Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ εξαγγέλλουν οι αγρότες

Ξεκινούν από τη Λάρισα. Πανελλαδική κινητοποίηση στις 13 Δεκεμβρίου για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. «Ανυποχώρητος αγώνας» μέχρι να αναπληρωθεί η μεγάλη απώλεια εισοδήματος σε επιμέρους καλλιέργειες. Τι προσάπτουν στην κυβέρνηση.

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ εξαγγέλλουν οι αγρότες

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Λάρισας την Τρίτη 28 Νοεμβρίου και ώρα 9.30 το πρωί αποφάσισαν ομόφωνα οι αγρότες, στο πλαίσιο πανελλαδικής σύσκεψης για τις δενδρώδεις καλλιέργειες που έγινε στην Αγιά. Στο πλαίσιο της ίδιας σύσκεψης αποφασίστηκε πανελλαδική κινητοποίηση με τρακτέρ την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου σε όλες τις περιοχές της χώρας που καλλιεργούν μήλα, κάστανα, καρύδια και αμύγδαλα.

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών, αγροτών από περιοχές της χώρας που καλλιεργούν τα προϊόντα, πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Σύσκεψη για μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια κλπ. Η συμμετοχή, σύμφωνα με τους αγρότες, είναι ενδεικτική του μεγέθους των προβλημάτων αλλά και της αποφασιστικότητας των αγροτών για ανυποχώρητο αγώνα ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αναδείχθηκαν προβλήματα που αφορούν όλες τις καλλιέργειες, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα.

«Μόνο η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματός μας», σημείωσαν οι αγρότες, «για κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής μπορεί να διασφαλίσει εισόδημα διαβίωσης στους αγρότες, αλλά και σταμάτημα της αισχρής κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών και αγροτών».

Για τις συγκεκριμένες δενδρώδεις καλλιέργειες, επεσήμαναν ότι αδικαιολόγητα η κυβέρνηση έκοψε τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις πέρυσι, ώστε να διαθέσει αυτά τα χρήματα για να δώσει συνδεδεμένες ενισχύσεις σε άλλα προϊόντα, λέγοντας ότι θα επαναξετάσει το ζήτημα σε έναν χρόνο. Ο χρόνος πέρασε, οπότε, όπως σημείωσαν, τα μήλα και οι καρποί με κέλυφος πρέπει να ενταχθούν άμεσα ξανά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Στα μήλα υπάρχει εκτεταμένη μείωση της παραγωγής εξαιτίας του φουζικλάδιου, παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς που ανέβασαν ψηλότερα το κόστος παραγωγής. Η ασθένεια δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ούτε από τα ΚΟΕ. 

Στα κάστανα παραμένει και οξύνεται ο μύκητας της φαιάς σήψης και η σφήκα, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση της φαιάς σήψης, συνεπώς χρειάζεται αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Η φόμοψη στα αμύγδαλα προκάλεσε μεγάλη απώλεια παραγωγής που, σε συνδυασμό με τον παγετό και την ακαρπία, φτάνει στο 100% σε περιοχές και σε κτήματα. Χρειάζεται να δοθεί αναπλήρωση εισοδήματος και έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αφού οι αμυγδαλοπαραγωγοί δεν έχουν εισόδημα για φέτος. 

Ανάλογες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και μύκητες παρουσιάστηκαν σε καρύδια και αχλάδια, για τα οποία ζητάται αναπλήρωση εισοδήματος και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Τέλος, για τα κεράσια δεν έχουν σταλεί ακόμη τα πορίσματα των εκτιμήσεων από τον παγετό, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v