Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατανάλωση ρεύματος: Οι καύσωνες ανέτρεψαν το πτωτικό σερί

Θετικό πρόσημο τον Ιούλιο στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος μετά από ένα χρόνο. Πώς διαμορφώνονται τα μερίδια αγοράς των προμηθευτών. Αρνητική παραμένει η εικόνα στο επτάμηνο.

Κατανάλωση ρεύματος: Οι καύσωνες ανέτρεψαν το πτωτικό σερί

Οι καύσωνες του Ιουλίου ανέτρεψαν το πτωτικό σερί της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά από ένα χρόνο, η συνολική ζήτηση ρεύματος εμφάνισε θετικό πρόσημο, με την αύξηση τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο του ΑΔΜΗΕ, να φτάνει στο 9,68% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, δεδομένου ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τον Ιούλιο οδήγησαν στην αυξημένη χρήση κλιματιστικών.

Η μείωση της ζήτησης ξεκίνησε από πέρσι τον Ιούλιο, για δύο λόγους. Αφενός, γιατί οι καταναλωτές επιδίωκαν να συγκρατήσουν τις δαπάνες τους, λόγω των υψηλών τιμών στη λιανική αγορά και αφετέρου, λόγω της κυβερνητικής προτροπής για εξοικονόμηση, σε εφαρμογή των οδηγιών και από την Ε.Ε. Την εικόνα αυτή έρχεται να αντιστρέψει ο Ιούλιος, αποτυπώνοντας, μάλιστα, στην αρχή και στο τέλος του, τις διαφορετικές συμπεριφορές για διαφορετικούς λόγους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η συνολική ζήτηση τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στις 5.505 GWh, με τη μέγιστη, στις 10.296 GWh, να καταγράφεται στις 26 Ιουλίου και την ελάχιστη, στις 4.334 GWh, στις 2 Ιουλίου, οπότε δεν είχαν «σκάσει» ακόμη οι καύσωνες.

Παρ' όλα αυτά, η συνολική ζήτηση στο 7μηνο του 2023 διατηρεί αρνητικό πρόσημο, είναι, δηλαδή, μειωμένη κατά 5,73% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Η μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης προέρχεται από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις (-6,14%), ενώ στην υψηλή τάση (ενεργοβόρες βιομηχανίες) είναι στο -5,50%.

Από την άλλη πλευρά, η συνολική εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή τον Ιούλιο εμφανίζεται μειωμένη κατά 13,45%, με τις αυξημένες εισαγωγές να καλύπτουν τις ανάγκες της ζήτησης. Τον Ιούλιο οι εξαγωγές περιορίστηκαν κατά πολύ, ήταν μόλις 160 GWh, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 879 GWh.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Παρά το γεγονός ότι οι κλιματικές συνθήκες επέτρεψαν για πολλές ώρες την αθρόα εισαγωγή πράσινης ενέργειας στο σύστημα, εντέλει οι ΑΠΕ συμμετείχαν τον Ιούλιο με 38,7% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τη θερμική παραγωγή να κρατά τα σκήπτρα, στο 52,3%. Από την τελευταία, το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 39,9% και οι λιγνίτες το 12,4%. Ενισχυμένη ήταν και η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών, με 9%.

Μερίδια εταιρειών

Η ΔΕΗ, εκ των πραγμάτων, τον Ιούλιο είδε να αυξάνεται το μερίδιό της ως εκπροσώπου φορτίου για όλες τις τάσεις (χαμηλή, μέση, υψηλή) και να φθάνει στο 58,79%, έναντι 54,83% του Ιουνίου.

Δεύτερη στην κατάταξη έρχεται η ΗΡΩΝ, με 9,24%. Το αυξημένο ποσοστό της εταιρείας αποδίδεται στο γεγονός ότι λειτουργεί ως ενδιάμεσος στο 10ετές PPA που συνήψε η ΔEΗ με τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Η ΗΡΩΝ αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔEΗ και την πουλά στη βιομηχανία, έχοντας τον ρόλο του ενδιάμεσου παρόχου και όχι ο κλάδος προμήθειας του δεσπόζοντος παίκτη.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Mytilineos, με 7,74%, και ακολουθούν Elpedison με 5,73%, NRG με 5,29%, Φυσικό Αέριο με 3,07%, Watt & Volt με 2,99%, ΖΕΝΙΘ με 2,56% και Volterra με 1,80%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v