Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικό αργό: Η επιστολή των ΗΠΑ που τρόμαξε τους Έλληνες εφοπλιστές

Οι ελληνικές ναυτιλιακές περιορίζουν τη μεταφορά ρωσικού αργού υπό τον φόβο κυρώσεων. Το πλαφόν των $60 και η επιστολή του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ που απειλεί ακόμα και με φυλάκιση.

Ρωσικό αργό: Η επιστολή των ΗΠΑ που τρόμαξε τους Έλληνες εφοπλιστές

Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν περιορίσει την ποσότητα του ρωσικού αργού που μεταφέρουν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ειδικότερα, ο αριθμός των ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων που θα μεταβούν στη Ρωσία θα είναι κατά ένα τέταρτο χαμηλότερος αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και έχει μειωθεί κατά 60% από τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τρόμαξε ορισμένους εφοπλιστές ζητώντας τους να εξηγήσουν τι είχαν κάνει για να συμμορφωθούν με το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που επέβαλαν οι χώρες της G7. Στελέχη δύο ναυτιλιακών με έδρα την Αθήνα δήλωσαν αμέσως μετά ότι πορεύονταν προσεκτικά ενώ αξιολογούσαν την κατάσταση.

Αντίγραφο των επιστολών, το οποίο έχει δει το Bloomberg, ζητά ευρείας κλίμακας πληροφορίες για τα φορτία και τις οντότητες που σχετίζονται με αυτά. Απειλεί με φυλάκιση αν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση. 

Αυτή η προσεκτική στάση φαίνεται να επιβεβαιώνεται από δεδομένα που συνέλεξε το Bloomberg, τα οποία δείχνουν ότι τα ελληνικά δεξαμενόπλοια θα μεταφέρουν μόλις 15 φορτία ρωσικού αργού Ural που θα φορτωθούν από λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας τον Νοέμβριο. Τον Οκτώβριο είχαν μεταφέρει 20 φορτία.

Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού σημαίνει ότι οι εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπεται να μεταφέρουν ρωσικό αργό μόνο εάν τα φορτία κοστίζουν 60 δολάρια το βαρέλι ή λιγότερο. Παρά το γεγονός ότι η τιμή του ρωσικού αργού ανέβηκε πάνω από αυτό το επίπεδο τον Ιούλιο, το εμπόριο δεν σταμάτησε.

Η μείωση της ελληνικής συμμετοχής στο εμπόριο ρωσικού αργού συνέπεσε με ενδείξεις ότι θα μειωθούν και οι συνολικές εξαγωγές της Ρωσίας. Μια τέτοια πτώση θα ήταν αντίθετη με τον στόχο του πλαφόν, που είναι να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στερώντας παράλληλα έσοδα από τη Ρωσία.

Είναι ακόμη πιθανό ότι ορισμένοι Έλληνες εφοπλιστές θα επιστρέψουν στο εμπόριο ρωσικού αργού μόλις έχουν τον χρόνο να αξιολογήσουν πλήρως τις επιστολές του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, τονίζει το Bloomberg.

Εάν οι τρέχοντες ρυθμοί των εξαγωγών συνεχιστούν και τα φορτία που έχουν ήδη προγραμματιστεί προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί, οι αποστολές ρωσικού αργού θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 150.000 βαρέλια την ημέρα αυτόν τον μήνα. Η μείωση είναι ανάλογη με τη μείωση της ποσότητας πετρελαίου που θα μεταφέρουν τα ελληνικά τάνκερ, σημειώνει το πρακτορείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v