Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοβουλία Σταϊκούρα για δρομολόγηση τρένου ως την Ουκρανία

Με στόχο τη διαφοροποίηση των εμπορικών συνδέσεων και τη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα συνδέει Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη με βουλγαρικά και ρουμανικά λιμάνια, με τελικό προορισμό Μολδαβία και Ουκρανία.

Πρωτοβουλία Σταϊκούρα για δρομολόγηση τρένου ως την Ουκρανία

Πολιτική πρωτοβουλία για τη δρομολόγηση τρένου μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, για σύνδεση με την Ουκρανία, ανέλαβε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέχεια των τριμερών επαφών που πραγματοποίησε, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 9 Οκτωβρίου.

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, ο κ. Σταϊκούρας προώθησε την ιδέα για τη δρομολόγηση ενός τρένου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκών Λωρίδων Αλληλεγγύης, για τη διαφοροποίηση των εμπορικών συνδέσεων των λιμανιών της Μεσογείου με την Ουκρανία, ύστερα από επιστολή που απέστειλε προς την Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ Αντίνα Βαλεάν, τον υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας Ασεν Βασίλιεφ, τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας Γκόργκι Γκβοζντέικοφ και τον Ρουμάνο υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Σορίν-Μιχάι Γκριντεάνου.

Ειδικότερα, το τρένο, σε πρώτη φάση πιλοτικά, θα συνδέει τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, με τα λιμάνια του Ρούσε της Βουλγαρίας και της Κωστάντζας στη Ρουμανία, με την Μολδαβία και την Ουκρανία.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει οικονομικές και ενεργειακές προκλήσεις, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την ακεραιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών, ενώ προκύπτει σημαντική ανάγκη διαφοροποίησης των εμπορευματικών διαδρομών και συνδέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, με τον εν λόγω σχεδιασμό προκύπτει μια σημαντική ευκαιρία να ξεπεραστούν εμπόδια και καθυστερήσεις που προέρχονται από το παρελθόν, να δοθούν εναλλακτικές επιλογές στις εμπορικές σχέσεις των κρατών, ενδυναμώνοντας παράλληλα τις μεταφορικές συνδέσεις και τις διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v