Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωρα αποφάσεων για τους διαγωνισμούς μικρών φ/β σε Πελοπόννησο και Κρήτη

Πονοκέφαλος για τη ΡΑΑΕΥ η τύχη των διαγωνισμών για όρους σύνδεσης μικρών φωτοβολταϊκών στις δυο περιοχές. Αύριο, Πέμπτη, η τελική απόφαση. Με το όπλο παρά πόδας οι εμπλεκόμενοι επενδυτές.

Ωρα αποφάσεων για τους διαγωνισμούς μικρών φ/β σε Πελοπόννησο και Κρήτη

Μεταξύ σφύρας και άκμονος κινείται η τύχη των διαγωνισμών που προκήρυξε ο ΔΕΔΔΗΕ για τη χορήγηση όρων σύνδεσης σε μικρά φωτοβολταϊκά έργα στα κορεσμένα δίκτυα της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Η όποια απόφαση συνιστά μεγάλο πονοκέφαλο για τον τομέα Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές βρίσκονται κυριολεκτικά «με το όπλο παρά πόδας». Αύριο, πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, το όλο θέμα έρχεται στην Ολομέλεια του τμήματος, που αναμένεται να δώσει και τον αναγκαίο τελικό «χρησμό». Ακύρωση ή συνέχιση; Ή σολομώντεια λύση;

Ένα δείγμα της στάσης που τηρείται από επενδυτές είναι το εξώδικό που στάλθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στη ΡΑΑΕΥ από επενδυτή που δεν κατάφερε να λάβει Αύξοντα Αριθμό στον έναν από τους δύο διαγωνισμούς, συνεπώς, τυπικά θεωρείται «εκτός». Με το εν λόγω εξώδικο ζήτησε να λάβει το πόρισμα του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα πριν από την έκδοση της απόφασης της ΡΑΑΕΥ, ωστόσο, η προθεσμία των τριών ημερών που τέθηκε εξέπνευσε χωρίς απάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, από την απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ στο πόρισμα προκύπτει ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες διενεργήθηκαν οι διαγωνισμοί κινούνται σε οριακή κατάσταση. Έχουν εντοπισθεί ορισμένες προβληματικές καταγραφές και παρατράγουδα, με πιο σημαντικό πρόβλημα να θεωρείται ότι η λογική του διαγωνισμού ήταν «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε». Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day.gr, σύμφωνα με καταγγελίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στον διαγωνισμό της Πελοποννήσου «έπεσε», ενώ στον αντίστοιχο της Κρήτης χρησιμοποιήθηκε ρομποτικό λογισμικό, που έδωσε κρίσιμο προβάδισμα σε όσους το χρησιμοποίησαν.

Οι απαντήσεις του ΔΕΔΔΗΕ τέθηκαν υπόψη του εμπειρογνώμονα που επέλεξε η ΡΑΑΕΥ, σχολιάστηκαν από αυτόν, επέστρεψαν για νέα απάντηση και σχολιασμό από τον Διαχειριστή, ενώ πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την παρουσία του Θόδωρου Σκυλακάκη. Ως την τελευταία στιγμή, οι νομικές υπηρεσίες της ΡΑΑΕΥ βλέπουν και ξαναβλέπουν τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί, ώστε να υπάρξει μία όσο το δυνατόν αμερόληπτη και εμπεριστατωμένη πρόταση προς την Ολομέλεια του τμήματος Ενέργειας, που θα «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» αύριο.

Η απόφαση δεν θα είναι εύκολη γιατί ο φόβος που πλανάται είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις (ακύρωση ή συνέχιση των διαγωνισμών) πιθανόν να υπάρξουν δικαστικές προσφυγές από ενδιαφερόμενους επενδυτές που θα αποκλεισθούν, με αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί να μπλοκάρουν για πολύ καιρό. Όσοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν Αύξοντα Αριθμό θίγονται στην περίπτωση ακύρωσης του διαγωνισμού. Όσοι δεν πρόλαβαν να πάρουν Αύξοντα Αριθμό για τους χι ή ψι λόγους, πλήττονται στην περίπτωση που αποφασισθεί η συνέχιση και ολοκλήρωση των διαγωνισμών.

Επενδυτές που μίλησαν στο Euro2day.gr πρότειναν να υιοθετηθεί μία πολιτική λύση, όπως τη χαρακτηρίζουν. Να συνεχισθούν οι διαγωνισμοί και να θεωρηθούν «εντός» όλοι όσοι συμμετείχαν και υπέβαλαν στοιχεία, είτε έχουν, είτε δεν έχουν Αύξοντα Αριθμό. Στη συνέχεια, να ελεγχθούν οι φάκελοι του καθενός και να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο αυτοί που πληρούν τα τυπικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Ο λόγος, όμως, είναι πλέον στη ΡΑΑΕΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v