Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα του «τριήμερου» για τον ελληνικό τουρισμό

Το «sold out» στα καταλύματα Airbnb σε χειμερινούς προορισμούς και πώς κινήθηκαν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία. Η κυριαρχία του last minute και οι τιμές. Χαμηλές πτήσεις για Πήλιο και Βόλο.

Τα μηνύματα του «τριήμερου» για τον ελληνικό τουρισμό

Υψηλή πληρότητα καταγράφεται σε ξενοδοχεία και καταλύματα που μισθώνονται μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb σε δημοφιλείς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας που παραδοσιακά προσελκύουν το ενδιαφέρον όσων Ελλήνων ταξιδιωτών επιλέγουν να αποδράσουν την 28η Οκτωβρίου, ημερομηνία-ορόσημο για την εκκίνηση της χειμερινής σεζόν.

Αν και φέτος η αργία της 28ης Οκτωβρίου έπεσε Σάββατο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να εκδράμουν νωρίτερα για το παραδοσιακό… τριήμερο ή και τετραήμερο για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι λόγω της εορτής του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης, επέκτειναν ακόμη περισσότερο το Σαββατοκύριακο, «κερδίζοντας» και την Πέμπτη.

Και φέτος, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής είχαν την τιμητική τους, με τη ζήτηση να ενισχύεται την τελευταία εβδομάδα πριν από την αργία της 28ης Οκτωβρίου.

Στο κάδρο των δημοφιλών προορισμών των Ελλήνων ταξιδιωτών βρίσκονται οι… παραδοσιακοί προορισμοί του ορεινού όγκου, όπως η Αράχοβα, τα Ιωάννινα, τα Καλάβρυτα, το Μέτσοβο, ο Αγιος Αθανάσιος και η ορεινή Κορινθία, που συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος των εκδρομέων, καταγράφοντας πληρότητα που υπερβαίνει το 85%-90%. Εντονη κινητικότητα διαπιστώνεται και σε προορισμούς του ορεινού όγκου της Βόρειας Ελλάδας, με αιχμή τη Φλώρινα, την Καστοριά, την Παλαιά Σκοτίνα, την Παλαιά Λεπτοκαρυά, το Ελατοχώρι και τον Αγιο Δημήτριο.

Στον αντίποδα η ευρύτερη περιοχή του Πηλίου και του Βόλου υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των Ελλήνων ταξιδιωτών για την πρώτη «επίσημη» εξόρμηση του φθινοπώρου, καθώς λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν σφοδρά τον προορισμό, προκαλώντας προβλήματα στις υποδομές, η ζήτηση παρέμεινε περιορισμένη, με κάποιους επιχειρηματίες να μη λειτουργούν τελικά τα ξενοδοχεία τους.

Ανάρπαστα έγιναν φέτος και τα 2ήμερα και 4ήμερα πακέτα διακοπών σε εσωτερικό και εξωτερικό, με τους επιχειρηματίες, ωστόσο, να προβληματίζονται για την πορεία της ζήτησης κατά τη διάρκεια των εορτών λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Ισραήλ.

Αφαντα τα Airbnb

Ισχυρή είναι η ζήτηση που καταγράφεται και στα καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb για την 28η Οκτωβρίου, με τις κρατήσεις να κινούνται από νωρίς σε υψηλά επίπεδα και την πληρότητα σε κάποιους προορισμούς όπως η Δημητσάνα και η Καστοριά να αγγίζει εδώ και ημέρες το απόλυτο 100%. Εξαίρεση και σε αυτή την περίπτωση αποτελούν ο Βόλος και το Πήλιο, με τα Ιωάννινα, στο Μέτσοβο και στα Ζαγοροχώρια να απορροφούν ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης που θα κατευθύνονταν στους δύο «λαβωμένους» από τις πλημμύρες προορισμούς της Θεσσαλίας.

Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται συνολικά στην Πελοπόννησο, όπου Μάνη και ορεινή Κορινθία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης, με το Ναύπλιο να ακολουθεί και να σημειώνει επίσης υψηλές πληρότητες. Στον χάρτη των ταξιδιωτών της 28ης Οκτωβρίου βρίσκονται, την ίδια στιγμή, προορισμοί όπως η Αράχωβα και τα Καλάβρυτα, που λόγω της εγγύτητάς τους με την Αθήνα κερδίζουν πόντους στις προτιμήσεις των τουριστών, καθώς και ορεινοί προορισμοί της βόρειας Ελλάδας, όπως η Φλώρινα και η Εδεσσα με πληρότητα που ξεπερνά το 95%.

Οι τιμές κινούνται σε αντίστοιχα περσινά επίπεδα, ενώ, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, εκτιμάται ότι το φετινό «τριήμερο» της 28ης Οκτωβρίου είναι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι.

Οι επιλογές στο εξωτερικό

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται και για διεθνή από αέρος ταξίδια, με τον πόλεμο που μαίνεται στο Ισραήλ να μην έχει επηρεάσει τουλάχιστον μέχρι στιγμής τη ζήτηση και τους Ελληνες να δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση για τα ταξίδια στο εξωτερικό από ό,τι για αποδράσεις στο εσωτερικό, τάση που επικράτησε και πέρυσι. Μάλιστα, η από αέρος κίνηση από τη Θεσσαλονίκη, λόγω και της αργίας της εορτής του Αγίου Δημητρίου που επεκτείνει το Σαββατοκύριακο, φαίνεται να καταγράφει μικρή άνοδο.

Σχεδόν μια εβδομάδα πριν την 28η Οκτωβρίου, οι πληρότητες στο δίκτυο του εξωτερικού από τις βάσεις της Aegan στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κινήθηκαν μεταξύ 76% - 80%, ανάλογα τον προορισμό (ίδια επίπεδα στην Αθήνα / ελαφρά βελτιωμένες συγκριτικά με πέρυσι για τη Θεσσαλονίκη), με την κίνηση να κορυφώνεται μεταξύ 25 Οκτωβρίου έως και 29 Οκτωβρίου.

Βέβαια, η αεροπορική συγκριτικά με το 2022, έχει αυξήσει σημαντικά τις διαθέσιμες θέσεις (+18% έως +20%), τόσο για το δίκτυο του εξωτερικού, όσο και για το δίκτυο του εσωτερικού, στο πλαίσιο της ευρύτερης ενίσχυσης της δραστηριότητάς της, αλλά και της αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται συνολικά.

Με βάση, μάλιστα, τα διαθέσιμα στοιχεία, σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό, φαίνεται ότι πλέον οι Ελληνες έχουν την τάση να ταξιδεύουν σε λιγότερο προβεβλημένους αλλά και πιο οικονομικούς προορισμούς, αφήνοντας πίσω Παρίσι, Λονδίνο ή Ρώμη. Ταλίν, Κολωνία, Αμβούργο, Αμστερνταμ, Εδιμβούργο, Κρακοβία, Ανόβερο, Βαρσοβία, Ρίγα, Ελσίνκι, Βερολίνο και Κοπεγχάγη είναι οι top προορισμοί εξωτερικού από την Αθήνα, ενώ από τη Θεσσαλονίκη Ανόβερο, Αμβούργο, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Λάρνακα έχουν την τιμητική τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v