Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Μύκονος και Σαντορίνη οι χαμένοι του Αυγούστου

Η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece ξεπέρασε τον Αύγουστο τα 6,1 εκατ. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι προορισμοί.

Τουρισμός: Μύκονος και Σαντορίνη οι χαμένοι του Αυγούστου

Το αρνητικό σερί των τελευταίων μηνών συνέχισαν και τον Αύγουστο, τον πιο «θερμό» μήνα της τουριστικής σεζόν, Μύκονος και Σαντορίνη, με την υστέρηση της επιβατικής κίνησης στους δύο premium τουριστικούς προορισμούς της χώρας να διαμορφώνεται στο -2,9% και -6,1% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. Η διεθνής επιβατική κίνηση ήταν εκείνη που οδήγησε στο αρνητικό πρόσημο, αφού σημειώθηκε μείωση σε ποσοστό 5,8% και 11,6% αντίστοιχα για Μύκονο και Σαντορίνη.

Στους προορισμούς που μέτρησαν απώλειες τον μήνα με την παραδοσιακά υψηλότερη ζήτηση συμπεριελήφθη και η Ρόδος, με την επιβατική κίνηση να υστερεί κατά 4,6% σε σχέση με το 2022 και τη διεθνή κίνηση να υπολείπεται σε ποσοστό 6,1% έναντι του 2022. Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι το νησί των Ιπποτών επλήγη τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου από καταστροφικές πυρκαγιές που οδήγησαν αρκετούς tour operators και αεροπορικές εταιρείες να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους, ακυρώνοντας πτήσεις και πακέτα.

Την τετράδα των προορισμών που υστέρησαν τον Αύγουστο συμπλήρωσε η Σάμος με μικρή μείωση της τάξης του 1,5% σε σχέση με πέρυσι. Και μπορεί για τη Ζάκυνθο και το Ακτιο ο Αύγουστος να ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο, ωστόσο, η κίνηση εσωτερικού σημείωσε πτώση σε ποσοστό 13,9% και 3,9% αντίστοιχα.

Συνολικά, η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) ανήλθε τον Αύγουστο σε 6,14 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 5,99 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2022, με αύξηση κατά 2,5%. Η κίνηση εσωτερικού, στις 855 χιλιάδες, βρέθηκε στο συν 8,9% και η διεθνής κίνηση, στα 5,2 εκατ., κατέγραψε άνοδο 1,5%.

Την καλύτερη ποσοστιαία επίδοση σημείωσε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, με αύξηση 10,7%, ενώ οι περισσότεροι επιβάτες διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο της Ρόδου, με τον αριθμό τους να υπερβαίνει το 1,13 εκατ. Οριακή αύξηση 0,3% καταγράφηκε σε ό,τι αφορά τις πτήσεις, με τα διεθνή δρομολόγια να υστερούν ελαφρά κατά 0,8% σε σχέση με πέρυσι.

Η σύγκριση με το 2019

Διψήφιο ποσοστό αύξησης, που διαμορφώθηκε στο 12,1%, κατέγραψε η επιβατική κίνηση τον Αύγουστο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Η διεθνής κίνηση σημείωσε άνοδο 13,7%, ενώ η κίνηση εσωτερικού βρέθηκε στο συν 2,8%. Στους χαμένους σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα συμπεριελήφθησαν η Καβάλα (-6,9%), η Μυτιλήνη (-2,1%) και η Σάμος (-1,2%).

Η πλειονότητα, πάντως, των αεροδρομίων, εκείνα σε Ακτιο (27,6%), Χανιά (24,5%), Κέρκυρα (26,6%), Κεφαλονιά (13,6%), Ζάκυνθο (13,8%), Μύκονο (10,4%), Σαντορίνη (31,3%) και Σκιάθο (23,3%) κατέγραψαν διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με τα υψηλά του 2019.

Το οκτάμηνο

Σε επίπεδο οκταμήνου Ιανουαρίου - Αυγούστου η επιβατική κίνηση ξεπέρασε τα 24 εκατ. έναντι 22 εκατ. το 2022, με άνοδο 8,5%. Στην κούρσα ανόδου συνέβαλε τόσο η αύξηση της κίνησης εσωτερικού στο 18,4%, όσο και η διεθνής κίνηση στο 6,2%. Ολοι οι προορισμοί, πλην της Μυκόνου, σημείωσαν θετικά αποτελέσματα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (20,8%) να καταγράφεται στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Ανοδικά σε ποσοστό 10,9% έκλεισε και σε σχέση με το 2019 το οκτάμηνο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με τη Μυτιλήνη (0,6%), την Καβάλα (5,6%) και τη Σάμο (0,6%) να σημειώνουν πτώση. Αντίθετα τις καλύτερες ποσοστιαίες επιδόσεις κατέγραψαν Ακτιο (29,2%), Σκιάθος (25,7%), Χανιά (21%) και Κέρκυρα (22,3%).

Σε ό,τι αφορά το μίγμα των ξένων τουριστών στους 14 ελληνικούς προορισμούς της περιφέρειας, οι Βρετανοί έχουν πάρει ξεκάθαρα κεφάλι έναντι των Γερμανών, τερματίζοντας στην πρώτη θέση και αφήνοντας πίσω τη συγκρατημένη γερμανική αγορά. Ιταλοί, Πολωνοί και Γάλλοι συμπληρώνουν το top 5 των ξένων επισκεπτών τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία, στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν οι αφίξεις από τις δύο μεγαλύτερες πηγές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ξεπέρασαν τις 648 χιλιάδες και τις 387 χιλιάδες αντίστοιχα. Οι αφίξεις από την Ιταλία έφτασαν τις 307 χιλιάδες, ενώ από Πολωνία και Γαλλία ήρθαν αντίστοιχα 162 χιλιάδες και 112 χιλιάδες ταξιδιώτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v