Δύσκολη χρονιά για κλωστοϋφαντουργία και ένδυση

Αποκλιμακώνεται το «βαρύ» ενεργειακό κόστος, ωστόσο οι εταιρείες του κλάδου πλήττονται από χαμηλά περιθώρια κέρδους και περιορισμένη εξαγωγική ζήτηση. Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς.

Δύσκολη χρονιά για κλωστοϋφαντουργία και ένδυση

Όλα δείχνουν πως το 2023 θα αποτελέσει δύσκολη χρονιά για τους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό κυμαίνεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σε σαφώς χαμηλά επίπεδα, χωρίς να υπάρχουν κάποια σημάδια που να δηλώνουν ότι θα μπορούσε να «σηκώσει κεφάλι» στο προβλεπόμενο μέλλον. Και όλα αυτά, για δύο κλάδους που είναι κατά βάση εξαγωγικοί.

Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς, τονίζοντας πως λόγω του υψηλού πληθωρισμού σε τομείς όπως τα τρόφιμα, τα νοικοκυριά στην Ευρώπη έχουν προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις των οικογενειακών τους δαπανών, προτάσσοντας ως προτεραιότητες άλλες καταναλωτικές κατηγορίες σε βάρος της ένδυσης.

«Δεν είναι μόνο οι ελληνικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση πελατών και αναγκάζονται να δουλεύουν με σαφώς χαμηλά μικτά περιθώρια κέρδους, αλλά και οι υπόλοιπες. Εκτιμώ για παράδειγμα ότι για τις τουρκικές εταιρείες τα πράγματα ίσως να είναι και χειρότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο μέτωπο του κόστους τώρα, αναμφίβολα παρατηρείται μια σαφής αποκλιμάκωση στο ενεργειακό κόστος σε σύγκριση με τα «τρελά» επίπεδα του δεύτερου εξαμήνου του 2022, χωρίς ωστόσο σε καμιά περίπτωση να έχει επιστρέψει στην προγενέστερη κατάσταση.

«Το ενεργειακό κόστος, αν και σαφώς μικρότερο σε σχέση με πέρυσι, παραμένει ακριβό, σε μια περίοδο όπου η ζήτηση είναι ασθενής και τα καθαρά περιθώρια κέρδους για πολλές επιχειρήσεις θα καταστούν αρνητικά, ιδίως αν συνεκτιμηθούν και οι επιπτώσεις από την εκτόξευση των δανειστικών επιτοκίων», καταλήγει το ίδιο στέλεχος της αγοράς.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ζητούμενο αποτελεί το πώς επηρεάστηκαν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κλωστοϋφαντουργία και την ένδυση και θα δημοσιοποιηθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη νέα εκκοκκιστική περίοδο, είναι νωρίς για να υπάρξουν ασφαλείς ενδείξεις, ιδίως επειδή φέτος καθυστέρησε η σπορά βάμβακος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Το μάζεμα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο.

Όσο και αν μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά, οι καιρικές συνθήκες του επόμενου χρονικού διαστήματος -ιδίως σε ένα γενικότερο περιβάλλον κλιματικής αλλαγής- θεωρούνται κρίσιμες για το τελικό αποτέλεσμα της σοδειάς σε ό,τι αφορά την ποσότητα και την ποιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v