Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσα θα πάρουν οι συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα, ποια Airbnb θα έχουν ΦΠΑ

Νέο σύστημα φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες. Πόσο θα είναι το επίδομα προσωπικής διαφοράς. ΦΠΑ και τέλος διαμονής σε όλα τα Airbnb που ανήκουν σε εταιρείες. Ποιες εταιρείες ασφαλίζονται υποχρεωτικά.

Πόσα θα πάρουν οι συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα, ποια Airbnb θα έχουν ΦΠΑ

Φρένο σε σενάρια νέων παροχών έβαλε σήμερα η ηγεσία του ΥΠΕΘΟ, εξειδικεύοντας τα νέα μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ. Ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Από την ενημέρωση του οικονομικού επιτελείου προέκυψε:

  • Αποκλείστηκε κάθε σενάριο επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία από τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά.
  • Συνολικά 750.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο επίδομα 100 έως 200 ευρώ και συνολικά 107 εκατ. ευρώ. Για άθροισμα συντάξεων έως 700 ευρώ, επίδομα 200 ευρώ, για 791 έως 1.000 ευρώ, επίδομα 150 ευρώ, για άθροισμα συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ, επίδομα 100 ευρώ.
  • Σε όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) νομικών προσώπων επιβάλλεται ΦΠΑ και επιπρόσθετα σε όσα φυσικά πρόσωπα διαχερίζονται τρία ή περισσότερα ακίνητα επιβάλλεται η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και η πληρωμή ΦΠΑ και τέλων.
  • Προωθείται υποχρεωτική η ασφάλιση επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 2 εκατ. ευρώ για ακίνητα, εξοπλισμό και αποθέματα από το 2024. Αφορά 16.268 επιχειρήσεις, οι οποίες όμως συνδέονται με το 87,5% του τζίρου.
  • Καθιερώνεται νέο τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, το οποίο θα επιβάλλεται σε κάθε διανυκτέρευση σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, βραχυχρόνια μίσθωση και ξενοδοχεία με στόχο πρόσθετα έσοδα 240 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά μαζί με το φόρο διαμονής, οι διανυκτερεύσεις θα επιβαρύνονται με 1,5 ευρώ για καταλύματα 1-2 αστέρων, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βραχυχρόνια μίσθωση, με 3 ευρώ για 3 αστέρια, με 7 ευρώ για 4 αστέρια, με 10 ευρώ για 5 αστέρια.
  • Διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης. Το εισοδηματικό όριο για άγαμο παραμένει στις 16.000 ευρώ και στις 24.000 ευρώ για το ζευγάρι, ενώ η προσαύξηση για κάθε τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ. Παράλληλα μπαίνει κόφτης τζίρου έως 80.000 ευρώ τον χρόνο για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Απαγόρευση της χρήσης μετρητών σε αγοραπωλησίες ακινήτων καθιερώνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων, σε 42.613 το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και σε 41.741 εν μέρει με μετρητά. Οι τελευταίες συναλλαγές έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ ενώ αποκλειστικά με μετρητά 426 εκατ. ευρώ
  • Όπως διευκρίνισε ο Χάρης Θεοχάρης, το πρόστιμο σε όσους πληρώνουν με μετρητά συναλλαγή άνω των 500 ευρώ θα είναι στο διπλάσιο του ύψους της συναλλαγής. Σήμερα αυτή η παράβαση, εφόσον εντοπίζεται, επισύρει πρόστιμο 100 ευρώ. Μετά την αλλαγή, αν η συναλλαγή έχει αξία 1.000 ευρώ, το πρόστιμο θα είναι 2.000 ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με αιτήματα πρόσθετων παροχών, ο K. Xατζηδάκης δήλωσε ότι εμείς δεν φέρνουμε λεφτά από το σπίτι μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τους «κουβαρντάδες» με τα λεφτά των άλλων, επιμένοντας στην ανάγκη τήρησης των δημοσιονομικών στόχων.

* Δείτε την παρουσίαση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v