Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδομα έως 200 ευρώ για 7 στους 10 συνταξιούχους

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τα Χριστούγεννα επιδόματα. Αναλυτικά, όλες οι χριστουγεννιάτικες παροχές. Ποιοι θα λάβουν δύο αυξήσεις.

Επίδομα έως 200 ευρώ για 7 στους 10 συνταξιούχους

Οι χαμηλές συντάξεις καθώς και η ύπαρξη προσωπικής διαφοράς που στερεί από χιλιάδες δικαιούχους τις ετήσιες αυξήσεις ταξινομούν σχεδόν επτά στους δέκα συνταξιούχους στην ομάδα των… τυχερών-άτυχων που θα λάβουν κάποιον από τους δύο χριστουγεννιάτικους μποναμάδες που αποφάσισε να δώσει και φέτος η κυβέρνηση.

Έτσι, οι έκτακτες ενισχύσεις που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα, με τελευταία τη χθεσινή, που αφορά χαμηλοσυνταξιούχους με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ, θα δοθούν σε περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια άτομα σε σύνολο 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Όλες είναι εφάπαξ παροχές και θα δοθούν πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ για πρώτη φορά φέτος και οι αυξήσεις στις συντάξεις του 2024 θα δοθούν από τον πρώτο κιόλας μήνα, δηλαδή και πάλι κοντά στα Χριστούγεννα, όταν προκαταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου.

Αν και ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για τις δύο έκτακτες παροχές -την ειδική ενίσχυση που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο και το επίδομα προσωπικής διαφοράς-, οι ειδικοί εκτιμούν ότι συνολικά θα βοηθηθεί η πλειονότητα των συνταξιούχων που λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις (είτε έχουν προσωπική διαφορά είτε όχι)μ αλλά και αυτοί που δεν θα δουν αυξήσεις ούτε το 2024, όπως δεν είδαν ούτε το 2023. Οι υπόλοιποι θα λάβουν την αύξηση που θα είναι πιο κοντά στο 2,9% παρά στο 3,1%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 1.055.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ, οι οποίοι είτε δεν έχουν προσωπική διαφορά είτε, εφόσον έχουν, δεν υπερβαίνει τα 10 ευρώ, θα λάβουν 150 ευρώ έκαστος. Το συνολικό κόστος του μέτρου είναι 158 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν το 45% της συνολικής δαπάνης των κυβερνητικών μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας θα λάβουν και την ετήσια αύξηση του 2,9% στη σύνταξή τους. Βάσει του προγραμματισμού στον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, οι αυξήσεις θα δοθούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου, στο τέλος Δεκεμβρίου, και θα ανέρχονται σε 2,9%. Θα είναι δηλαδή λίγο «ψαλιδισμένες», αφού οι αυξήσεις που δόθηκαν το 2023 ήταν κατά τι υψηλότερες από αυτές που αντιστοιχούν στις τελικές εκτιμήσεις για το 50% του αθροίσματος της αύξησης του ΑΕΠ και του ύψους του πληθωρισμού.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα δοθούν σε περισσότερους από 1,5 εκατ. συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ολόκληρη την αύξηση θα πάρουν περίπου 500.000 συνταξιούχοι που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 χωρίς προσωπική διαφορά, 550.000 αγρότες που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις επανυπολογισμού σύνταξης και περίπου 350.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είτε δεν είχαν είτε κάλυψαν την προσωπική διαφορά με τις αυξήσεις του 2023.

Μικρότερη αύξηση θα πάρουν περίπου 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (πριν τις 13/5/2016) που έχουν προσωπική διαφορά, την οποία θα μηδενίσουν με ένα μέρος της αύξησης.

Χωρίς αυξήσεις αλλά με επίδομα προσωπικής διαφοράς θα μείνουν περίπου 750.000 παλαιοί συνταξιούχοι. Το κέρδος τους θα είναι ότι θα απομειώσουν την προσωπική διαφορά με τον συμψηφισμό της αύξησης και θα βρεθούν πιο κοντά τα επόμενα χρόνια στον κύκλο των πραγματικών αυξήσεων. Και θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς που κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ. Ειδικότερα, το επίδομα θα δοθεί σε συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ. Για συντάξεις έως 700 ευρώ, το επίδομα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ, για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ το επίδομα θα είναι 150 ευρώ και για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 100 ευρώ.

Τέλος, διπλή αύξηση θα πάρουν περίπου 300.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν μηδενίσει την προσωπική διαφορά με τον επανυπολογισμό της σύνταξης για πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν στο τέλος Δεκεμβρίου την 5η και τελευταία δόση από την αύξηση που προκύπτει στην επανυπολογισμένη σύνταξη και στην ήδη αυξημένη με την 5η δόση σύνταξη θα «πέσει» και το 2,9% του 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v