Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς μέρισμα -εκτός απροόπτου- η ΤτΕ για τη χρήση 2023

Τη μη διανομή μερίσματος, μετά από δεκαετίες, προαναγγέλλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ωστόσο πηγές της ΤτΕ σημειώνουν ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων.

Χωρίς μέρισμα -εκτός απροόπτου- η ΤτΕ για τη χρήση 2023

Στη μη διανομή μερίσματος αναμένεται να προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, εξαιτίας των τεράστιων δαπανών για τόκους από την αύξηση των επιτοκίων. Το γεγονός έγινε γνωστό μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού, όπου αναφέρεται ότι υπάρχει πρόβλεψη για μη διανομή μερίσματος. Ωστόσο πηγές της ΤτΕ επισημαίνουν ότι το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά. Η πρόβλεψη βασίζεται σε υπόθεση με βάση την πορεία αύξησης των επιτοκίων και όλα θα ξεκαθαρίσουν με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΤτE για το 2023. 

Ωστόσο το δημόσιο θα ενισχυθεί έμμεσα από τους υψηλούς τόκους που απολαμβάνει και φτάνουν το 4%, μέσω των διαθεσίμων ύψους περίπου €30 δισ. που έχει καταθέσεις στην Tράπεζα της Ελλάδος. Το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες οι οποίες επίσης απολαμβάνουν υψηλό επιτόκιο 4%, μέσω των διαθεσίμων που έχουν στην Tράπεζα της Ελλάδος.

Η αύξηση του κόστους λόγω της ανόδου των επιτοκίων επηρεάζει το σύνολο των κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο και αξίζει να αναφερθεί ότι κεντρικές τράπεζες ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης αναμένεται να εγγράψουν ζημιές, σε αντίθεση με την Tράπεζα της Ελλάδος η οποία εμφανίζει οριακά κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v