Εφορία: Μπαράζ ελέγχων με νέα «όπλα» σε ελεύθερους επαγγελματίες

Ποιοι μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο των στοχευμένων ελέγχων της ΑΑΔΕ. Επτά στους 10 δηλώνουν εισοδήματα κάτω των €10.000! Νέα ελεγκτικά εργαλεία και μαζικές διασταυρώσεις με όλα τα μέσα.

Εφορία: Μπαράζ ελέγχων με νέα «όπλα» σε ελεύθερους επαγγελματίες

Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και εκμεταλλευτές ταξί μπαίνουν στην πρώτη γραμμή στοχευμένων ελέγχων από την ΑΑΔΕ, με φόντο τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής που δείχνουν ότι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα χαμηλότερα από 10.000 ευρώ.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής συνιστά κορυφαίο στόχο του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με το τρίδυμο Κ. Χατζηδάκης - Χ. Θεοχάρης - Γ. Πιτσιλής να συμμερίζονται τις ίδιες φιλοδοξίες για την πάταξή της. Στόχος, αφενός, η εμπέδωση φορολογικής δικαιοσύνης και αφετέρου, η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, διευρύνοντας τον δημοσιονομικό χώρο που καλείται να διαχειριστεί ο Θ. Πετραλιάς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να «αγριέψει» ακόμα περισσότερο, με νέα ηλεκτρονικά μέσα τα οποία αναμένεται να αποκαλυφθούν την επόμενη εβδομάδα και στοχευμένους ελέγχους, σταδιακά σε όλο το φάσμα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ειδικές ελεγκτικές ομάδες, έχοντας ως αφετηρία κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, θα επιλέξουν στοχευμένα τους ελεγκτικούς στόχους σε πρώτη φάση στους κόλπους υδραυλικών, ηλεκτρολόγων και εκμεταλλευτών ταξί.

Σταδιακά, όλες οι επαγγελματικές ομάδες θα περάσουν από κόσκινο, με εξονυχιστικό έλεγχο και διασταυρώσεις των φορολογικών τους δηλώσεων, δηλώσεων ΦΠΑ, εγγραφές εξόδων στο myDATA, περιουσιακά στοιχεία, τεκμαρτές δαπάνες

Για τον έλεγχο θα αξιοποιηθούν τρεις έμμεσες τεχνικές:

1. ανάλυση της ρευστότητας του φορολογούμενου,

2. καθαρή θέση,

3. ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Στη βάση των πρώτων ευρημάτων θα ακολουθήσει «ξεψάχνισμα» στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν αρκούν για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης ή τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν αρκούν για να καλύψουν την προσαύξηση περιουσίας.

Με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει ανάγκη να πείσει τον φορολογούμενο να αποκαλύψει κρυφά εισοδήματα. Απλά, προσδιορίζεται το ποσό του φόρου που αναλογεί κατ’ εκτίμηση.

Από τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν πέρυσι προκύπτει ότι:

  • Το 67,2% των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων εμφάνισαν στην εφορία εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
  • Έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ετήσια εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ. Το μέσο δηλωθέν εισόδημα των νοικοκυριών ήταν 12.748 ευρώ.
  • 659.258 φορολογούμενοι δηλώνουν μηδενικό εισόδημα.
  • Από το συνολικό εισόδημα των 84,2 δισ. ευρώ, τα 65,937 δισ. ευρώ δηλώθηκαν από 4.964.326 μισθωτούς και συνταξιούχους, τα 4,316 δισ. ευρώ από 388.481 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τα 6,617 δισ. ευρώ από 1.657.998 φορολογούμενους με εισοδήματα από ακίνητα, τα 5,772 δισ. ευρώ από 4.570.471 φορολογούμενους με εισοδήματα από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και το 1,563 δισ. ευρώ από 505.960 φορολογούμενους που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v