Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την επιστροφή στο investment grade

Τι δηλώνουν οι εγχώριοι τραπεζίτες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, Το θετικό ντόμινο για το σύνολο της οικονομίας και της αγοράς και το ζήτημα «ψυχολογίας».

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την επιστροφή στο investment grade

Πολλαπλά οφέλη, έμμεσα και άμεσα, φέρνει για τις ελληνικές τράπεζες η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει ως θετικό ντόμινο για το σύνολο της οικονομίας και της αγοράς.

Πέραν της ουσιαστικής αναβάθμισης, είναι, όπως εξηγούν υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές στο Euro2day.gr,  και ζήτημα «ψυχολογίας». Και ως γνωστόν οι αγορές λειτουργούν βασιζόμενες στην ψυχολογία. Μετά, λοιπόν, από αρκετά χρόνια με σύνθετα προβλήματα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δύναται να χαράξει μια νέα αναπτυξιακή πορεία, χωρίς τις αγκυλώσεις και την απορρύθμιση που προκαλούσε η κατάταξη «junk» των τίτλων του δημοσίου.

Τα οφέλη

Η θετική επίδραση για τις τράπεζες ξεκινά από την ποιότητα των ισολογισμών τους και φθάνει μέχρι το ταμπλό στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ας δούμε όμως τα πραγματικά και άμεσα οφέλη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα:

  • Βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης. Η επιπλέον υποχώρηση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο θα περάσει άμεσα στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.
  • Αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα ωθήσει την ανάπτυξη τραπεζικών εργασιών κάτι που θα αποτυπωθεί στα κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων.
  • Μείωση του κόστους για την εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο του MREL.
  • Βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού
  • Αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων που διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας.
  • Ενίσχυση των επενδύσεων, εξέλιξη που θα συμβάλλει θετικά στην πιστωτική επέκταση των τραπεζών.

Σοβαροί επενδυτές

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποσύρει το μεγαλύτερο (ίσως) εμπόδιο που στέκεται μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και των «σοβαρών» ως προς την ποιότητά τους ξένων επενδυτών. Όσο έλειπε το investment grade, τόσο οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούσαν να μπουν στο ραντάρ μακροπρόθεσμου ορίζοντα ξένων επενδυτών.

Η άρση του εμποδίου ήρθε, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, την κατάλληλη στιγμή και όχι τυχαία. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι έτοιμο να προχωρήσει με δυναμικό τρόπο την αποεπένδυσή του από τις τράπεζες. Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δύνανται πλέον άλλης ποιότητας ξένοι επενδυτές να τοποθετηθούν, αγοράζοντας ποσοστά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Φθηνότερο χρήμα

Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τις ίδιες τις τράπεζες αναμένεται να περάσει ως έναν βαθμό και στις μείωση του κόστους δανεισμού προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ωστόσο, ως έναν ,βαθμό διότι η ανοδική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλοιώνει κάπως το εν λόγω όφελος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v