Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Αρχές Νοεμβρίου ο διαγωνισμός για συστήματα αποθήκευσης

Με καθυστέρηση θα τρέξει η διαδικασία και συνακόλουθα τα έργα για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Εκκρεμεί ακόμη η υπουργική απόφαση από το υπουργείο Ενέργειας.

Ενέργεια: Αρχές Νοεμβρίου ο διαγωνισμός για συστήματα αποθήκευσης

Για τις αρχές Νοεμβρίου πηγαίνει ο δεύτερος διαγωνισμός της ΡΑΑΕΥ για επιπλέον μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Η καθυστέρηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού προέρχεται από το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η υπουργική απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες και οι όροι της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να εκδοθεί η απόφαση μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών και παρά το γεγονός ότι ο αρχικός προγραμματισμός της Αρχής προέβλεπε τη διενέργεια του δεύτερου διαγωνισμού το αργότερο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να ακολουθήσει και ο τρίτος στα τέλη του έτους.

Αυτός ο προγραμματισμός εκ των πραγμάτων ανατρέπεται τώρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο τρίτος διαγωνισμός τοποθετείται στις αρχές του επόμενου έτους. Κι αυτό γιατί θα χρειαστεί διάστημα περί των δύο μηνών, όσο απαιτήθηκε grosso modo για τον πρώτο, από τη στιγμή της προκήρυξης έως την ολοκλήρωσή του και την επιλογή των επενδυτών.

Η καθυστέρηση θα έχει και μία ακόμη συνέπεια. Η υποχρέωση για την κατασκευή των έργων θα πάει κι αυτή προς τα πίσω. Για την πρώτη δημοπρασία οι επενδυτές δεσμεύθηκαν να έχουν έτοιμες και να λειτουργούν τις μονάδες αποθήκευσης ως τα τέλη του 2025. Από τη δεύτερη δημοπρασία, που υπολογίζεται με τις πιο αισιόδοξες προοπτικές να έχει περαιωθεί στα τέλη του έτους, η κατασκευή των έργων μετατοπίζεται για το 2026. Ανάλογη συνέπεια θα υπάρξει και για τα έργα που θα επιλεγούν στον τρίτο διαγωνισμό.

Σε αυτή την πρώτη φάση, αποφασίσθηκε να δημοπρατηθεί η κατασκευή έργων συνολικής ισχύος 1.000 MW. Στον πρώτο διαγωνισμό καλύφθηκαν τα πρώτα 400 MW, στον δεύτερο θα δημοπρατηθούν 300 MW και άλλα τόσα στον τρίτο, τα οποία θα προορίζονται για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, εάν δεν καλυφθεί όλη η ισχύς του δεύτερου διαγωνισμού, η υπολειπόμενη να μεταφερθεί στην τρίτη δημοπρασία.

Οι πολύ χαμηλές προσφορές για λειτουργική ενίσχυση (εγγυημένα έσοδα) που έδωσαν επενδυτές στον πρώτο διαγωνισμό οδήγησε το ΥΠΕΝ στην απόφαση να «ψαλιδίσει» σημαντικά την επενδυτική ενίσχυση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να επιλεγούν και μικρότεροι παίκτες.

Έτσι, η μεν ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς λειτουργικής ενίσχυσης θα παραμείνει στα 115.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα το έτος, η δε επενδυτική ενίσχυση από 200.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα μειωθεί στα 100.000 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Η υψηλή επενδυτική ενίσχυση που ίσχυσε στον πρώτο διαγωνισμό είχε ως αποτέλεσμα οι ταρίφες των έργων που προκρίθηκαν να διαμορφωθούν μεσοσταθμικά κατά 57% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης.

Η πρώτη δημοπρασία οδήγησε στην επιλογή 12 προτάσεων έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από έξι εταιρείες και μία ενεργειακή κοινότητα. Ανάμεσα στις εταιρείες συγκαταλέγονταν θυγατρικές της Mytilineos, της Helleniq Energy, της INTRAKAT και της ΔEΗ Ανανεώσιμες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v