Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια πανευρωπαϊκή πρωτιά κέρδισε η Ελλάδα στον τουρισμό

Η χώρα μας ήταν ο μοναδικός ευρωπαϊκός προορισμός που ξεχώρισε το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων.

Μια πανευρωπαϊκή πρωτιά κέρδισε η Ελλάδα στον τουρισμό

Στους προορισμούς που ξεχώρισαν παγκοσμίως για τις επιδόσεις που κατέγραψαν το 2023 συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία, μάλιστα, αποτελεί και τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που καταλαμβάνει μία θέση στη σχετική λίστα. Με άνοδο 6% σε σχέση με το 2019 και 11% σε σύγκριση με πέρυσι, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση των προορισμών που σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων που πραγματοποιήθηκαν για το «θερμό» δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που επεξεργάστηκε και δημοσίευσε η εταιρεία ForwardKeys, οι προορισμοί που βασίζουν κατά κύριο λόγο το τουριστικό τους προϊόν στο μοντέλο «ήλιος - θάλασσα» κατέγραψαν καλύτερα αποτελέσματα έναντι των υπολοίπων.

Στην κορυφή της λίστας με τους 10 κορυφαίους προορισμούς βρίσκεται η Κόστα Ρίκα, με 19% αύξηση σε σχέση με το 2019 και 15% σε σύγκριση με το 2022. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κολομβία, η Τζαμάικα και το Πουέρτο Ρίκο, ενώ έπονται η Αργεντινή, η Ελλάδα, η Τανζανία, οι Μπαχάμες και το Μεξικό.

Την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με πέρυσι σημείωσε η Αργεντινή, που βρέθηκε στο συν 52%, ακολούθησε η Κολομβία στο συν 36% και την τρίτη θέση κατέλαβε το Πουέρτο Ρίκο στο συν 20% έναντι του 2022. Με βάση τα στοιχεία, μόνο το Μεξικό δεν κατέγραψε αύξηση σε σχέση με πέρυσι, ενώ οριακή άνοδο στο 1% σημείωσε και η Τανζανία.

Μάλιστα, όπως παρατηρείται από τη ForwardKeys, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα ταξίδια αναψυχής σε παραλιακούς προορισμούς αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά, γι’ αυτό και πολλές οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό στην Καραϊβική, στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και στην Ευρώπη κινήθηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά για τους τουρίστες.

Σε ό,τι αφορά τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν φέτος το καλοκαίρι και τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία είχαν τελικά περιορισμένο αντίκτυπο στον τουρισμό, καθώς οι περισσότεροι τουρίστες είχαν ήδη κάνει κράτηση για τις διακοπές τους.

Όπως αναφέρεται, δε, ένα κύμα ακυρώσεων επηρέασε τη Ρόδο, ωστόσο, οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Πάντως, ενώ οι κρατήσεις για τη Βόρεια Ευρώπη και τη Σκανδιναβική χερσόνησο υστερούσαν σε ποσοστό 16% και 17% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019, σημείωσαν καλύτερα μεγέθη σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενδεχομένως λόγω του καύσωνα που έπληξε αρκετούς προορισμούς της Νότιας Ευρώπης.

Συνολικά, οι κρατήσεις εισιτηρίων στις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές αγορές του κόσμου για το δίμηνο υψηλής ζήτησης Ιουλίου - Αυγούστου ήταν κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία σε ποσοστό 23% και 31% χαμηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Στην κατάταξη των προορισμών με τις περισσότερες επισκέψεις βάσει των κρατήσεων εισιτηρίων σε προγραμματισμένες πτήσεις, οι ΗΠΑ, αποσπώντας το μεγαλύτερο μερίδιο, βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με σημαντική διαφορά, προσελκύοντας το 11% όλων των ξένων επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι. Ακολούθησαν η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, το Μεξικό, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v