελέχη του ΑΔΜΗΕ, παρά τις συνθήκες ζήτησης που δημιουργεί ο καύσωνας και την πυρκαγιά στο Λουτράκι. Πότε αναμένεται κορύφωση της ζήτησης. Οι διαφορές με το 2021.

Νέο «stress test» για το ενεργειακό σύστημα
  • του Δημήτρη Αβαρλή

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα το ενεργειακό σύστημα της χώρας βρίσκεται υπό δοκιμασία, καθώς και αυτή την εβδομάδα θα επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κλιμάκια του ΑΔΜΗΕ διενεργούν ελέγχους και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία πώς δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε σχέση με την ευστάθεια του συστήματος.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, η ζήτηση κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα εξαιτίας του γεγονότος πως υπήρχε λιγότερη δραστηριότητα στους χώρους δουλειάς και στις επιχειρήσεις. Επομένως, τα φορτία άγγιξαν τα 8,5G W, όταν την περασμένη Πέμπτη ξεπέρασε τα 10 GW.

Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ εκφράζεται αισιοδοξία ότι το επόμενο διάστημα δεν θα υπάρξει πρόβλημα, με το δεδομένο βέβαια πως δεν θα αλλάξουν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων που κάνουν λόγο για μικρότερης διάρκειας νέο καύσωνα. Σε κάθε περίπτωση, σε σύγκριση με το 2021 που το ενεργειακό σύστημα της χώρας δέχτηκε αντίστοιχη πίεση, τέσσερις είναι οι λόγοι που συνηγορούν πως βρίσκεται σε καλύτερη θέση.

Πρώτον, το γεγονός πως έχουν προστεθεί περισσότερα φωτοβολταϊκά πάρκα στο σύστημα.

Δεύτερον, πως νέες θερμικές μονάδες έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Ακόμα και σε δοκιμαστική λειτουργία μπορούν και προσφέρουν στο σύστημα φορτία.

Τρίτον, οι ταμιευτήρες είναι γεμάτοι λόγω των βροχοπτώσεων τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα τα υδροηλεκτρικά να μπορούν να στηρίζουν το σύστημα.

Τέταρτον, οι διασυνδέσεις. Πρόσφατα, ο ΑΔΜΗΕ και ο Διαχειριστής του βουλγαρικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ESO EAD έθεσαν σε λειτουργία τη νέα, διεθνή ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας υπερυψηλής τάσης 400 kV. Το έργο μπορεί να βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, ωστόσο διακινείται κανονικά ενέργεια. Επίσης, το έργο του Δυτικού Διαδρόμου βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Με το συγκεκριμένο έργο, η Πελοπόννησος διασυνδέεται στο Σύστημα Υπερυψηλής Τάσης.

Εκτιμάται πως αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη διασύνδεση, θα υπήρχε πρόβλημα τις τελευταίες μέρες, λόγω και της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Λουτράκι. Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκια του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται επί ποδός διεξάγοντας ελέγχους, με σκοπό και το επόμενο διάστημα το σύστημα να αντεπεξέλθει χωρίς προβλήματα.

Μέσα στην εβδομάδα η ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενδεχομένως ξεπερνώντας τα 10 GW. Τα έργα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνεχίζουν να στηρίζουν το σύστημα, ιδιαίτερα στην αιχμή της ζήτησης, δηλαδή τις μεσημεριανές ώρες, ενώ ουσιαστική είναι και η συνεισφορά των θερμικών μονάδων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v