Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δύο έργα-σταθμοί για ψηφιακή αναμόρφωση του ΕΦΚΑ

Ποιες εταιρείες έχουν αναλάβει τις χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης δράσεις. Ποιες δυνατότητες θα αποκτήσει το Ταμείο, πώς θα ωφεληθούν οι ασφαλισμένοι.

Τα δύο έργα-σταθμοί για ψηφιακή αναμόρφωση του ΕΦΚΑ

Δύο πολύ σημαντικά έργα, που στην ολοκλήρωσή τους αναμένεται να μεταμορφώσουν τον ΕΦΚΑ σε πραγματικά ενιαίο και ψηφιακά αναβαθμισμένο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, έχουν ήδη υπογραφεί με τους αναδόχους.

Τη μετάβαση αυτή του ΕΦΚΑ στη νέα ψηφιακή εποχή φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει άλλωστε και η αναβάθμιση του μέχρι πρότινος υποδιοικητή Αλέξανδρου Βαρβέρη στη θέση του διοικητή. Είναι το πρόσωπο που τα δύο προηγούμενα χρόνια, παράλληλα με τη συλλογική (ηγεσία υπουργείου Εργασίας, διοίκηση ΕΦΚΑ, ομάδα κρούσης και εργαζόμενοι) προσπάθεια περιορισμού των εκκρεμών συντάξεων, σχεδίαζε και υλοποιούσε με αργά βήματα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Φορέα. Πλέον, από τη νέα του θέση, ο κ. Bαρβέρης πρέπει να «τρέξει» τα δύο έργα-σταθμούς που έχουν ενταχθεί στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν προχωρήσει στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Αναλυτικά, το πρώτο έργο, «Ανάπτυξη του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ και Αναβάθμιση του συστήματος ψηφιακής απονομής συντάξεων ΑΤΛΑΣ», είναι προϋπολογισμού 48,3 εκατ. ευρώ.

Τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στον ΕΦΚΑ εκτιμούν πως η ανάπτυξη νέου ΟΠΣ θα καλύπτει πλήρως τις τρέχουσες επιχειρησιακές ανάγκες του ταμείου και θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του φορέα. Πρόκειται στην ουσία για ένα δύσκολο έργο, καθώς αφορά την ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων που υπάρχουν ήδη στον ΕΦΚΑ, σ' ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα επικοινωνεί με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αλλά και με τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό, ο ΕΦΚΑ θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερη «χαρτούρα», καθώς οι υπάλληλοι θα έχουν πρόσβαση στο ίδιο σύστημα και στα ίδια δεδομένα. Το έργο «τρέχει» εδώ και σχεδόν 5 μήνες, με ανάδοχες εταιρείες τις Netcompany-Instrasoft και PwC και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 3 χρόνια.

Στην πράξη, ο e-ΕΦΚΑ θα αποκτήσει δικό του πληροφοριακό σύστημα, απολύτως συμβατό με την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση. Ειδικότερα, το ΟΠΣ θα καλύπτει την κύρια, την επικουρική ασφάλιση και τις εφάπαξ παροχές, και όλες τις λειτουργικές περιοχές (μητρώο, εισφορές, παροχές, συντάξεις), όλες τις ομάδες ασφαλισμένων (μισθωτούς, μη μισθωτούς, αγρότες, Δημόσιο), καθώς και τους εργοδότες, το ελεγκτικό έργο (πάταξη εισφοροδιαφυγής), τη βεβαίωση και ρύθμιση οφειλών μέσω του ΚΕΑΟ και τη διασύνδεση με το σύστημα του ΚΕΠΑ (πιστοποίηση αναπηρίας).

Το δεύτερο έργο αφορά την «Ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ» και έχει προϋπολογισμό 33,2 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου όλων των ταμείων που εντάχθηκαν χωρίς σχεδιασμό, το 2016, κάτω από την ομπρέλα του ΕΦΚΑ, με κύριο στόχο την προστασία των αρχείων και την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, αλλά και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ.

Έτσι, σε περίπου 3 χρόνια από σήμερα, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πρόσβαση στο ασφαλιστικό βιογραφικό του, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης. Οι σχετικές συμβάσεις έχουν περάσει το Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν υπογραφεί, με αναδόχους τις εταιρείες Netcompany-Intrasoft, Uni Systems και Inform. Ήδη, διαμορφώνεται το απαιτούμενο σχέδιο εφαρμογής, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v