Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανατροπές στο σχεδιασμό για τις πληρωμές του market pass

Πώς διαμορφώνονται τα σενάρια για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών μετά την παράταση της προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις. Τα κριτήρια και τι ισχύει για τις αιτήσεις.

Ανατροπές στο σχεδιασμό για τις πληρωμές του market pass

Αυξάνονται οι πιθανότητες τριπλής πληρωμής του market pass, μια κι έξω τον Οκτώβριο μετά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Αυγούστου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης (στον ΣΚΑΙ) ανέφερε ότι οι πληρωμές στους δικαιούχους εξετάζεται είτε να γίνουν σε δύο φάσεις, με μία διπλή δόση προς το τέλος Σεπτεμβρίου και μία τον Οκτώβριο, είτε με μια τριπλή δόση τον Οκτώβριο.

Για όσους έλαβαν την ενίσχυση κατά της ακρίβειας, στον προηγούμενο κύκλο δεν θα χρειαστεί νέα αίτηση, καθώς η ΑΑΔΕ θα προσδιορίσει τους νέους δικαιούχους στη βάση των νέων φορολογικών δηλώσεων ενώ για τους νέους δικαιούχους το σύστημα υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Με την ακρίβεια να καλπάζει ιδίως στα τρόφιμα (ο επιμέρους πληθωρισμός στο 10,9% τον Ιούλιο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat) και τον εναρμονισμένο δείκτη να ενισχύεται από 2,8% σε 3,4%, το μάρκετ πας μπορεί να μην λύνει το πρόβλημα αλλά δίνει μια έστω και μικρή «ανάσα» στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά.

Το επίδομα κυμαίνεται από 22 ευρώ (για μονοπρόσωπο νοικοκυριό) έως και 100 ευρώ (για πολυμελείς οικογένειες) το μήνα και στο σενάριο της τριπλής δόσης μεταφράζεται σε 66 έως 300 ευρώ «μαζεμένα». Το ποσό των ενισχύσεων πιστώνεται σε άυλη κάρτα ή μπορεί να κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου με «πέναλτι» αφαίρεσης 20%. Στην τελευταία περίπτωση όμως οι δικαιούχοι των χρημάτων μπορούν ακόμα και να κάνουν ανάληψη των ενισχύσεων .

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα. Παραμένει δηλαδή το όριο εισοδήματος 16.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 24.000 για τα ζευγάρια με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ενώ εξακολουθούν να ισχύουν και τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας έως 250.000 για το μονοπρόσωπο νοικοκυρίο και 400.000 για τα ζευγάρια.

Όσον αφορά στο youth pass, ο σχεδιασμός δεν αλλάζει και προβλέπει πληρωμές 150 ευρώ σε όσους νέους συμπλήρωσαν εντός του 2022, τα 18 ή τα 19 με μοναδική προϋπόθεση να είναι κάτοικοι Ελλάδος και να υποβάλλουν εδώ τη φορολογική τους δήλωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v