Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντιλ με ελληνικό άρωμα από την GIC του ομίλου Sani/Ikos

Τι προβλέπει η συμφωνία για την εξαγορά από το fund της Σιγκαπούρης του 35% της HIP, η οποία έχει παρουσία και στην Ελλάδα.

Ντιλ με ελληνικό άρωμα από την GIC του ομίλου Sani/Ikos

Τη θέση στον τουρισμό της Νότιας Ευρώπης ενισχύει η GIC, βασικός μέτοχος του oμίλου Sani/Ikos, μετά την απόκτηση του 35% της Hotel Investment Partners (HIP), ενός από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους της Γηραιάς Ηπείρου, που συνδέεται με επενδυτικά κεφάλαια της Blackstone και έχει παρουσία και στην Ελλάδα.

Μπορεί οι δύο πλευρές να μην έχουν κάνει γνωστό το τίμημα της συναλλαγής, ωστόσο, η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή πλατφόρμα που ανήκει σε επενδυτικά κεφάλαια της Blackstone αποτιμάται στα 4 δισ. ευρώ.

Η HIP ιδρύθηκε το 2015 από τους Alejandro Hernandez-Puértolas και Banco Sabadell και εξαγοράστηκε δύο χρόνια αργότερα, το 2017, από την Blackstone. Από το 2017, η HIP ακολούθησε μια στρατηγική εξαγοράς και επανατοποθέτησής της σε ξενοδοχεία, επενδύοντας πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Η HIP συνεργάζεται με μεγάλους παγκόσμιους ξενοδοχειακούς παρόχους, συμπεριλαμβανομένων των Ritz-Carlton, Barceló, Melia, Hyatt, Hilton, Ledra και Marriott. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 72 ξενοδοχείων, με συνολικά πάνω από 21.000 κλειδιά σε όλη την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, με 10.000 εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της.

Επί ελληνικού εδάφους, η HIP έχει στο portfolio της 7 ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Πρόκειται για τα Domes Aulus Zante, AluaSoul Zakynthos, Creta Princess Aquapark & Spa, Domes of Corfu, Dreams Corfu Resort & Spa, Domes Aulus Elounda και Domes Noruz Kassandra.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη της HIP στην Ελλάδα αφορά το Domes Aulūs Elounda, που εντάχθηκε στο χαρτοφυλάκιο της Hilton Curio Collection by Hilton τον Μάιο του 2023 μετά από εκτεταμένη ανακαίνιση, ύψους 6,8 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι έναν χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2022, η GIC και ο όμιλος Sani/Ikos προχώρησαν σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας το κρατικό fund της Σιγκαπούρης έγινε βασικός μέτοχος του ομίλου με το ελληνικό DNA όπως αυτοπροσδιορίζεται, με την αξία του ομίλου τότε να αποτιμάται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Η GIC είναι κορυφαίο διεθνές επενδυτικό ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1981 με στόχο να διασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της Σιγκαπούρης. Ούσα η διαχειρίστρια εταιρεία των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Σιγκαπούρης, η GIC έχει υιοθετήσει μία μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και ενεργητικών επενδύσεων σε όλο τον κόσμο, όπως μετοχές, τίτλους σταθερού εισοδήματος, ακίνητα, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, επιχειρηματικά κεφάλαια και υποδομές.

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και το διεθνές προφίλ της GIC την καθιστούν κορυφαία επενδυτική επιλογή. Η GIC έχει ως στόχο να προσδίδει προστιθέμενη αξία στις επενδύσεις της. Με έδρα τη Σιγκαπούρη, η GIC έχει μία ταλαντούχα ομάδα άνω των 1.900 ατόμων σε 11 πόλεις-κόμβους της οικονομίας και έχει επενδύσεις σε περισσότερες από 40 χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v