Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋπολογισμός 2024: Οι προβλέψεις για ανάπτυξη και οι αναπροσαρμογές κονδυλίων

Κατατίθεται στη Βουλή το τελικό κείμενο με οριακές αλλαγές σε επίπεδο προβλέψεων για ανάπτυξη, πληθωρισμό. Ποιες παροχές ενσωματώνονται για δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους και ευάλωτους.

Προϋπολογισμός 2024: Οι προβλέψεις για ανάπτυξη και οι αναπροσαρμογές κονδυλίων

Το πουγκί των πρόσθετων εσόδων που προσδοκά να εισπράξει από την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τον προϋπολογισμός του 2024, ο οποίος κατατίθεται σήμα στη Βουλή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης θα ανακοινώσει πως από τα 600 εκατ. ευρώ των προσδοκώμενων πρόσθετων εσόδων τα 400 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε δαπάνες Υγείας και τα 200 εκατ. ευρώ σε πρόσθετες δαπάνες για την Παιδεία. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εισοδηματικών αυξήσεων για τους γιατρούς και ειδικότερα για την αμοιβή των εφημεριών.

Κατά τα λοιπά στον προϋπολογισμό του 2024 δεν αναμένονται «εκπλήξεις» παρά μόνο οριακές αλλαγές σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προσχεδίου. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 αναμένεται να φτάσει στο 2,9% ( από 3% στο προσχέδιο) από 2,4% φέτος ( 2,3% στο προσχέδιο).

Ο πληθωρισμός σε πτωτική τροχιά αναμένεται να υποχωρήσει σε μέσα επίπεδα εναρμονισμένου δείκτη στο 2,6% (2,4% στο προσχέδιο) το επόμενο έτος από 3,9% φέτος. Το δημόσιο χρέος αναμένεται πως θα υποχωρήσει στο 152,2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, με το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ .

Στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται οι πρόσφατες ανακοινώσεις για την καταβολή έκτακτου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε 2,3 εκατ. οικονομικά ευάλωτους πολίτες, χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, ΑΜΕΑ, δικαιούχους επιδομάτων τέκνων και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Προβλέπονται παράλληλα αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό, αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως, αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30% . Με το νέο μισθολόγιο, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.

Οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα δουν τις μηνιαίες τους αποδοχές να αυξάνονται κατά περίπου 3%. Περίπου 750.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ με διαφορά άνω των 10 ευρώ δεν δικαιούνται αυξήσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και θα έχουν έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ, πριν τα Χριστούγεννα ενώ 150 ευρώ θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ και χωρίς προσωπική διαφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v