Οι πέντε στόχοι ΥΠΕΘΟ για τον τραπεζικό τομέα

Προχωρά ο «Ηρακλής», με στόχο και τον 5ο πυλώνα. Στεγαστικά δάνεια και από μη τραπεζικά ιδρύματα. Νομοσχέδιο για τους κανόνες λειτουργίας των servicers.

Οι πέντε στόχοι ΥΠΕΘΟ για τον τραπεζικό τομέα

Παρεμβάσεις για τις τράπεζες σε πέντε άξονες ανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους για τον προγραμματισμό της κυβέρνησης.

Όπως είπε, αυτές αφορούν:

  1. Παρεμβάσεις ώστε να μπορούν να δώσουν δάνεια μη τραπεζικά ιδρύματα. Πρόκειται για κάτι που ήδη γίνεται αλλά σχεδιάζεται να επεκταθεί, γιατί τώρα είναι σε περιορισμένη κλίμακα. Αυτό θα επεκταθεί προκειμένου να καλύψει και άλλες κατηγορίες δανείων όπως και τα στεγαστικά δάνεια. Όπως εξήγησε, αυτό γίνεται και στο εξωτερικό, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό θα επηρεάσει το σκηνικό, είπε.
  2. Το πρόγραμμα «Ηρακλής» θα προχωρήσει. Υπάρχουν θέματα που αφορούν συστημικές τράπεζες αλλά και τον πέμπτο πυλώνα. Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρ. Επιτροπή και σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας.
  3. Σε νομοσχέδιο που έρχεται σύντομα θα θεσπιστούν -σε συμμόρφωση με προβλέψεις Ευρωπαϊκής Οδηγίας-, κανόνες για τους servicers. Εχουν υποχρέωση να λειτουργούν με διαφάνεια και κανόνες.  Πρέπει να ξέρουν οι δανειολήπτες τι χρωστούν, ποιοι είναι οι κανόνες. Θα υπάρχουν και κυρώσεις, αν δεν σέβονται τους κανόνες.
  4. Η κυβέρνηση αγκαλιάζει την υπηρεσία IRIS. Αφορά σε διατραπεζικές συναλλαγές έως 500 ευρώ που γίνονται χωρίς προμήθεια. «Το θέμα των προμηθειών συζητείται χρόνια», σημείωσε. Θέλουμε αυτό να το επεκτείνουμε με προτεραιότητα τις συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες.
  5. Προχωρά η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Θα προχωρήσει, δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v