Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Πώς επηρεάζουν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές τουρισμό και ΔΕΗ

Η βραχυπρόθεσμη ζημιά και ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος από τις πυρκαγιές και τους καύσωνες. Η περίπτωση της ΔΕΗ και της Sani/Ikos. Πώς αποτιμά τα ρίσκα ο οίκος αξιολόγησης.

Fitch: Πώς επηρεάζουν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές τουρισμό και ΔΕΗ

Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ και οι μεγάλες πυρκαγιές σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμη διακοπή λειτουργίας σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, κατασκευαστικές εταιρείες, αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία, αναφέρει η Fitch Ratings.

Ο οίκος επισημαίνει ότι δεν αναμένει καμία επίπτωση στην αξιολόγηση, λόγω διαφόρων ελαφρυντικών παραγόντων και μιας σχετικά περιορισμένης περιόδου αναταραχής.

Οπως επισημαίνει η Fitch, αυξάνεται ο κίνδυνος οι πυρκαγιές να καταστρέψουν ενεργειακά δίκτυα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το κόστος ασφάλισης ή τις ανάγκες αναπλήρωσης κεφαλαίων. Ωστόσο, δεν αναμένει ότι αυτό θα συμβεί σε μεγάλη κλίμακα. Ταυτόχρονα, οι διακοπές ρευματοδότησης θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε αυξημένες τιμές ενέργειας.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι διακοπές ρεύματος θα είναι πιο σοβαρές στις αναδυόμενες αγορές, όπου τα ενεργειακά δίκτυα λειτουργούν σε χειρότερες συνθήκες. Για παράδειγμα, η Τυνησία έχει υιοθετήσει προγραμματισμένη μείωση φορτίων σε ορισμένες περιοχές, για να διατηρήσει το δίκτυό της. 

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (BB-/Stable) στην Ελλάδα, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τις πυρκαγιές, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ένα περιορισμένο οικονομικό και λειτουργικό αντίκτυπο. Ο ΔΕΔΔΗΕ, η εταιρεία που διαχειρίζεται το ελληνικό δίκτυο διανομής, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, υλοποιεί τις απαιτούμενες αντικαταστάσεις δικτύου σε περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές από πυρκαγιές. Το κόστος αντικατάστασης είναι μέχρι στιγμής ελάχιστο.

Οι πιθανές διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω του καύσωνα και των πυρκαγιών είναι απίθανο να έχουν ουσιώδη αντίκτυπο σε βιομηχανίες και κατασκευαστές, καθώς πολλές μεγάλες εταιρείες διαθέτουν ήδη εφεδρικές γεννήτριες ενέργειας με πετρέλαιο ντίζελ, έτοιμες να αναπτυχθούν όπως απαιτείται. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αστάθεια της τιμής του ντίζελ βραχυπρόθεσμα στην Ευρώπη και, σε συνδυασμό με τις συνολικά υψηλότερες τιμές ενέργειας, θα μπορούσε να έχει μέτριο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Η Fitch εκτιμά ότι οι διακοπές στα προγράμματα πτήσεων θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις αεροπορικές εταιρείες. Οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως δεν θα είναι υπόχρεες για επιστροφή χρημάτων για εισιτήρια σε ακυρωμένες πτήσεις προς περιοχές που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές, βάσει του κανονισμού ΕΕ 261 (πράξη της φύσης). Μέχρι στιγμής, μόνο λίγες αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει πτήσεις προς προορισμούς που έχουν επηρεαστεί από τις πυρκαγιές. Ενώ ορισμένοι εκτελούν πτήσεις επαναπατρισμού, αυτές είναι απίθανο να είναι ζημιογόνες.

Οι καύσωνες και οι πυρκαγιές, εάν αποτελέσουν συχνό φαινόμενο, θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στα αεροπορικά ταξίδια των τουριστών στις πληγείσες περιοχές. Η Fitch αναμένει ότι οι τουριστικές ροές θα μετατοπιστούν σε λιγότερο πληγείσες περιοχές, όπως συνέβη στο παρελθόν σε Αίγυπτο και Τουρκία, χωρίς να επηρεαστεί η συνολική ταξιδιωτική ζήτηση.

Ο αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που εκτίθενται σε περιοχές που πλήττονται από τον καύσωνα θα ποικίλλει βραχυπρόθεσμα, ανάλογα με τις πολιτικές ακυρώσεων, το ποσοστό των κρατήσεων τελευταίας στιγμής και την εγγύτητα των ξενοδοχείων στις πυρκαγιές. Οι πολιτικές επιστροφής χρημάτων έχουν γίνει γενικά λιγότερο ευέλικτες μετά την πανδημία, επομένως σημαντικές απώλειες από ακυρώσεις είναι απίθανες. Οι πάροχοι με σημαντική έκθεση σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, καθώς ο Αύγουστος είναι σημαντικός για ταξίδια διακοπών στην Ευρώπη.

Ο Όμιλος Sani/Ikos SCA (B-/Negative) έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα μεταξύ των εταιρειών καταλυμάτων που έχουν αξιολογηθεί από τη Fitch, αλλά οι δραστηριότητές του επί του παρόντος παραμένουν ως επί το πλείστον ανεπηρέαστες, καθώς τα περισσότερα θέρετρά του βρίσκονται στη Χαλκιδική, μια περιοχή που δεν επηρεάζεται από πυρκαγιές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v