Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Εναρκτήριο λάκτισμα για νέα έργα αποθήκευσης

Δημοπρατείται συνολική ισχύς 288,21 MW. Στον τρίτο και τελευταίο διαγωνισμό το α' 3μηνο του 2024, προβλέπονται άλλα 300 MW για έργα στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές. Η προκήρυξη, η καθυστέρηση, όροι και προθεσμίες.

Ενέργεια: Εναρκτήριο λάκτισμα για νέα έργα αποθήκευσης

Με τη δημοσιοποίηση, χθες, από τη ΡΑΑΕΥ της προκήρυξης, δόθηκε το λάκτισμα για το δεύτερο κύμα έργων αποθήκευσης με μπαταρίες.

Η συνολική ισχύς που δημοπρατείται ανέρχεται σε 288,21 MW, καθώς από την αρχική προβλεπόμενη ισχύ των 300 MW αφαιρέθηκαν 11,79 MW, που ήταν η υπερβάλλουσα ισχύς, η οποία εγκρίθηκε κατά την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία, ανεβάζοντας την ισχύ των επιλεγέντων projects στα 411,79 MW.

Στην τρίτη και τελευταία, σε αυτή τη φάση, δημοπρασία, που σχεδιάζεται να ακολουθήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, προβλέπονται άλλα 300 MW για έργα που προορίζονται στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, καθώς και άλλες περιοχές, ύστερα από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ και έγκριση της ΡΑΑΕΥ.

Η δημοσίευση δύο ημέρες πριν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της σχετικής απόφασης της Αρχής «ξεκλείδωσε» και τον δεύτερο διαγωνισμό, που έρχεται με καθυστέρηση δύο μηνών. Προγραμματιζόταν να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, καθυστέρησε η έκδοση της εφαρμοστικής ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε στις 8 Νοεμβρίου, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στον δεύτερο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, με την προϋπόθεση να διαθέτουν άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και να μην έχουν ξεκινήσει την κατασκευή του έργου τους πριν από την υποβολή αίτησης συμμετοχής. Το κριτήριο της κατάταξης, όπως και στον πρώτο διαγωνισμό, είναι η χαμηλότερη οικονομική προσφορά, μέχρις ότου εξαντληθεί η δημοπρατούμενη ισχύς. Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς λειτουργικής ενίσχυσης (εγγυημένη ταρίφα) διατηρείται ίδια, στα 115.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα το έτος και έχει διάρκεια για δέκα χρόνια.

Αντίθετα, μειώνεται κατά 50% η επενδυτική ενίσχυση και από 200.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν στην πρώτη δημοπρασία, περιορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η εξέλιξη αυτή, όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day.gr, είναι αποτέλεσμα των πολύ χαμηλών προσφορών για λειτουργική ενίσχυση (εγγυημένη ταρίφα) που έδωσαν επενδυτές στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, τίθεται μέγιστο όριο ισχύος συμμετοχής ανά συμμετέχοντα στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος, δηλαδή, 72,05 MW. Επίσης, τίθεται μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα στα 100 MW.

Και τα έργα που θα επιλεγούν στον δεύτερο διαγωνισμό υποχρεούνται να κατασκευαστούν και να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, όπως επιβλήθηκε και για τα project της πρώτης ανταγωνιστικής διαδικασίας. Ωστόσο, επιβαρύνονται με χρονική υστέρηση έξι μηνών από τα προηγούμενα, που πήραν το πράσινο φως στις αρχές Αυγούστου. Η οριστική επιλογή των καινούριων τοποθετείται στις 15 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα από την αγορά για την ίση μεταχείριση που επιφυλάσσεται σε αυτό το ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, και με βάση τα όσα ορίζονται στην προκήρυξη, η λήξη των αιτήσεων συμμετοχής είναι στις 22 Δεκεμβρίου, η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής έως τις 28 Δεκεμβρίου, η αξιολόγηση των αιτήσεων από τη ΡΑΑΕΥ θα γίνει στο διάστημα από 27 Δεκεμβρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου 2024, μία ημέρα μετά, στις 8 Φεβρουαρίου 2024 θα γίνει η δημοσιοποίηση της προσωρινής λίστας με τους επιλεγέντες και αποκλεισθέντες, από τις 9 έως τις 12 Φεβρουαρίου θα δοθεί χρόνος για υποβολή τυχόν ενστάσεων και αφού αξιολογηθούν ως τις 14 Φεβρουαρίου, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στις 15 Φεβρουαρίου με την έκδοση της οριστικής λίστας με τους επιλεγέντες, τους αποκλεισθέντες και τους επιλαχόντες.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι σαφές ότι δεν θα τηρηθεί και το χρονοδιάγραμμα που έθετε η ΚΥΑ για την ολοκλήρωση και των τριών διαγωνιστικών διαδικασιών ως τις 31 Μαρτίου 2024. Όπως προκύπτει, αν ακολουθηθεί η πεπατημένη των καθυστερήσεων του δεύτερου διαγωνισμού, για τις οποίες, πάντως, δεν ευθύνεται η ΡΑΑΕΥ, ζητούμενο είναι αν θα προκηρυχθεί η τρίτη διαγωνιστική διαδικασία μέσα στον Μάρτιο του 2024, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο, εφόσον βέβαια τηρηθούν οι ίδιοι χρόνοι με τις προηγούμενες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v