Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση στις αιτήσεις για market pass

Ποιοι πληρώνονται την Παρασκευή, πότε γίνονται οι τελευταίες καταβολές, ποιες ειδικές ενισχύσεις αφορούν τους πλημμυροπαθείς. Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλεται νέα αίτηση. Τα ποσά και οι προϋποθέσεις.

Αντίστροφη μέτρηση στις αιτήσεις για market pass

Όσοι δικαιούχοι του market pass επιθυμούν να πληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, θα πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις τους το αργότερο σήμερα. Στην αντίθετη περίπτωση, αιτήσεις οι οποίες θα γίνουν έως τις 31 Οκτωβρίου θα πληρωθούν στις 5 Νοεμβρίου.

Με τις αιτήσεις αυτές κλείνει ο πανελλαδικός κύκλος του market pass, καθώς οι ενισχύσεις επεκτείνονται έως το τέλος του έτους μόνο για τις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel, όπου μάλιστα τα ποσά διπλασιάζονται. Για τους υπόλοιπους, η κυβέρνηση, ζυγίζοντας το δημοσιονομικό κόστος, αποφάσισε ότι το μέτρο ολοκληρώνεται με την τριπλή πληρωμή η οποία καλύπτει την περίοδο έως τον Οκτώβριο.

Οι παλαιοί δικαιούχοι της ενίσχυσης δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση, παρά μόνο εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τη λήψη της μέσω χρεωστικής κάρτας ή τραπεζικού λογαριασμού, ή στην περίπτωση όπου θέλουν να αλλάξουν Iban.

Για τους νέους δικαιούχους εκδίδεται νέα ψηφιακή κάρτα για την πραγματοποίηση αγορών αποκλειστικά σε παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, λαϊκές αγορές, διάφορα καταστήματα τροφίμων. Η νέα κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως 31 Δεκεμβρίου 2023.

Το market pass κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα, εφόσον η καταβολή του επιδόματος γίνει σε άυλη ψηφιακή κάρτα. Στην περίπτωση αυτή, για το τρίμηνο τα ποσά ανέρχονται σε 66-300 ευρώ. Όσοι είχαν επιλέξει ή θα επιλέξουν την καταβολή του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης που δικαιούνται. Δηλαδή 17,60-80 ευρώ τον μήνα ή 52,80-240 ευρώ για το τρίμηνο. Στην περίπτωση αυτή, η ενίσχυση χρησιμοποιείται από τους δικαιούχους χωρίς περιορισμούς.

Την ενίσχυση θα λάβουν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022, εφόσον έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού, 24.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο. Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για άγαμους, υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τις 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v