Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΤΕ: Οι επτά πληγές του ελληνικού τουρισμού

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και το έλλειμμα εργαζομένων μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων, τόνισε ο Γ. Παράσχης. Η ΠΟΞ δεν συναινεί σε οποιοδήποτε νέο φόρο στον κλάδο, τόνισε ο νέος πρόεδρος Γ. Χατζής.

ΣΕΤΕ: Οι επτά πληγές του ελληνικού τουρισμού
Ο Γιάννης Παράσχης

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας ότι το 2023 θα είναι μία θετική χρονιά για τον τουρισμό στη χώρα μας. Μια χρονιά που ξεπερνώντας το 2019 σε αφίξεις και έσοδα θα αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές εξελίξεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Παράσχης, στην ομιλία του στο Συμβούλιο προέδρων ενώσεων της ΠΟΞ. 

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο κλάδος βρίσκεται ενώπιον πολύ σημαντικών προκλήσεων για το μέλλον του, κατανομάζοντας μεταξύ άλλων τις εξής: 

- Η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Οπως ανέφερε ο κ. Παράσχης, η πρώτη ουσιαστική απόπειρα ρύθμισης του θεσμικού πλαισίου για την βραχυχρόνια μίσθωση εξελίσσεται το διάστημα που διανύουμε. Έχουν ήδη κατατεθεί από πλευράς μας συγκεκριμένες προτάσεις, φαίνεται να υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση και αναμένουμε να δούμε τις σχετικές διατάξεις που θα κατατεθούν, προκειμένου να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα επί αυτών με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.

- Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση

Ο φόρος διαμονής νομοθετήθηκε το έτος 2016 «στο πλαίσιο της ανάγκης εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της χώρας μας για δημοσιονομική προσαρμογή και προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς και έγκαιρα η διαδικασία αξιολόγησης». Αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε ήδη από ετών να έχει καταργηθεί.

Σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες ο συγκεκριμένος φόρος μετατρέπεται σε τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Και όλοι αντιλαμβανόμαστε τον σκοπό και την αξία του μέτρου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να βαραίνει έναν μόνο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Σε πρώτη φάση προσδοκούμε ότι θα καταφέρουμε να περιοριστεί η χρονική διάρκεια εφαρμογής του συγκεκριμένου φόρου εντός του έτους.

Και σε δεύτερη ότι θα ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την ανταποδοτικότητα του τέλους ανά προορισμό, καθώς και με τις διαφορετικές ανάγκες ανά περιοχή (πχ ορεινές περιοχές, πληγείσες περιοχές, κλπ) με γνώμονα πάντα την χωρική και χρονική επέκταση του τουρισμού, που είναι και το ζητούμενο μακροπρόθεσμα και με τη συμμετοχή των ΟΤΑ.

- Έλλειψη ανθρώπινου Δυναμικού

Τη χρονιά που διανύσαμε, με τις ενισχυμένες τουριστικές ροές και παρά τις αυξήσεις στα επίπεδα αμοιβών του κλάδου, το πρόβλημα της αδυναμίας εύρεσης προσωπικού ήταν τα σημαντικότερα που οι τουριστικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Με δεδομένο το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, το ζήτημα αυτό – που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο – αποτελεί σημαντική δομική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Η λύση του απαιτεί καινοτόμες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε, με προγράμματα προσέλκυσης, κατάρτισης και συνεχούς βελτίωσης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις στον χώρο της εργασίας και στις διεθνείς τάσεις που διαμορφώθηκαν μετά την πανδημία, αλλά και στις καλπάζουσες εξελίξεις της τεχνολογίας.

Ωστόσο, είναι δεδομένο πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική η θεσμοθετημένη διαδικασία μετάκλησης εργαζομένων. Η διαδικασία, όπως ισχύει σήμερα, είναι δυσλειτουργική και δεν βοηθά ιδίως τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

-Το χωροταξικό

Η επίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης
και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με «ασφάλεια δικαίου».

-Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός

Τα χαμηλότερων κατηγοριών ξενοδοχειακά καταλύματα εξακολουθούν να στερούνται της δυνατότητας ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, καθώς εξαιρούνται τόσο από τον αναπτυξιακό νόμο, όσο από τις σχετικές δράσεις που υλοποιούνται μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Όλες οι νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν δυνατότητα να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με όρους βιωσιμότητας.

Αναμένουμε, λοιπόν, σχετικά την έκδοση το προσεχές χρονικό διάστημα ενός προγράμματος που θα απευθύνεται σε όλα τα ξενοδοχεία ανεξαρτήτως της κατηγορίας αστέρων στην οποία ανήκουν.

Ομοίως περιμένουμε άμεσα να εκδοθεί και το ΕΞ.ΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ για επιχειρήσεις, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους, ανάγκη πιο επιτακτική από ποτέ εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε.

-Κλιματική κρίση – Πληττόμενες επιχειρήσεις

Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά.
Ο ΣΕΤΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τη στήριξη των προορισμών και των τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται από αυτά.

Ομοίως, έχουμε καταδείξει τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή των μέτρων που νομοθετούνται στη λογική ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι οριζόντια.

- Ζητήματα Διαχείρισης Προορισμών & Υποδομών

Όπως γνωρίζετε καλά η φετινή χρονιά, ανέδειξε για μια ακόμα φορά τα ζητήματα Διαχείρισης Προορισμών & Υποδομών. Καλούμαστε λοιπόν να υιοθετήσουμε πρότυπα και μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και τουριστικών προορισμών, όχι μόνο για την προώθηση και την προβολή, αλλά κυρίως, για την ορθή διαχείριση των προορισμών και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ακολουθώντας ένα πρακτικό και ρεαλιστικό μοντέλο Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (των γνωστών DMOs).

Ο κ. Παράσχης σημείωσε ότι «μόνο με ουσιαστικές δημόσιες επενδύσεις και μια συνεκτική και ολιστική διαχείριση προορισμών μπορούμε να δώσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις στα ζητήματα του κάθε προορισμού, αποφεύγοντας μη παραγωγικές συζητήσεις για τον υπέρ-τουρισμό, τη φέρουσα ικανότητα».

Γ. Χατζης (ΠΟΞ): Οχι σε οποιοδήποτε νέο φόρο στο τουριστικό προϊόν

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Χατζής, υπογράμμισε ότι ήλθε η ώρα ο κλάδος να προχωρήσει μπροστά. «Ομως, αλλάζοντας σελίδα, σέρνουμε μαζί ζητήματα από το παρελθόν», τόνισε, παραθέτοντας σειρά αιτημάτων του κλάδου που παραμένουν στάσιμα: 

«Η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή. Θυμίζω ότι ήταν προεκλογική δέσμευση. Η απαλλαγή των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και η ισότιμη αντιμετώπιση των ατομικών επιχειρήσεων. Η έλλειψη οργανωμένης προβολής και διαχείρισης των προορισμών. Η ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης. Οι Χρήσεις γης και αξιοποίηση αιγιαλού», τόνισε ενδεικτικά.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, υπογράμμισε ο κ. Χατζής, είναι ανεξέλεγκτη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Πριν λίγες ημέρες, με 9 χρόνια καθυστέρηση, εξαγγέλθηκε για τη βραχυχρόνια μίσθωση ένα στοιχειώδες νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο αυτό ήδη, πριν τη νομοθέτηση του, έχει ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες επιτάσσουν χρονικούς ή ακόμα και τοπικούς περιορισμούς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Στην προσπάθεια καταπολέμησης αθέμιτων πρακτικών και κοινωνικής αναστάτωσης που προκαλούνται από την λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων ρόλο πρέπει να έχουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο ίδιος τόνισε και την πρόσφαση απόφαση, χωρίς διαβούλευση, να επιβαρυνθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, μόνος του από όλους τους κλάδους της οικονομίας, με όλο το βάρος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

«Πρέπει να είναι απόλυτα σαφές ότι η ΠΟΞ δεν συναινεί στην επιβολή οποιουδήποτε νέου φόρου στο τουριστικό προϊόν», ξεκαθάρισε, ενώ στρεφόμενος στην παριστάμενη υπουργό τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, σημείωσε: «Σας θέλουμε δίπλα μας: Για να μας βοηθήσετε να δώσουμε λύσεις στα δίκαια διαχρονικά αιτήματά. Σας θέλουμε δίπλα μας: Για να μπορέσουμε με την βοήθειά σας να ανατρέψουμε την εσφαλμένη αντίληψη που δυστυχώς εξακολουθεί να επικρατεί για τον τουρισμό».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v