Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Θα προτιμούσα να μείνουν σταθερά τα επιτόκια

«Η νομισματική πολιτική έχει κάνει το καθήκον της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού», δηλώνει. «Τώρα εναπόκειται στη δημοσιονομική πολιτική να μειώσει λίγο την πίεση».

Στουρνάρας: Θα προτιμούσα να μείνουν σταθερά τα επιτόκια

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους στη χαλάρωση των τιμών καταναλωτή αφού το κόστος δανεισμού έφτασε σε επίπεδο που μπορεί κάλλιστα να είναι η κορυφή.

«Η νομισματική πολιτική έχει κάνει το καθήκον της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού», είπε ο Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του από το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, όπου παρακολούθησε το Ecofin. «Τώρα εναπόκειται στη δημοσιονομική πολιτική να μειώσει λίγο την πίεση».

Τα σχόλια ακολουθούν μια παρόμοια έκκληση από τον διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλχάου, ο οποίος ζήτησε ένα «πιο κατάλληλο μείγμα πολιτικής» την Παρασκευή. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναστείλουν τα μέτρα βοήθειας που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκτός από τη βοήθεια στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, μια αυστηρότερη προσέγγιση στα δημόσια οικονομικά θα είχε και άλλα οφέλη, είπε ο Στουρνάρας.

«Μια πιο περιοριστική δημοσιονομική στάση δεν θα ήταν μόνο ένα ευπρόσδεκτο στρατηγικό συμπλήρωμα της πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά θα βοηθούσε επίσης στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δημόσιου χρέους και στη χαλάρωση του δεσμού με τις τράπεζες», είπε. «Υπάρχουν συνέργειες που πρέπει να καρπωθούμε».

Ο Γ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι τουλάχιστον η αρχική του επιλογή ήταν να διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια. «Θα προτιμούσα να κρατήσω [σταθερά] τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα», είπε. «Αλλά υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ και των δύο αποτελεσμάτων - αύξηση και κράτημα - οπότε είμαι εντάξει με την απόφαση που πήραμε.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v