Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προ των πυλών τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στον τουρισμό

Οι προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού και οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ.

Προ των πυλών τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στον τουρισμό

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να δημοσιευτεί το σύνολο των προκηρύξεων που αφορούν έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον τουρισμό. Βάσει χρονοδιαγράμματος, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αφενός η δημοσίευση της πρόσκλησης για ενίσχυση των υποδομών, με αιχμή την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες, και αφετέρου η διακήρυξη έργων που άπτονται της ψηφιοποίησης του κλάδου, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των οργανικών μονάδων του υπουργείου Τουρισμού.

Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση και διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να διαδραματίσουν οι περιφέρειες και οι κατά τόπους δήμοι, όπως επεσήμανε χθες στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, αναδεικνύοντας τη σημασία του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον τουρισμό. «Στόχος είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και σε δεύτερο χρόνο θα γίνει η εξειδίκευση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στον πόλεμο που μαίνεται στο Ισραήλ και τον αντίκτυπο που θα έχει στον ελληνικό τουρισμό, η Ολγα Κεφαλογιάννη τόνισε πως εκτός από τις άμεσες συνέπειες, ενδέχεται να υπάρξουν και έμμεσες, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

«Το Ισραήλ είναι μια πάρα πολύ σημαντική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, που στηρίζει την προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής σεζόν, καθώς οι Ισραηλινοί ταξίδευαν στην Ελλάδα και εκτός της θερινής σεζόν. Αρα έχουμε έναν άμεσο αντίκτυπο, κάτι που το βλέπουμε και στα νούμερα, αφού έχουν σταματήσει οι πτήσεις. Ωστόσο, πρέπει να δούμε πώς θα μας επηρεάσει και έμμεσα, λόγω γειτνίασης. Ο πόλεμος λειτουργεί ως “αφορμή” για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, κάτι που μπορεί να έχει έμμεσες συνέπειες στον ελληνικό τουρισμό», είπε η υπουργός Τουρισμού, εστιάζοντας στη γεωπολιτική αστάθεια και την ανασφάλεια που δημιουργεί η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις τουριστικές ροές από μακρινές αγορές όπως οι ΗΠΑ λόγω γειτνίασης.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις των Ισραηλινών στην Ελλάδα, η Ολγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποια «αρρυθμία».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Τουρισμού, η αρμόδια υπουργός τόνισε πως στόχος είναι η ενίσχυση της απορροφητικότητας του προγράμματος, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την αλλαγή των κριτηρίων και τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων.

Μάλιστα, όπως είπε, στην κατεύθυνση στήριξης των περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες και πυρκαγιές) αναμένεται να ενεργοποιηθούν νέα εργαλεία. Το «Ρόδος Pass» αναμένεται να ενεργοποιηθεί για τους τουρίστες που ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς που έπληξε το νησί των Ιπποτών τον Ιούλιο και, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα αφορά διαμονή την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2024. «Πρόκειται για μία κίνηση φιλοξενίας και αβρότητας», τόνισε. Στην ίδια λογική, θα δημιουργηθούν το «Εβρος Pass» στα πρότυπα του αντίστοιχου Pass για την Εύβοια, καθώς, ένα ακόμη Pass για τη Θεσσαλία, όταν αποκατασταθούν οι υποδομές και οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να φιλοξενήσουν τουρίστες.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε η Ολγα Κεφαλογιάννη, το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Παιδείας εξετάζουν το ενδεχόμενο κάποιες σχολικές εκδρομές να πραγματοποιηθούν στον Εβρο και να συνδυαστούν με κάποιο πρόγραμμα αναδάσωσης του δάσους της Δαδιάς, με στόχο να αποκτήσουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Σχετικά με την κρουαζιέρα και την ταυτόχρονη προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικά νησιά, η υπουργός Τουρισμού τάχθηκε υπέρ της επιβολής ενός τέλους προκειμένου να μπει «τάξη» στον κλάδο. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, το υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη πραγματοποιήσει σε αυτή την κατεύθυνση επαφές με μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, οι οποίες φαίνεται πως είναι διατεθειμένες να ενστερνιστούν την αλλαγή στρατηγικής που προωθείται.

Με γνώμονα τη βιωσιμότητα, την ισορροπία και το μέτρο, τρεις άξονες στους οποίους εδράζεται η νέα στρατηγική που χαράσσει το υπουργείο Τουρισμού, η Ολγα Κεφαλογιάννη τόνισε πως μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024 το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό θα είναι έτοιμο να προχωρήσει προς έγκριση από το Συμβούλιο Χωροταξίας, ενώ ερωτηθείσα για το νέο πλαίσιο που θα διέπει την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, επεσήμανε πως το υπουργείο Τουρισμού είναι υπέρ της υιοθέτησης ενός ακόμη πιο αυστηρού πλαισίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v