Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κακοκαιρία Daniel: Ανυπολόγιστο πλήγμα για θεσσαλικές επιχειρήσεις

Μεγαλώνουν τα προβλήματα για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο. Τι γίνεται σε Επίλεκτο και Ναυπάκτου. Δεν προβλέπεται ζήτημα επάρκειας πρώτης ύλης, τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Κακοκαιρία Daniel: Ανυπολόγιστο πλήγμα για θεσσαλικές επιχειρήσεις

Οι τεράστιες ζημιές της κακοκαιρίας Daniel δεν περιορίζονται μόνο στις κατοικίες αλλά αφορούν το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη Θεσσαλία, με το ύψος των επιπτώσεων να θεωρείται πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Ιανού.

Οι ζημιές ξεκινούν από μια σειρά γεωργικών εκμεταλλεύσεων (π.χ. βαμβάκι, ντομάτες, καλαμπόκια) και επεκτείνονται σε βιοτεχνίες (μεταξύ των οποίων και εκκοκκιστήρια) αλλά και βιομηχανίες. Το ύψος των καταστροφών θεωρείται ανυπολόγιστο και θα φανεί στο σύνολό του τις επόμενες ημέρες.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με παράγοντες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, μέσω των οποίων πληροφορήθηκε ότι οι εγκαταστάσεις της Επίλεκτος δεν έχουν υποστεί ζημίες λόγω της πολύ μελετημένης προετοιμασίας που είχε γίνει, ενώ περιορισμένες ήταν οι επιπτώσεις στο θυγατρικό εκκοκκιστήριο της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου στους Σοφάδες.

Ειδικότερα τώρα για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν να δουν το πόσο τελικά θα πλήξει η κακοκαιρία Daniel τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του παραγόμενου βάμβακος, καθώς στη Θεσσαλία παράγεται κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού «λευκού χρυσού» (σε άλλες περιοχές της χώρας όπως η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία οι όποιες επιπτώσεις ήταν σαφώς περιορισμένες).

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, «ήδη φέτος αναμέναμε χαμηλότερη παραγωγή βάμβακος, γύρω στο -8%, εξαιτίας των λιγότερων στρεμμάτων που είχαν καλλιεργηθεί. Μετά και την εξέλιξη αυτή αναμένουμε να δούμε πού τελικά θα καταλήξουμε: στο -12%, στο -20% ή σε κάποιο άλλο ποσοστό;

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός για τον κλάδο, το όποιο έρχεται να επιβαρύνει μια ήδη προβληματική κατάσταση λόγω της πολύ χαμηλής διεθνούς ζήτησης για νήματα και για ρούχα. Πέρα από τις ελληνικές νηματουργίες, μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι τουρκικές μονάδες που βλέπουν όχι μόνο τη διεθνή ζήτηση να μειώνεται, αλλά και τον ανταγωνισμό από την Ινδία να οξύνεται δραστικά».

Πάντως, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν προβλέπεται να υπάρξει ζήτημα επάρκειας πρώτης ύλης για τις ελληνικές νηματουργίες από την καταιγίδα Daniel:

«Ήδη εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις αποθήκες περίπου τριάντα χιλιάδες τόνοι βάμβακος από την περυσινή σοδειά, όταν οι ελληνικές εταιρείες ζητούν μόλις πέντε έως έξι χιλιάδες τόνους τον χρόνο.

Επιπλέον, είναι πολύ χαμηλή και η ζήτηση από το εξωτερικό. Ενώ για παράδειγμα οι Τούρκοι ζητούσαν βαμβάκι από την αρχή της εκκοκκιστικής περιόδου, φέτος δεν έχουν εμφανιστεί καν στο προσκήνιο, λόγω των μεγάλων αποθεμάτων που έχουν και αυτοί από πέρυσι. Εκτιμώ πως είναι ζήτημα αν θα δούμε την πρώτη ζήτηση των Τούρκων από τον Φεβρουάριο ή από τον Μάρτιο του 2024», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v