Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρα σύννεφα για μια στις τέσσερις ελληνικές βιομηχανίες

Πώς σκιαγραφείται η εικόνα στην έρευνα του ΙΟΒΕ. Η μείωση των μηνών εξασφαλισμένης παραγωγής και η δυσκολία εκτίμησης των μελλοντικών εξελίξεων. Ποια είναι η εικόνα στην απασχόληση.

Μαύρα σύννεφα για μια στις τέσσερις ελληνικές βιομηχανίες

Εξασθένιση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο στις 104,6 μονάδες, από 108,6 μονάδες τον Ιούνιο και διεύρυνση της αβεβαιότητας για το οικονομικό περιβάλλον καταγράφει το ΙΟΒΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση που αφορά στην ευκολία πρόβλεψης της μελλοντικής ανάπτυξης της επιχείρησης, τον Ιούλιο το 54% των επιχειρήσεων απάντησαν ότι αυτό μπορεί να γίνει δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, έναντι 49% τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή σχεδόν 1 στις 4 βιομηχανίες -ποσοστό 23%- δήλωσε χαμηλές για την εποχή παραγγελίες, ενώ το αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης διευρύνθηκε στις -7 μονάδες (από -4) τον Ιούλιο.

Υποχώρηση κατέγραψαν και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες. Το σχετικό ισοζύγιο διατηρήθηκε μεν θετικό, αλλά υποχώρησε αισθητά στις +19 (από +28) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο να έχει μειωθεί στο 31% (από 38%) και το ποσοστό που εκτιμά μείωση να έχει διευρυνθεί στο 12% (από 10%).

Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο υποχωρεί οριακά στις +8 μονάδες, με το 22% των επιχειρήσεων να αναφέρει εκ νέου υψηλά για την εποχή αποθέματα. Ενώ στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται μικτές τάσεις. Οι θετικές προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν σημαντικά στις +13 (από -1) μονάδες ενώ ταυτόχρονα οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ενισχύθηκαν αισθητά (-19 από -9 μονάδες).

Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν σημαντικά στους 5,2 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να ενισχύεται στο 76,8%, από 74% τον Ιούνιο.

Σε ότι αφορά τον δείκτη προβλέψεων για την απασχόληση, αυτός υποχώρησε σημαντικά στις -2 (από +18) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης να εξασθενεί στο 9% (από 22%), αλλά και ένα 12% (από 3%) να αναμένει μείωσή της. Αναφορικά με τις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών το ισοζύγιο διατηρήθηκε ισοσκελισμένο, με το 15% από 18% τον Ιούνιο, να αναμένει αύξηση τους.

Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 47% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες, το 16% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 14% την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και το 10% άλλους συγκυριακούς λόγους.

Τέλος, στο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων διατηρήθηκαν έναντι του προηγούμενου τριμήνου ως προς την αγορά της ΕΕ (+11 μον. ο δείκτης), υποχώρησαν ελαφρά ως προς τις λοιπές αγορές (+11 από +14 μον. το ισοζύγιο), ενώ ως προς την εγχώρια αγορά ενισχύθηκαν σημαντικά (+22 μον. ο δείκτης από +8 μον.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v