Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Έρχεται επενδυτική βαθμίδα από S&P και Fitch

Διπλή αναβάθμιση εντός του τρέχοντος έτους βλέπει ο επενδυτικός οίκος. Πώς και πότε αναμένει να αντιδράσουν τα ελληνικά ομόλογα. Στις αγορές στις 18 Οκτωβρίου η Ελλάδα.

JP Morgan: Έρχεται επενδυτική βαθμίδα από S&P και Fitch

«Στην Ελλάδα, βλέπουμε υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα από ΒΒ+ με θετική προοπτική σε ΒΒΒ- σε σταθερή προοπτική, κατά την αναθεώρησή της στις 20 Οκτωβρίου», εκτιμά η JP Morgan.

Η Ελλάδα έχει ήδη αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου.

«Σύμφωνα με την κατανόησή μας για την ένταξη και τους κανόνες για τους ενεργά παρακολουθούμενους δείκτες ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, απαιτείται η αξιολόγηση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολογήσεις, S&P, Moody's και Fitch, προκειμένου να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε ορισμένους από τους δείκτες ομολόγων.

Ως εκ τούτου, η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, με την τρέχουσα αξιολόγηση να είναι ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη. Αναμένουμε ότι η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου», συμπεραίνει η αμερικανική τράπεζα.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο δημοπρασιών του δεύτερου 2ου εξαμήνου της φετινής χρονιάς που έχει δημοσιεύσει ο ΟΔΔΗΧ, η χώρα θα πραγματοποιήσει τη μηνιαία δημοπρασία στις 18 Οκτωβρίου. Οι λεπτομέρειες της δημοπρασίας θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη 17 Οκτωβρίου.

Η αμερικανική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 2,4% το 2023, με το ΑΕΠ να προσεγγίζει τα 223 δισ. ευρώ και τον πληθωρισμό στο 4,2%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,3% αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 1,9%. Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 160%, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει ελλειμματικό με -9,2% ως προς το ΑΕΠ. Ο δείκτης της ανεργίας, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ, είναι στο 11,95.

Την ίδια χρονική στιγμή, η JP Morgan βλέπει αποκλιμάκωση των spread των ελληνικών ομολόγων έως το τέλος του έτους, αλλά δεν προτείνει κάποιο νέο trade. Ειδικότερα, σύμφωνα με την JP Morgan, το ελληνικό spread, δηλαδή η διαφορά με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, θα υποχωρήσει στις 135 μονάδες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και έπειτα θα υποχωρήσει στις 130 μονάδες βάσης, όπου και θα παραμείνει για τουλάχιστον 12 μήνες. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι στα trades που συστήνει, αφού στις 22 Σεπτεμβρίου έκλεισε και την τελευταία long θέση στα ελληνικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι αν και τα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν να έχουν απόδοση 3,6% τον Ιούνιο, πλέον έχει ανέβει στα επίπεδα του 4,27%, λόγω των πιέσεων που έχουν σημειωθεί στις ομολογιακές εκδόσεις, με το spread με το γερμανικό δεκαετές να είναι στις 149 μονάδες βάσης. Το spread με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ξεπερνά τις 51 μονάδες βάσης, αφού τα δεκαετή της Ιταλίας έχουν αποδόσεις της τάξεως του 4,79%.

Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει συμπέσει με την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές ότι οι τίτλοι διαπραγματεύονταν για αρκετούς μήνες, έχοντας ήδη ενσωματώσει την επενδυτική βαθμίδα στην αποτίμησή τους. Οι αξιολογήσεις των S&P και Fitch αναμένεται να επηρεάσουν καταλυτικά τα επενδυτικά funds των ομολόγων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v