Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσή εφεδρεία για την Ελλάδα οι τουρίστες από το Ισραήλ

Ρεκόρ ανάπτυξης καταγράφει φέτος η ισραηλινή αγορά στην Ελλάδα. Ο ρόλος της αεροπορικής EL AL στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας της χώρας μας. Τι δείχνουν οι αριθμοί.

Χρυσή εφεδρεία για την Ελλάδα οι τουρίστες από το Ισραήλ

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό και δη για την Αθήνα καταγράφει η ισραηλινή αγορά, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει μία θέση ανάμεσα στους τρεις πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Ισραηλινών. Φέτος, καταγράφει ρεκόρ ανάπτυξης, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ταξιδιωτών από τη χώρα της Μέσης Ανατολής να ξεπερνά ήδη τις 200.000 για το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τις 20.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει σήμερα η αγορά του Ισραήλ για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας είναι το γεγονός ότι η εν λόγω αγορά τερμάτισε στην πρώτη θέση το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου (σ.σ.: μεταξύ των αγορών εκτός Ε.Ε.), με τους ταξιδιώτες από το Τελ Αβίβ να υπερβαίνουν τον αριθμό των ταξιδιωτών από τη Νέα Υόρκη, η οποία είχε σταθερά τα πρωτεία.

«Για την Αθήνα το Ισραήλ είναι η 8η μεγαλύτερη διεθνής αγορά που συνδέεται με το αεροδρόμιο της πόλης μέσω απευθείας πτήσεων, σημειώνοντας για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου άνοδο 68% σε σχέση με το 2019 σε όρους επιβατικής κίνησης, η οποία τελικά ξεπέρασε τους 457 χιλιάδες ταξιδιώτες», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης των 75 χρόνων από την ίδρυση της EL AL, του εθνικού αερομεταφορέα του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή αγορά κατατάσσεται στην έβδομη θέση σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ξένων τουριστών στην Αθήνα για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, καταγράφοντας τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε επιβατική κίνηση και τουριστικές αφίξεις. Χαρακτηριστικό της ανάπτυξης της εν λόγω αγοράς στην Αθήνα είναι το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε 6 φορές από το 2009 μέχρι το 2022 και ως εκ τούτου οι 62 χιλιάδες Ισραηλινοί που επισκέπτονταν την ελληνική πρωτεύουσα, σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί, με τον αντίστοιχο αριθμό να υπερβαίνει σήμερα τους 581 χιλιάδες.

Σε ό,τι αφορά το προφίλ των Ισραηλινών, ταξιδεύουν στην Ελλάδα κατά κύριο λόγο για διακοπές (81%), ενώ σημαντικό μερίδιο των ταξιδιών πραγματοποιείται τόσο για επαγγελματικούς λόγους (9%) όσο και για επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς (9%). Στην Ελλάδα μένουν κατά μέσο όρο 8 ημέρες, ταξιδεύουν από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών 2 φορές σε ετήσια βάση και κλείνουν τα εισιτήριά τους 43 ημέρες περίπου πριν από την ημερομηνία αναχώρησης.

Ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ελληνική αγορά σημειώνει και η EL AL, ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ, ο οποίος το 2023 καταγράφει ισχυρές επιδόσεις, με αύξηση της επιβατικής κίνησης για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 33% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Μόνο το α’ εξάμηνο του 2023 καταγράφηκαν 40.000 επιβάτες στο δρομολόγιο Αθήνα - Τελ Αβίβ, το οποίο πραγματοποιείται 14 φορές σε εβδομαδιαία βάση, ενώ για το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 12.000 επιβάτες στο δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη για Τελ Αβίβ, το οποίο πραγματοποιείται 5 φορές σε εβδομαδιαία βάση.

«Το Ισραήλ είναι μια από τις κύριες πηγές τουρισμού για την Ελλάδα και η Ελλάδα είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός για τους Ισραηλινούς. Η συνεργασία μας με την EL AL και τις θυγατρικές της είναι κομβικής σημασίας και μπαίνει σε μια νέα εποχή. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί στον Νο 1 προορισμό για τους Ισραηλινούς, όχι μόνο για το καλοκαίρι αλλά για όλη τη διάρκεια του χρόνου, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι ένας 12μηνος προορισμός», τόνισε ο Δημήτρης Φραγκάκης, γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), ο οποίος διατηρεί ένα γραφείο στην πόλη του Τελ Αβίβ.

Στην ανάπτυξη της EL AL, με αιχμή την Ελλάδα, εστίασε από την πλευρά του ο Κόμπι Γκολάν, Assistant Vice President for Global Operations της αεροπορικής. Όπως τόνισε, πριν από την πανδημία η εταιρεία πραγματοποίησε 882 πτήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα ελληνικά νησιά, ενώ το 2023, μέχρι σήμερα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 1.056 πτήσεις, αναδεικνύοντας τη μεγάλη ανάπτυξη που καταγράφει ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι το 2018 η εταιρεία μετέφερε 121 χιλιάδες Ισραηλινούς στην Ελλάδα, το 2019 132 χιλιάδες Ισραηλινούς, ενώ φέτος, μέχρι στιγμής, έχει μεταφέρει περίπου 323 χιλιάδες. «Η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής για τους Ισραηλινούς, κυρίως για διακοπές αλλά και για επαγγελματικούς λόγους. Η EL AL είναι παρούσα σε κάθε ορόσημο του Ισραήλ, είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με την Ιστορία και την πορεία της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, δε, στο τριετές στρατηγικό πλάνο της EL AL, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει επέκταση του στόλου της και ενίσχυση του προσφερόμενου προϊόντος της, ο Κ. Γκολάν εστίασε στη μεγάλη ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας. Τις προηγούμενες ημέρες, η Φλόριντα προστέθηκε στο δίκτυο της EL AL, η οποία πλέον «πετάει» σε Τόκιο, Δουβλίνο, Ντουμπάι, Αμπου Ντάμπι και Μαρακές. Πρόσφατα, μάλιστα, υπεγράφη συμφωνία με την Delta για την επέκταση σε νέους προορισμούς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η EL AL «πετάει» σε 5 προορισμούς των ΗΠΑ.

Ο σχεδιασμός της εταιρείας, η οποία συνδέει μεταξύ τους 400 προορισμούς ανά τον κόσμο, περιλαμβάνει και την έναρξη δρομολογίων στην Ινδία (Μουμπάι και Δελχί) τους επόμενους μήνες, ενώ αναμένεται να προστεθούν και δρομολόγια για την Αυστραλία (Μελβούρνη). «Διαπιστώνουμε ότι το Τελ Αβίβ αρχίζει να γίνεται hub γιατί πολλοί Ασιάτες και δη Ιάπωνες θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη», προσέθεσε. Μάλιστα, όπως επεσήμανε η Ι. Παπαδοπούλου, η ένταξη νέων προορισμών στο δίκτυο της EL AL συμβάλλει στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Αθήνας και της Ελλάδας εν γένει με προορισμούς προς τους οποίους δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση.

Στον καθοριστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η EL AL στην Ιστορία και στην ανάπτυξη του Ισραήλ αναφέρθηκε ο Νόαμ Κατς, πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας της Μέσης Ανατολής έχει γίνει συνώνυμο του Ισραήλ, της δύναμης και της αλληλεγγύης.

«Αναγνωρίζουμε τη συμβολή της EL AL στην ανάπτυξη και την ευημερία του Ισραήλ. Η εταιρεία δεν συνέδεσε μόνο το Ισραήλ με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά διευκόλυνε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ηταν και παραμένει πρωτοπόρος στη μεταφορά Ισραηλινών σε νέους προορισμούς καθώς οι διπλωματικές μας σχέσεις με άλλες χώρες αναπτύσσονται», είπε χαρακτηριστικά.

Τα νούμερα του αεροδρομίου

Το 2022 ήταν για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» η τρίτη καλύτερη χρονιά από την αρχή της λειτουργίας του το 2002, καθώς πλησίασε τα νούμερα του 2019, έτους-ρεκόρ για τις επιδόσεις του αεροδρομίου, με τον αριθμό των επιβατών να υπολείπεται σε ποσοστό 11,1% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα και τον αριθμό των πτήσεων να υστερεί κατά 5,4% σε σύγκριση με το 2019.

Το 2023 οι επιδόσεις του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας ενισχύονται ακόμη περισσότερο, καταγράφοντας για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου αύξηση 8% σε επίπεδο επιβατικής κίνησης και αντίστοιχη άνοδο 4,7% σε επίπεδο πτήσεων, με την πληρότητα στα αεροσκάφη που διακινούνται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να διαμορφώνεται στο 80,5% έναντι 80,8% το 2019.

Το 2023 η συνδεσιμότητα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ενισχύθηκε με την προσθήκη 17 νέων προορισμών από την Αθήνα, ενώ προσγειώθηκαν για πρώτη φορά στο αεροδρόμιο 3 νέες αεροπορικές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v