Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Υλοποιούμε το 50% των δεσμεύσεων χωρίς κίνδυνο για πρόγραμμα σταθερότητας

Συμφωνία έως το τέλος του έτους για περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας και για πληρέστερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Δάνεια να δίνουν και μη τραπεζικά ιδρύματα. Περισσότερα από 4,2 δισ. ευρώ έχουν παρακρατηθεί από τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας.

Χατζηδάκης: Υλοποιούμε το 50% των δεσμεύσεων χωρίς κίνδυνο για πρόγραμμα σταθερότητας

«Η κυβέρνηση κάνει αμέσως πράξη τις δεσμεύσεις της. Είχε αμφισβητηθεί η βασιμότητα του οικονομικού μας προγράμματος, αποδεικνύεται ότι το είπαμε και το κάναμε». Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

Με αυτό το νομοσχέδιο, όπως είπε, «υλοποιείται πράγματι το 50% των προεκλογικών μας οικονομικών δεσμεύσεων σε βάθος τετραετίας, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα σταθερότητας. Παράλληλα, προφανώς εμείς είμαστε που μετά από 14 χρόνια δίνουμε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους. Δεν κομπάζουμε γι’ αυτό, ούτε θεωρούμε ότι έλυσαν το πρόβλημά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, όμως δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε».

Οι αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, είπε ο υπουργός Οικονομικών, «συνολικά το 2023 αντιστοιχούν σε αύξηση του εισοδήματος κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει καθαρό όφελος για κάθε δημόσιο υπάλληλο ετησίως κατά 1.476 ευρώ. Επίσης, δίνουμε αύξηση στους υπαλλήλους που έχουν θέση ευθύνης, με αύξηση κατά 30% στο επίδομα. Έτσι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν νομίζω ότι είναι δεξιά ή αριστερή πολιτική. Δυστυχώς δεν υπάρχει ομοφωνία, για εμάς είναι μια συνειδητή πολιτική στο πλαίσιο της καλύτερης λειτουργίας του δημοσίου και καλύτερης απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων».

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «κοινωνική πολιτική» την αύξηση του αφορολόγητου των οικογενειών με παιδιά κατά 1.000 ευρώ.

Με αφορμή την παράταση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σημείωσε ότι «μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί άνω του 85%, δεν θέλαμε να υπάρξει πίεση σε όσους καθυστέρησαν, εννοείται ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση».

Σχετικά με την επιστροφή της εποπτείας της ΕΥΔΑΠ και της ΕYΑΘ στο δημόσιο από το Υπερταμείο, ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί προεκλογικά ότι ήθελε να ξεπουλήσει τα πάντα, όμως δεν υπήρχε ούτε στην άκρη του μυαλού μας τέτοια σκέψη. Από το 2014 υπήρχε σχετική απαγόρευση του ΣτΕ, έγινε σουρεαλιστική συζήτηση που δεν είχε ανταπόκριση στην πραγματικότητα».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει συμφωνία που θα έρθει προς κύρωση και στη Βουλή, με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας στη δανειακή σύμβαση, που θα οδηγεί αφενός σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας και αφετέρου σε πληρέστερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Σε κάθε περίπτωση θα είναι μια συμφωνία που θα είναι θετική για τα συμφέροντα της χώρας», υπογράμμισε.

Για τις τράπεζες, σημείωσε, «πιστεύουμε στον ανταγωνισμό. Θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε, ένα από αυτά είναι να ενθαρρύνονται τα νομικά πρόσωπα να αγοράζουν ομόλογα του δημοσίου με κατάργηση σχετικών φόρων. Θα ενθαρρύνουμε και τους πολίτες να στραφούν και σε άλλα προϊόντα πέραν του ταμιευτηρίου των τραπεζών, είτε εντός είτε εκτός τραπεζών. Δάνεια να δίνουν και μη τραπεζικά ιδρύματα, κάτι που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό».

Αναφορικά με τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Το κράτος έχει εισπράξει από τον μηχανισμό παρακράτησης υπερκερδών παραγωγής ενέργειας από τον Ιούλιο του 2022 το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ, αυτά τα χρήματα είναι στα κρατικά ταμεία… Επίσης, έχει νομοθετηθεί και εκδοθεί ΚΥΑ για φορολόγηση εταιρειών διύλισης που θα καταβληθεί ποσό περίπου 600 εκατ. ευρώ με βεβαίωση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά, περισσότερα από 4,2 δισ. ευρώ έχουν παρακρατηθεί από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «είμαστε ένα βήμα πριν από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Δεν έγινε τυχαία αυτό, αλλά επειδή ασκήθηκε συγκεκριμένη οικονομική πολιτική. Εάν άκουγε κανείς τις τοποθετήσεις συναδέλφων της αντιπολίτευσης, θα νόμιζε ότι ζούμε σε άλλη χώρα. Η Ελλάδα είναι αυτή την ώρα σε μια ευμενή θέση».

Φάμελλος: Θα ψηφίσουμε όλα τα άρθρα που δίνουν έστω και λίγα στην κοινωνία

Τη συζήτηση στη Βουλή σε ανώτατο επίπεδο, ακόμα και πολιτικών αρχηγών, για να αναβαθμιστεί η λειτουργία της ελληνικής Πολιτείας στο θέμα των πυρκαγιών και της πολιτικής προστασίας πρότεινε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

«Δεν πρέπει να το αφήσουμε. Είμαστε έτοιμοι και το πρόγραμμά μας ήδη περιέχει σοβαρές μεταρρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτική προστασία», τόνισε.

Όσον αφορά το εν λόγω νομοσχέδιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση «έρχεται να εξυπηρετήσει ένα επικοινωνιακό σχέδιο. Δεν δικαιολογείσθε για την προχειρότερα του νομοσχεδίου, είστε τέσσερα χρόνια κυβέρνηση. Δεν έχει φορολογήσει τα υπερκέρδη 2,2 δισ. στο ρεύμα, 1 δισ. στην εμπορία της ενέργειας και 2,6 δισ. υπερκέρδη στη διύλιση του 2022. Έτσι δεν έχετε δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο που θα επέτρεπε να στηρίξετε τους πολίτες. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες κάνουν ρεκόρ κερδοφορίας, ενώ η Κυβέρνηση επιλέγει η αγορά να είναι ανεξέλεγκτη. Με λεφτά από τη φορολογία, χρηματοδοτείτε την ακρίβεια».

Ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «προφανώς και θα ψηφίσουμε όλα τα άρθρα που δίνουν έστω και λίγα στην κοινωνία. Όμως αυτό που κάνετε δεν είναι μεταρρυθμίσεις, έχουμε τελείως διαφορετική πρόταση στην οικονομική πολιτική. Δεν θα πείτε τίποτα για το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος; Για την πολύ μεγάλη διεύρυνση του ισοζυγίου συναλλαγών; Υποθηκεύουν το μέλλον μας. Έχετε έλλειψη σχεδίου».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «έχουμε πρόταση προοδευτικής διεξόδου, ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο που κοιτάζει στα μάτια τις προκλήσεις του 20ού αιώνα. Χρειάζεται ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, που η πολιτεία έχει ευθύνη να σχεδιάσει την παραγωγική ανασυγκρότηση. Χρειάζονται ξεκάθαροι κανόνες, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, όχι κράτος με ρουσφέτια, και πραγματικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος όλων. Η ΝΔ δεν θέλει και δεν μπορεί να τις προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Καταθέτω την πρότασή μας στα άλλα κόμματα και στην κοινωνία».

Αναφορικά με τις αυξήσεις στο δημόσιο, ανέφερε πως «ουδεμία σχέση έχει το νομοσχέδιο με το μισθολόγιο στο δημόσιο. Μήπως το σχέδιό σας είναι να μην έχουμε επιστήμονες στο δημόσιο ή να μην έχουμε καθόλου δημόσιο; Πρόκειται για ένα σχέδιο υποβάθμισης του δημοσίου και της εργασίας σε αυτό. Στα επιδόματα ευθύνης γίνεται μεγάλη αύξηση για πολύ μικρό ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων. Όμως, έχουμε αξιοκρατικά επιλεγμένους προϊσταμένους στο δημόσιο; Εμείς προτείνουμε οριζόντια 10% αύξηση για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους».

Στις συντάξεις, είπε ο κ. Φάμελλος, «υπάρχουν θετικά μέτρα, όμως κρατάτε πάλι το επίδομα στο θέμα της προσωπικής διαφοράς. Γιατί τέσσερα χρόνια δεν αλλάξατε τη ρύθμιση και γιατί δεν το κάνατε τώρα; Οι προηγούμενες κυβερνήσεις κρίθηκαν. Προτείνουμε 13η σύνταξη σε όλους, επιστροφή των αναδρομικών σε όλους και επίδοση της αύξησης του 7,5% σε όλους, ανεξάρτητα από την προσωπική διαφορά».

Όσον αφορά το market pass, εκτίμησε ότι «υποδηλώνει την παραδοχή ήττας και ανεπάρκειας της κυβέρνησης ότι έσπασε τα κοντέρ η ακρίβεια. Έρχεστε να την επιδοτήσετε αυτήν, όχι να τη μειώσετε. Προχωρήστε στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, μειώστε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην ύδρευση και την αποχέτευση».

Ειδικά για την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕYΑΘ στο δημόσιο, σημείωσε: «Κάνατε ολόκληρο προεκλογικό παιχνιδάκι και το φέρατε ως τροπολογία; Έπρεπε να έρθει ως άρθρο. Δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης, αλλά υποχρέωση από το ΣτΕ. Έρχεστε συρόμενοι και το κάνετε αυτό. Η τροπολογία είναι μια μεγάλη ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γιατί δεν ψηφίσατε τη σχετική τροπολογία που καταθέσαμε στο τελευταίο νομοσχέδιο της προηγούμενης κοινοβουλευτικής θητείας;».

Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ

«Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει επί της αρχής το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, συνεπώς και το παρόν νομοσχέδιο με το 50% των προεκλογικών σας δεσμεύσεων», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.

«Δεν συμμεριζόμαστε το αφήγημα της αισιόδοξης εικόνας που διακινείται, της δήθεν στήριξης των πολιτών εν μέσω ακρίβειας και πληθωρισμού. Οι έμμεσοι φόροι καλύπτουν το 60% των φορολογικών εσόδων και ενώ υπάρχει απροθυμία της κυβέρνησης να φορολογήσει όσους έχουν υπερκέρδη. Δεν αποδέχεστε την παταγώδη αποτυχία σας σε όλες τις πολιτικές για τη διαχείριση ιδιωτικού χρέους», τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Όπως σημείωσε, «απέναντί σας δεν έχετε αντιπολίτευση των κραυγών, αλλά το ΠΑΣΟΚ που ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση. Επιμένετε να μην κάνετε ελέγχους στην αγορά, εμμένετε στον υψηλό ΦΠΑ στα 13%, αφήνετε ανυπεράσπιστους τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν αυξήσεις σε 9 από τα 10 είδη τροφίμων και θεωρείτε ότι ξεμπερδεύετε με ένα market pass. Αντιμετωπίζετε το στεγαστικό πρόβλημα των νέων, με μόλις 3 στους 10 που εγκρίνονται να μπορούν να βρουν σπίτι».

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι «διαφωνούμε γιατί μιλάτε για αυξήσεις μισθών, όταν η μείωση του μέσου εισοδήματος στην Ελλάδα, λόγω πληθωρισμού, ήταν 7,1%. Εμπαίζετε τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, δίνοντάς τους δύο επιδόματα το χρόνο. Δεν μπορούμε ούτε να συναινέσουμε ούτε να συμφωνήσουμε για την πολιτική για λίγους και ισχυρούς, που αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια προς όφελος των καρτέλ. Έχετε ξεχάσει ότι η ψήφος είναι δανεική. Δεν θα μείνετε ανεξέλεγκτοι, απέναντί σας έχετε πλέον το ΠΑΣΟΚ, η εξουσία πρέπει να ασκείται στο όνομα του λαού και για τον λαό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v