Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικά σχέδια 300 εκατ. από Onex στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Η συμφωνία των 125 εκατ. δολαρίων για χρηματοδότηση από την αμερικανική DFC και οι στόχοι της Onex για την αναγέννηση των Ναυπηγείων.

Επενδυτικά σχέδια 300 εκατ. από Onex στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ ενεργοποιούνται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μετά τη συμφωνία χρηματοδότησης που υπεγράφη μεταξύ του αμερικανικού αναπτυξιακού οργανισμού DFC και του ομίλου Onex, βάσει της οποίας προβλέπεται η παροχή 125 εκατ. δολαρίων για την αναγέννηση των Ναυπηγείων μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου.

«Η υπογραφή με το DFC δεν είναι ένα απλό ομολογιακό δάνειο. Είναι μια παρακαταθήκη, μια σφραγίδα φιλίας μεταξύ δύο λαών, του αμερικανικού και του ελληνικού. Μαζί εδώ επανατοποθετούμε τη χώρα μέσω αυτών των επενδύσεων γεωστρατηγικά και φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που ως άνθρωποι επηρεάζουμε τον πλανήτη», επεσήμανε ο Πάνος Ξενοκώστας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Onex.

«Η σημερινή μέρα δεν σηματοδοτεί τη συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων. Δεν σηματοδοτεί καν την επανεκκίνησή τους. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αναγεννώνται. Έχοντας πάντα στη μνήμη μας τα πολύτιμα διδάγματα του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα. Αφήνουμε πίσω όλα όσα μάς πλήγωσαν, αφήνουμε πίσω μας το χθες και ξεκινάμε να γράφουμε ένα νέο, διαφορετικό κεφάλαιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας», είπε.

Όπως εκτιμάται, δε, η χρηματοδότηση ύψους 125 εκατ. δολαρίων αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στον μετασχηματισμό των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε έναν υπερσύγχρονο ναυπηγικό κόμβο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

To πλάνο της Onex, όπως το ανέλυσε χθες κατά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας ο ίδιος ο Π. Ξενοκώστας, προβλέπει επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ (CAPEX) σε ό,τι αφορά υποδομές, τη συντήρηση και την αναβάθμισή τους για τα επόμενα χρόνια, ενώ 200 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε παρελθοντικές υποχρεώσεις (επιστροφές σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους) που έχει αναλάβει η Onex στο πλαίσιο της διάσωσης των Ναυπηγείων.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει επενδύσει 23 εκατ. ευρώ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Από αυτά, πάνω από 6 εκατ. ευρώ αφορούν μισθοδοσία εργαζομένων κατά την ενδιάμεση περίοδο και λειτουργία και 8 εκατ. ευρώ χρέη στους εργαζομένους από την προηγούμενη ιδιοκτησία.

Στόχος της Onex είναι η εξυπηρέτηση 200 πλοίων ετησίως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αριθμός που ανεβαίνει στα 300, συμπεριλαμβανομένων των 100 που εξυπηρετούνται ανά έτος στα Ναυπηγεία της Σύρου, και η δημιουργία σε βάθος 3ετίας 3.000 θέσεων απασχόλησης, με την επίδραση στο ΑΕΠ να εκτιμάται στο 1%.

«Θα επικεντρωθούμε στην εμπορική ναυτιλία, σε ειδικά ενεργειακά πλοία LNG και LPG, θα επικεντρωθούμε στην επόμενη ημέρα των Ναυπηγείων και θα εστιάσουμε στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και στην ασφάλεια. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα ακόμη πρόγραμμα, ύψους 60 εκατ. ευρώ, για τα επόμενα 3 χρόνια στα Ναυπηγεία της Σύρου, που παράλληλα με την Ελευσίνα δημιουργούν μια ενιαία πλατφόρμα που θα εξυπηρετεί κάθετα την “πράσινη” μετάβαση», επεσήμανε ο Π. Ξενοκώστας.

«Θα μπορούμε να κατασκευάζουμε κάθετα πλωτές ανεμογεννήτριες, για πλωτά ναυπηγήματα 4-5 χιλιάδων τόνων τα οποία τοποθετούνται 6 ναυτικά μίλια και πλέον και επί της ουσίας μιλάμε για ενεργειακά πλοία. Εκεί πάει η μετάβαση. Θα είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό», προσέθεσε, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ο DFC επενδύει στην Ελλάδα, η πρώτη φορά που επενδύει στην Ευρώπη και η πρώτη φορά που επενδύει στον ναυπηγικό κλάδο παγκοσμίως.

«Αυτό σημαίνει πολλά. Σημαίνει πολλά για την ONEX, για τη ναυπηγική βιομηχανία, κυρίως όμως για την ίδια τη χώρα. Είναι μια συμφωνία που σφραγίζει τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα με τις ΗΠΑ», σχολίασε.

Πέρα από την υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης, χθες πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της δεξαμενής «Στρατής Γ. Ανδρεάδης». «Πρόκειται για μια Panamax, smart δεξαμενή, πλήρως ανακαινισμένη, που μαζί με τη δεξαμενή που έχουμε εγκαταστήσει ήδη στη Σύρο είναι οι μεγαλύτερες που διαθέτει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή», είπε ο επικεφαλής της Onex. Τόνισε δε ότι τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της δεξαμενής Aframax, που θα προσελκύσει περισσότερα και μεγαλύτερα πλοία στην Ελλάδα και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μέχρι τα μέσα στο 2025 όταν και θα μεταφερθούν στην Ελλάδα δύο νέες δεξαμενές, μία για τη Σύρο και μία για την Ελευσίνα, αλλάζοντας το αποτύπωμα της Ελλάδας στη ναυπηγική βιομηχανία.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην πλήρη τους λειτουργία θα μπορούν να εξυπηρετούν 12 πλοία ταυτόχρονα. Μέχρι σήμερα στα Ναυπηγεία της Σύρου έχουν επισκευαστεί 426 πλοία και στην Ελευσίνα 50 πλοία, με τον Π. Ξενοκώστα να εκτιμά ότι ο τζίρος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην πλήρη λειτουργία τους θα διαμορφωθεί πέριξ των 150 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά πιο συγκεκριμένα τα Ναυπηγεία της Σύρου, ο επικεφαλής της Onex είπε ότι τα τελευταία 4,5 χρόνια η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 30 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί σε υποδομές και 30 εκατ. ευρώ έχουν αποδοθεί ήδη στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία από οφειλές που δημιουργήθηκαν από προηγούμενα επιχειρηματικά σχήματα.

«Αυτό που γίνεται στη Σύρο εδώ και 4 χρόνια είναι ότι περίπου 20 εκατ. δολάρια ανά έτος επιστρέφουν στους εργαζομένους, στην τοπική κοινωνία και στους προμηθευτές, δημιουργώντας μία επίδραση στο ΑΕΠ όχι μόνο της Σύρου και των Κυκλάδων, αλλά της Ελλάδας, πάνω από 650 εκατ. ευρώ», είπε, μεταξύ άλλων, ο Π. Ξενοκώστας, εκτιμώντας ότι ο τζίρος στα Ναυπηγεία της Σύρου το 2023 θα διαμορφωθεί στα 52-53 εκατ. ευρώ.

Το παρών στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας με το DFC έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης, ο Σκοτ Νέιθαν, CEO του DFC, καθώς και πλήθος εκπροσώπων από τον χώρο της ναυτιλίας και των επιχειρήσεων.

«Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή συνεργασίας. Η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των Ναυπηγείων Ελευσίνας δεν θα δημιουργήσει μόνο θέσεις εργασίας, αλλά αφορά επίσης μια ευρύτερη προοπτική οικονομικής ανάπτυξης, ευκαιριών και ασφάλειας. Αυτό είναι το είδος της εταιρικής σχέσης που ανέδειξε ο πρόεδρος Μπάιντεν, στο οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ και για το οποίο η Development Finance Corporation εργάζεται καθημερινά σε όλο τον κόσμο», είπε ο διευθύνων σύμβουλος τoυ DFC, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα μετασχηματιστεί σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. «Η επένδυση θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας και αυτό είναι κάτι που εκτιμούν οι ΗΠΑ», προσέθεσε.

O Γιώργος Τσούνης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτεί δράσεις και πρωτοβουλίες που παρέχουν στους εταίρους μας υψηλής ποιότητας υποδομές και αξιόπιστη πρόσβαση στο πεδίο της ενέργειας. Στο πρόσωπο της ONEX και της ελληνικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βρει εξαιρετικά ικανούς και αποτελεσματικούς εταίρους. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η επένδυση των 125 εκατ. δολαρίων θα επιτρέψει στον Πάνο Ξενοκώστα και στην ONEX να πετύχουν εδώ, αυτό που έχουν ήδη πραγματοποιήσει στη Σύρο».

«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που οι Έλληνες πλοιοκτήτες επιλέγουν και στηρίζουν με τις παραγγελίες των πλοίων τους τα ελληνικά Ναυπηγεία, διότι με αυτήν την νοοτροπία θα μπορέσει η ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα και η ελληνική οικονομία στο σύνολό της να πάει μπροστά», επεσήμανε ο Αδ. Γεωργιάδης, ενώ ο Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε:« Η σημερινή υπογραφή του μεγάλου ομολογιακού δανείου των 125 εκατ. δολαρίων από έναν αμερικανικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό δείχνει πόσο πιστεύουν οι εταίροι μας σε αυτό το οποίο κάνει σήμερα η Ελλάδα και σε αυτό το οποίο κάνει σήμερα η ONEX. Αλλά πέρα και πάνω απ’ όλα, πόσο πιστεύουν στη δυνατότητα και στις δεξιότητες που έχουν οι Έλληνες εργαζόμενοι στα ελληνικά Ναυπηγεία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v