Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύστημα «έγκαιρης προειδοποίησης» για χρέη από την Εφορία

Νέα ψηφιακά εργαλεία προ των πυλών από την ΑΑΔΕ με στόχο την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και των εσόδων. Στο επίκεντρο ρυθμίσεις και προγραμματισμένες καταβολές.

Σύστημα «έγκαιρης προειδοποίησης» για χρέη από την Εφορία

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης φορολογικών υποχρεώσεων, αρχικά, όσων σχετίζονται με την απώλεια ρύθμισης οφειλών, αλλά και φορολογικό ημερολόγιο υποχρεώσεων στην οθόνη των κινητών των φορολογουμένων καθιερώνει η ΑΑΔΕ σταδιακά από τον Σεπτέμβριο και έως το τέλος του έτους.

Με το φορολογικό ημερολόγιο, στην οθόνη του κινητού θα έρχονται υπό μορφή ειδοποιήσεων προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν εντός των προσεχών ημερών. Δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και πληρωμή φόρου και ευρύτερα όλες οι υποχρεώσεις κάθε φορολογουμένου εντός των προσεχών 2-3 ημερών.

Με το σύστημα της έγκαιρης προειδοποίησης το κινητό θα παίρνει «σήμα» από την εφορία μετά την παρέλευση της προθεσμίας πληρωμής μιας δόσης ρύθμισης για την ώστε να λάβει τα μέτρα του και να μη χάσει και τη δεύτερη , εξέλιξη που θα οδηγήσει στην απένταξη από τη ρύθμιση και την πιθανή ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ:

1. Φορολογικό ημερολόγιο: Η δικαιολογία «το ξέχασα», εκλείπει. Με μια νέα εφαρμογή, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την Εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας για παράδειγμα θα βλέπει στο φορολογικό του ημερολόγιο μέσω ενημερώσεων στο κινητό του ότι έως τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να καταβάλλει, δόση ΕΝΦΙΑ, δόση φόρου εισοδήματος και να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ. Αν έως τις 29 Οκτωβρίου δεν έχει ανταποκριθεί , θα λαμβάνει ένα μήνυμα υπενθύμισης.

2. Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης: Σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο, αρχικά για τις ρυθμίσεις οφειλών. Το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα και στη συνέχεια θα στέλνει μήνυμα στον φορολογούμενο με το οποίο θα ενημερώνεται πως μια δόση δεν πληρώθηκε, αν δεν πληρωθεί και δεύτερη χάνεται η ρύθμιση και ακολουθούν στην καλύτερη περίπτωση προσαυξήσεις, στη χειρότερη κατασχέσεις. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης θα χτυπά και όταν ο φορολογούμενος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την προθεσμία υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή μιας δήλωσης ΦΠΑ με την υπενθύμιση η μη υποβολή δηλώσεων επίσης οδηγεί σε απώλεια της ρύθμισης.

Με το ίδιο μήνυμα θα ενημερώνεται για τις συνέπειες απώλειας της ρύθμισης. Το ληξιπρόθεσμο χρέος καθίσταται άμεσα απαιτητό στο σύνολό του με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ενώ ανοίγει ο δρόμος για αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Παράλληλα η απώλεια ρυθμίσεων συνεπάγεται και απώλεια της δυνατότητας έκδοσης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ενώ αίρεται και η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινής δίωξης (για μεγάλες οφειλές).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v