Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα μπαίνει στο ραντάρ τουριστών από Κίνα και Ιαπωνία

Επανεμφάνιση της Ελλάδας στους κορυφαίους προορισμούς των Ιαπώνων και των Κινέζων. Τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών.

Η Ελλάδα μπαίνει στο ραντάρ τουριστών από Κίνα και Ιαπωνία

Δυναμική επανεμφάνιση στο top 10 των ευρωπαϊκών προορισμών που επιλέγουν να ταξιδέψουν τους επόμενους μήνες Ιάπωνες και Κινέζοι για την Ελλάδα, μετά από μια μικρή απουσία κάποιων μηνών, σύμφωνα με το Ταξιδιωτικό Βαρόμετρο Μακρινών Αγορών που δημοσίευσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (European Travel Commission - ETC) και η Eurail BV και εστιάζει στην πρόθεση των τουριστών από μακρινές αγορές για αποδράσεις στην Ευρώπη το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου.

Παρά το υψηλός κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι τουρίστες από μακρινές αγορές, με επίκεντρο την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία, φαίνονται διατεθειμένοι να ταξιδέψουν στη Γηραιά Hπειρο μέχρι το τέλος του χρόνου, με την Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους προορισμούς που προσελκύουν το ενδιαφέρον τους.

Ειδικότερα, η χώρα μας καταλαμβάνει σταθερά μία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που βρίσκονται στο top 10 των δημοφιλέστερων προορισμών των Αμερικανών, των Αυστραλών, των Βραζιλιάνων, των Καναδών, ενώ παράλληλα κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις Κινέζων και Ιαπώνων.

Με μερίδιο 11%, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση των δημοφιλέστερων προορισμών των Αυστραλών. Τα πρωτεία καταλαμβάνει η Γαλλία (38%) και ακολουθούν Ιταλία (27%), Ηνωμένο Βασίλειο (20%), Γερμανία (20%), Ισπανία (16%) και Ελβετία (13%). Τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2023, περίπου το 1/3 των Αυστραλών σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ευρώπη, σημειώνοντας μικρή πτώση 3% σε σχέση με πέρυσι.

Σταθερά στο top 10 των αγαπημένων ευρωπαϊκών προορισμών των Βραζιλιάνων βρίσκεται η Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς 12%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία (45%) και έπονται Γαλλία (37%), Ιταλία (34%), Ισπανία (26%), Γερμανία (18%) και Ηνωμένο Βασίλειο (16%), με το 50% των ερωτηθέντων να βάζει την Ευρώπη στα πλάνα του για το επόμενο ταξίδι έως το τέλος του έτους.

Στην 6η θέση κατατάσσεται η Ελλάδα στο αντίστοιχο top 10 των Καναδών ταξιδιωτών, με μερίδιο 11%. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Γαλλία (38%), ακολουθεί η Ιταλία (27%) και την κορυφαία τριάδα συμπληρώνουν ισοψηφώντας Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία (20%). Με μεγαλύτερο μερίδιο 16% και 13% αντίστοιχα την 4η και την 5η θέση καταλαμβάνουν Ισπανία και Ελβετία, τη στιγμή που το 38% των ερωτηθέντων επιθυμεί να αποδράσει στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2023.

Την προτίμηση του επιδεικνύουν σταθερά τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί για τη χώρα μας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του ETC, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα, με μερίδιο 12%, βρίσκεται 6η θέση των κορυφαίων προορισμών για τους ταξιδιώτες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 34% βρίσκεται η Γαλλία, ακολουθεί η Ιταλία (29%) και έπονται το Ηνωμένο Βασίλειο (20%), η Ισπανία (18%) και η Γερμανία (12%). Σύμφωνα με τα στοιχεία, μάλιστα, το 41% των ερωτηθέντων Αμερικανών προτίθεται να ταξιδέψει στη Γηραιά Hπειρο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε άνοδο 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η είσοδος της Ελλάδας στα top 10 των δημοφιλέστερων προορισμών των Κινέζων, οι οποίοι κάνουν δυναμικό comeback στην Ευρώπη, μετά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, και των Ιαπώνων.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα μαζί με τη Φινλανδία και την Ελβετία και μερίδιο 13% καταλαμβάνει την 5η θέση μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών των Κινέζων ταξιδιωτών. Γαλλία (47%), Γερμανία (23%), Ιταλία (20%), Δανία (20%) και Αυστρία (19%) προπορεύονται, με το 74% των Κινέζων να αναφέρει ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Ευρώπη το διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό αυτό συνεπάγεται μια αύξηση 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και αντίστοιχα άνοδο 9% σε σχέση με το 2019.

Με μικρότερο μερίδιο, 7%, η Ελλάδα βρίσκεται και στο top 10 των Ιαπώνων, κάτω από τη Γαλλία (23%), την Ιταλία (23%), τη Γερμανία (19%), το Ηνωμένο Βασίλειο (13%), την Αυστρία (13%), την Ισπανία (9%), τη Φινλανδία (8%) και την Ελβετία (8%). Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, οι Ιάπωνες ταξιδιώτες επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για αποδράσεις στην Ευρώπη, αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το 2022. Παρ’ όλ’ αυτά, ωστόσο, μόνο το 25% σκοπεύει να επισκεφθεί τη Γηραιά Hπειρο τους επόμενους μήνες.

Κρίσιμη παράμετρο, πάντως, που καθορίζει τα σχέδια όλων των δυνάμει ταξιδιωτών, αποτελεί το υψηλό κόστος των διακοπών στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα στη Βραζιλία και στην Αυστραλία το 45% και το 40% αντίστοιχα των ταξιδιωτών ανησυχεί για τις δαπάνες.

Την ίδια στιγμή, καθοριστικό ρόλο στην επιλογή προορισμού διαδραματίζουν οι καιρικές συνθήκες για τους Κινέζους (39%), καθώς και για τους Αυστραλούς και τους Βραζιλιάνους (34%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v