Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την ελληνική ανάπτυξη

Ανεβάζει τον πήχη για τη φετινή άνοδο του ΑΕΠ ο οίκος. Τι εκτιμά για πληθωρισμό, καταναλωτικές δαπάνες και έλλειμμα. Στο φάσμα της στασιμότητας η Ευρώπη, λόγω επιτοκίων - ενεργειακού κόστους.

HSBC: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την ελληνική ανάπτυξη

Η βρετανική τράπεζα HSBC αυξάνει την εκτίμησή της για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος στο 2,2% από 2% προηγουμένως, ενώ για την αύξηση του ΑΕΠ το 2024 παραμένει φειδωλή, στο 1,3% αμετάβλητη. Για το 2025, η πρώτη πρόβλεψη που κάνει η τράπεζα είναι στο 2%.

Ο επενδυτικός οίκος προβλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το 4,1% φέτος στο 2,5% το 2024 και στο 2% το 2025. Η πιο ουσιαστική, ωστόσο, αποκλιμάκωση θα συμβεί με τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Ο δείκτης του χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας από το 206,3% που είχε φτάσει το 2020, θα μειωθεί σε 160,9% του ΑΕΠ φέτος, στο 151,7% το 2024 και στο 143,2% το 2025, εκτιμά.

Η HSBC αναμένει ότι η Ελλάδα θα έχει συνολικό έλλειμμα 1,4% το 2023, το οποίο θα μειωθεί στο 0,7% το 2024 και στο 0,2% το 2025. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της HSBC, οι καταναλωτικές δαπάνες στην Ελλάδα θα αυξηθούν φέτος κατά 3,1% και θα επιβραδύνουν στο 1,1% το 2024 και στο 1,3% το 2025.

Η ανεργία θα συνεχίσει την αποκλιμάκωσή της σε 11,1% φέτος από 12,4% το 2022, σε 10,7% το 2024 και σε 10,2% το 2025. Για την ανεργία, η HSBC επισημαίνει ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, καθώς τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν κοντά ή σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά ορισμένες χώρες εξακολουθούν να έχουν άφθονα περιθώρια για να τη μειώσουν περαιτέρω, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.

«Μετά την ανθεκτικότητα που επέδειξαν νωρίτερα μέσα στο έτος οι πρόδρομοι δείκτες της Ευρώπης επιδεινώθηκαν. Ενώ υπήρξε κάποια σταθεροποίηση στον δείκτη PMI της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, αναμένουμε ευρεία στασιμότητα το 3ο και 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, ο τομέας της μεταποίησης έχει πληγεί εδώ και αρκετό καιρό. Το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται σε ευρεία πτωτική τάση από το γ' τρίμηνο 2022 και οι νέες παραγγελίες εξαγωγών παραμένουν εξαιρετικά αδύναμες», επισημαίνει η τράπεζα για την ευρωζώνη.

Η Γερμανία έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, δεδομένης της μεγάλης έκθεσής της στον παγκόσμιο εμπορικό κύκλο. Η αύξηση στις τιμές της ενέργειας μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν επίσης υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας, όπου η παραγωγή έχει μειωθεί κατακόρυφα. Με την Κίνα και άλλες ασιατικές οικονομίες να απογοητεύουν φέτος, η Ευρώπη θα πρέπει να στραφεί στην εγχώρια ζήτηση για να σταματήσει την ένταση του οικονομικού πόνου.

Οι επιχειρήσεις δεν πλήττονται πολύ μέχρι σήμερα, αλλά ο «πόνος» για τον εταιρικό τομέα της Ευρώπης συνολικά είναι υποφερτός. Μέχρι στιγμής, ενώ το ακαθάριστο κόστος των εταιρικών τόκων αυξάνεται, αυτό αντισταθμίζεται από τις υψηλότερες αποδόσεις των εταιρικών καταθέσεων, οι οποίες διογκώθηκαν ως αποτέλεσμα της κρατικής στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η επίδραση είναι τόσο μεγάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο που το καθαρό κόστος των επιχειρηματικών τόκων έχει πράγματι μειωθεί τα τελευταία τρίμηνα. Οι επενδυτικές προοπτικές γίνονται πιο δύσκολες λόγω της αύξησης της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και του υψηλότερου κόστους κεφαλαίου.

Τα καλά νέα είναι ότι με την αύξηση των μισθών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και την πτώση του πληθωρισμού, τα χειρότερα σε όρους εισοδηματικής στενότητας θα πρέπει να έχουν περάσει. Καθώς η πραγματική αύξηση του εισοδήματος ανακάμπτει, αυτό θα πρέπει να στηρίξει τις δαπάνες των νοικοκυριών. «Τούτου λεχθέντος, δεν θα είναι εύκολο για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Η συνεχής μετακύλιση των υψηλότερων επιτοκίων σημαίνει ότι πολλά νοικοκυριά θα συνεχίσουν να αισθάνονται τη διάβρωση των διαθέσιμων πραγματικών εισοδημάτων.

Η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνεται στην ευρωζώνη και οδεύει προς την αντίστροφη πορεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμη και αν η εικόνα των πραγματικών μισθών βελτιωθεί, τα νοικοκυριά μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν τα ποσοστά αποταμίευσης για να αυξηθούν οι δαπάνες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κεντρική μας υπόθεση για την ανάπτυξη είναι κατά κάποιο τρόπο μάλλον αισιόδοξη. Η ευρωζώνη στο σύνολό της αισθάνεται τον αμβλύ "πόνο" της στασιμότητας, αλλά αποφεύγει τον οξύ "πόνο" της ύφεσης. Προβλέπουμε ανάπτυξη 0,5% στην ευρωζώνη το 2024 (από 0,7% πριν από τρεις μήνες)», καταλήγει η HSBC.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v