Πυρετός συσκέψεων για μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις

Χαμηλότοκα δάνεια για κεφάλαια κίνησης και μετακύλιση τραπεζικών υποχρεώσεων ζητά η αγορά από κυβέρνηση και τράπεζες. Αίτημα για άμεσες κινήσεις ώστε να περιοριστεί η «ζημιά».

Πυρετός συσκέψεων για μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις

Μπαράζ συσκέψεων και διαβουλεύσεων λαμβάνει χώρα μεταξύ των παραγωγικών φορέων της χώρας (π.χ. ΣΕΒ, Ελληνική Παραγωγή), προκειμένου να προτείνουν στην κυβέρνηση σειρά μέτρων στήριξης προς τις παραγωγικές και λοιπές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας.

Αν και τα τελικά κείμενα δεν έχουν καταγραφεί, έχει υπάρξει σειρά εισηγήσεων προκειμένου να προταθούν -μεταξύ άλλων- σε κυβέρνηση και τράπεζες:

Πρώτον, η χρονική μετακύλιση των τοκοχρεολυσίων των πληγεισών επιχειρήσεων για μια σειρά (π.χ. τριών ή πέντε) ετών.

Και δεύτερον, η άμεση εκταμίευση δανείων για κεφάλαια κίνησης ιδιαίτερα χαμηλού επιτοκίου, που να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25% του ετήσιου κύκλου εργασιών, προκειμένου οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν σταδιακά και να επανέλθουν σε καθεστώς κανονικότητας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός επιχειρηματίας: «Θα πρέπει κυβέρνηση και τράπεζες να προχωρήσουν σε μέτρα στήριξης, όπως έπραξαν και κατά την περίοδο της πανδημίας. Αν απλά μετακυλ;iσουν τις υποχρεώσεις για λίγους μήνες, μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει δώρο-άδωρο.

Και αυτό γιατί χρειάζονται ακόμη πολλοί μήνες ή και χρόνια προκειμένου να επανέλθουμε σε κατάσταση κανονικότητας. Σήμερα που μιλάμε, καταμετρούμε ακόμη τις ζημιές που έχουμε υποστεί. Ακόμη όμως και να αποκαταστήσουμε τις μονάδες μας σε κάποιες εβδομάδες ή κάποιους μήνες, ακόμη και αν αποζημιωθούμε σε κάποιο βαθμό από τις ασφαλιστικές εταιρείες (θα χρειαστούν έξι με δώδεκα μήνες, το λιγότερο), θα έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε πολλά ακόμη προβλήματα.

Για παράδειγμα, θα μπορούμε να προμηθευτούμε πρώτη ύλη και, αν ναι, έναντι ποιου τιμήματος; Προφανώς, αυξημένου.

Θα μπορούμε στο άμεσο μέλλον να επαναλάβουμε τον ίδιο όγκο πωλήσεων, όταν ένα σημαντικό κομμάτι των καταναλωτών θα έχει μείνει χωρίς περιουσία και θα παλεύει να ξαναχτίσει τα σπίτια του; Μάλλον όχι.
Πιστεύει κάποιος ότι εταιρείες που θα βρεθούν σε μια τέτοια κατάσταση, θα μπορούν να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες;».

Ένας ακόμη τομέας στον οποίο δίνουν έμφαση οι πληγέντες επιχειρηματίες είναι η ταχύτητα των μέτρων στήριξης-διευκόλυνσης που θα ληφθούν τόσο από την Πολιτεία όσο και από τις τράπεζες. «Είναι κρίσιμο να εμπεδωθεί ένα κλίμα ταχύτατης ανταπόκρισης, προκειμένου να περιοριστεί το τελικό ύψος των απωλειών, αλλά και να ενδυναμωθούν οι προσδοκίες στο μέτωπο της επανεκκίνησης των εργασιών και της επιστροφής στην κανονικότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v