Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη βιωσιμότητα του τουρισμού ποντάρουν 54 ξενοδοχεία στην Αθήνα

Το 25% των βιοαποβλήτων που συλλέγει ο δήμος Αθηναίων από τους μεγάλους «παραγωγούς» αντιστοιχεί σήμερα στον κλάδο της φιλοξενίας.

Στη βιωσιμότητα του τουρισμού ποντάρουν 54 ξενοδοχεία στην Αθήνα

Με στόχο τη μετατροπή της Αθήνας σε μια «πράσινη» πόλη μέσω της συλλογής των βιοαποβλήτων στην «πηγή» και της κομποστοποίησής τους, τα ξενοδοχεία της ελληνικής πρωτεύουσας συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων, με αποτέλεσμα σήμερα το 25% των βιοαποβλήτων που συλλέγει ο δήμος από τους μεγάλους «παραγωγούς» να αντιστοιχεί στον κλάδο της φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 54 ξενοδοχεία της Αθήνας, κυρίως 4 και 5 αστέρων συμμετέχουν στο πρόγραμμα Συλλογής Βιοαποβλήτων του δήμου, και πλέον μπορούν για πρώτη φορά να λαμβάνουν ειδικό σήμα επιβράβευσης για την περιβαλλοντική τους δράση.

Κατά τη σχετική παρουσίαση του προγράμματος χθες, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του δήμου ως προς την ανακύκλωση, η οποία το 2019 αντιστοιχούσε μόλις σε 2,9%, με το αντίστοιχο ποσοστό το 2020 να διαμορφώνεται στο 3,5% και το 2022 στο 8%. Στόχος είναι το 2023 το συγκεκριμένο ποσοστό να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στο 10%. «Ο στόχος είναι του χρόνου να είμαστε στο 20% και να φτάσουμε το 40% έως το 2028», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπακογιάννης.

Σε ό,τι αφορά τα βιοαπόβλητα, το 2020 ο δήμος Αθηναίων στόχευσε στη χωριστή συλλογή τους με τον σχεδιασμό ενός δικτύου καφέ κάδων, ξεκινώντας με τη διάθεσή τους στους «μεγάλους παραγωγούς», με τα ξενοδοχεία να συμπεριλαμβάνονται, δεδομένου αφενός ότι παράγουν μεγάλες ποσότητες βιοαποβλήτων και αφετέρου ότι η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα στοίχημα για τον ίδιο τον κλάδο στην κατεύθυνση ενίσχυσης της βιωσιμότητας του τουρισμού.

«Σήμερα στο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων συμμετέχουν 54 ξενοδοχεία και επεκτείνονται συνεχώς με αποτέλεσμα μεγάλοι όγκοι να εκτρέπονται από τους ΧΥΤΑ και να οδεύουν προς κομποστοποίηση, συμβάλλοντας στην προσπάθεια του δήμου να μετατραπεί η Αθήνα σε πράσινη πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής- Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), Λαμπρινή Καρανάσιου - Ζούλοβιτς. «Πολλές μονάδες είναι έτοιμες να περάσουν σε πιο ρηξικέλευθες δράσεις που θα προτείνει ο δήμος, ενώ παράλληλα, είναι υψίστης σημασίας να μειώσουμε και τις ποσότητες των βιοαποβλήτων που συλλέγονται», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v