Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσσαλία: Ορόσημο τα Χριστούγεννα για την επανεκκίνηση ξενοδοχείων

Τη δυναμική του 2023 διατηρεί η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός και το 2024, όπως τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. Οι επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ και οι προκλήσεις του 2024.

Θεσσαλία: Ορόσημο τα Χριστούγεννα για την επανεκκίνηση ξενοδοχείων

Την περίοδο των Χριστουγέννων έθεσε ως ορόσημο για την επαναφορά στην κανονικότητα των ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται στη Θεσσαλία και επλήγησαν σημαντικά από την κακοκαιρία ο απερχόμενος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, στο πλαίσιο του απολογισμού που έκανε με αφορμή την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του ενόψει των εκλογών που διεξάγονται σήμερα.

«Αρχικά, μετά την πρώτη κακοκαιρία Daniel, στόχος ήταν η επαναλειτουργία όλων των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας την 28η Οκτωβρίου. Μετά τη δεύτερη κακοκαιρία, την Elias, το νέο ορόσημο είναι οι διακοπές των Χριστουγέννων. Στόχος είναι αφενός η ανάδειξη των περιοχών αυτών στην εσωτερική αγορά ενόψει των εορτών και αφετέρου η προβολή τους στο εξωτερικό», είπε ο Γρηγόρης Τάσιος.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, της τόνωσης του τουριστικού ρεύματος στη Θεσσαλία, τον προσεχή Μάιο αναμένεται να φιλοξενηθεί στον Βόλο το πρώτο τουριστικό Φόρουμ που θα πραγματοποιήσει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Αναφερόμενος στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ και στον αντίκτυπο που θα έχει στον ελληνικό τουρισμό, ο Γρ. Τάσιος τόνισε πως όποια κράτηση είχε πραγματοποιηθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα έχει ακυρωθεί, χωρίς ωστόσο, να μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα έχει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή στο εγχώριο τουριστικό προϊόν το 2024. «Η ισραηλινή είναι μια πολύ σημαντική αγορά την Ελλάδα. Οι Ισραηλινοί είναι τουρίστες που ταξιδεύουν 12 μήνες τον χρόνο και πέρα από αμιγώς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, επισκέπτονται όλο τον χρόνο την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα», είπε χαρακτηριστικά. Ενδεικτικό της σημασίας της εν λόγω αγοράς -η οποία αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές για την Ελλάδα το 2023- στην ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης είναι το γεγονός ότι το 11% των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούνται στη βορειοελλαδίτικη πόλη προέρχεται από Ισραηλινούς.

Κάνοντας τον απολογισμό της φετινής σεζόν, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΞ χαρακτήρισε πολύ καλή χρονιά το 2023 για τον ελληνικό τουρισμό, επισημαίνοντας πως είναι η πρώτη χρονιά κανονικότητας μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

«Παρά τις δυσκολίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές στη Ρόδο, η οποία απώλεσε ένα 15νθήμερο στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, παρ’ ότι κατάφερε να επανέλθει άμεσα, το 2023 μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου είναι μια πολύ καλή χρονιά για το μαζικό μοντέλο τουρισμού», επεσήμανε, λέγοντας πως οι καιρικές συνθήκες φέτος είναι μια παράμετρος που έχει καθορίσει σε έναν βαθμό την πορεία της σεζόν. «Αν και στην αρχή της σεζόν οι βροχές μάς δυσκόλεψαν και καταγράφαμε χαμηλή πληρότητα, τώρα οι καλές καιρικές συνθήκες συμβάλλουν στην παράταση και στην υψηλή πληρότητα που σημειώνουμε αυτή την περίοδο», τόνισε, προσθέτοντας ότι το 2023 θα κλείσει τελικά με θετικό πρόσημο.

«Σίγουρα τα τουριστικά μεγέθη το 2023 θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2019. Πλέον το κενό που δημιουργήθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά έχει αποκατασταθεί πλήρως».

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των ξενοδοχείων, ο Γρ. Τάσιος τόνισε πως το λειτουργικό κέρδος θα είναι χαμηλότερο, καθώς το λειτουργικό κόστος θα είναι υψηλότερο, λόγω των υψηλών τιμών στα είδη διατροφής, σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων και έλλειψης ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.

Προέβλεψε, δε, ότι το 2024 θα είναι μία εξίσου καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών, καθώς η χώρα μας έχει καθιερωθεί πλέον ως τουριστικός προορισμός στη συνείδηση όσων θέλουν να κάνουν διακοπές και είτε προέρχονται από την Ευρώπη, είτε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις πτήσεις από ΗΠΑ και Καναδά να διατηρούνται και για το 2024. Μάλιστα, η δυναμική της Ελλάδας ως προορισμού αποτυπώνεται στην ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται όχι μόνο για το 2024, αλλά και για το 2025, για το οποίο ήδη υπάρχουν προκρατήσεις από τη βρετανική αγορά και κυρίως από την Jet2 και την TUI. Όπως τόνισε, μάλιστα, ο Γρ. Τάσιος, τα συμβόλαια των ξενοδόχων με τους tour operators για το 2024 έχουν υπογραφεί με μεσοσταθμική αύξηση των τιμών σε ποσοστό 5%-7% σε σχέση με τη φετινή σεζόν.

Αναφερόμενος, δε, στην τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησαν κάποιες επιχειρήσεις με υψηλές χρεώσεις, είπε χαρακτηριστικά πως «το… πάθημα των υψηλών τιμών έγινε μάθημα και πλέον θα μετριαστεί αυτό το φαινόμενο».

Ως προς τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ξενοδοχειακός κλάδος το 2024, ο Γρ. Τάσιος επικεντρώθηκε στον επαναπροσδιορισμό των εργασιακών σχέσεων, καθώς και σε «χρονίζοντα ζητήματα», όπως το χωροταξικό, το νέο πλαίσιο που θα διέπει την οικονομία του διαμοιρασμού, οι ρυθμίσεις του αιγιαλού και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά το τέλος φυσικών καταστροφών, ο Γρ. Τάσιος τόνισε πως θα πρέπει να αποκτήσει ανταποδοτικό για τους προορισμούς χαρακτήρα και να τίθεται σε εφαρμογή το εξάμηνο από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v