Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζουν σε τροχιά ανάκαμψης οι ευρωπαϊκές αερομεταφορές

Τα τρία σενάρια του Eurocontrol για την πορεία της αεροπορικής κίνησης το επόμενο εξάμηνο. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Συνεχίζουν σε τροχιά ανάκαμψης οι ευρωπαϊκές αερομεταφορές

Τη σταδιακή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αερομεταφορών στα προ πανδημίας επίπεδα για το επόμενο εξάμηνο, έως τον Μάρτιο του 2024, προβλέπει το Eurocontrol, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, εκτιμώντας ότι ο κλάδος θα προσεγγίσει το 98% των μεγεθών του 2019 τον πρώτο μήνα της άνοιξης.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη του Eurocontrol, η αεροπορική κίνηση τον φετινό Σεπτέμβριο αποκαταστάθηκε στο 93,5% των επιπέδων του 2019, ακολουθώντας μια πορεία συνεχούς ανάπτυξης.
Στο βασικό του σενάριο, το Eurocontrol προβλέπει ότι η αεροπορική κίνηση θα συνεχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά το επόμενο εξάμηνο και θα φτάσει στο 97,5% των προ πανδημίας επιπέδων τον προσεχή Μάρτιο.

Στο αισιόδοξο σενάριο, ο Οργανισμός προβλέπει ότι η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη θα έχει αποκατασταθεί μέχρι τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο θα υπερβεί κατά 2,5% τους αριθμούς του 2019.

Τέλος, στο απαισιόδοξο σενάριό του το Eurocontrol εκτιμά ότι η αεροπορική κίνηση θα έχει αυξομειώσεις και θα φτάσει στο peak της τον Μάρτιο του 2024, όταν και, όπως προβλέπει, οι αερομεταφορές θα έχουν αποκατασταθεί στο 93,5% των προ πανδημίας επιπέδων.

Όπως επισημαίνει, πάντως, στο τελευταίο report του, η ανάκαμψη των αερομεταφορών αναμένεται να συνεχιστεί, με την αγορά να σταθεροποιείται σταδιακά. Κι ενώ το βασικό σενάριο για τις αρχές του 2024 προβλέπει ανάκαμψη στο 97,5% των επιπέδων του 2019, εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι που αφορούν το μακροοικονομικό περιβάλλον, τις τιμές των καυσίμων και των εισιτηρίων, καθώς και την ψυχολογία των ταξιδιωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v