Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φρενάρει» η ζήτηση για Airbnb στην Ελλάδα

Σε μονοψήφιο ποσοστό η αύξηση της ζήτησης για κρατήσεις στο διάστημα έως τα Χριστούγεννα. Ενθαρρυντικό στοιχείο, όμως, ότι η Αθήνα βρίσκεται ψηλά σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για τις γιορτές.

«Φρενάρει» η ζήτηση για Airbnb στην Ελλάδα

Στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα ως προς τη ζήτηση που καταγράφεται για ενοικίαση καταλυμάτων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Aribnb για το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, τη στιγμή που οι χώρες της βόρειας Ευρώπης παίρνουν κεφάλι και αναρριχώνται σταθερά στη σχετική λίστα.

Μπορεί το πρόσημο ως προς τη ζήτηση να παραμένει θετικό, στο 5%, ωστόσο είναι καθαρή η κάμψη του σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες κατά τους οποίους κινήθηκε σε διψήφια ποσοστά καθώς μας τοποθετεί τρίτους από το τέλος. Στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Κροατία, που σημειώνει οριακή άνοδο 1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με την Ελβετία να βρίσκεται επίσης στις τελευταίες θέσεις της λίστας, με αύξηση 6%.

Στον αντίποδα, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης φαίνεται ότι δίνουν τον ρυθμό, διαπιστώνοντας ενισχυμένη ζήτηση. Συγκεκριμένα, Νορβηγία, Τσεχία και Πολωνία κατέχουν τα σκήπτρα, με αύξηση άνω του 30% σε σχέση με πέρυσι.

Πιο αναλυτικά, η Νορβηγία βρίσκεται στο συν 41%, η Τσεχία στο συν 33% και η Πολωνία στο 31% αντίστοιχα συγκριτικά με το 2022. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 17% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ενισχυμένη είναι η ζήτηση για το α’ τρίμηνο του 2024, με άνοδο 18% σε επίπεδο διανυκτερεύσεων.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων, η Αθήνα, έχοντας την 7η θέση, συγκαταλέγεται στους 15 top προορισμούς για τα Χριστούγεννα, καταγράφοντας άνοδο σε επίπεδο ζήτησης που ξεπερνά το 50%. H Κρακοβία με αύξηση 73% σε ετήσια βάση, η Πράγα με άνοδο 68% και η Βιέννη στο συν 61% σε σχέση με πέρυσι πρωτοστατούν σε ό,τι αφορά τη ζήτηση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μεσοσταθμική αύξηση έναντι του 2022 διαμορφώνεται στο 25%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v