Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάργηση του ακαταδίωκτου τραπεζιτών ανήγγειλε ο Γ. Φλωρίδης

Τα κακουργήματα, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών εγκλημάτων όπως απιστία και απάτη, διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως, δήλωσε ο υπ. Δικαιοσύνης. Όλες οι ρυθμίσεις.

Κατάργηση του ακαταδίωκτου τραπεζιτών ανήγγειλε ο Γ. Φλωρίδης

Τέλος στο «ακαταδίωκτο» των τραπεζών βάζει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας-αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας», που πιθανότατα εντός της ημέρας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Την κατάργηση του «ακαταδίωκτου» των τραπεζών ανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου που προβλέπει, μεταξύ άλλων, σειρά διαταξεων για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και την αυστηροποίηση των ποινών.

Αναφορικά με το «ακαταδίωκτο» των τραπεζών, το οποίο είχε αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και παράλληλα είχε αναγκάσει το Μέγαρο Μαξίμου να λάβει σαφείς αποστάσεις, ο κ. Φλωρίδης ξεκαθάρισε ότι όλα τα κακουργήματα, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών εγκλημάτων όπως απιστία και απάτη, διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως, δηλαδή δεν απαιτείται η υποβολή έγκλησης όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της ισονομίας αυτό ισχύει για όλους, συνεπώς και για τις τράπεζες και τους υπαλλήλους τους. «Αποκαθίσταται η δογματική βάση του ποινικού συστήματος ώστε όλα τα κακουργήματα, όπως και αυτά που έχουν οικονομικό αντικείμενο -απάτη, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, απιστία- να τιμωρούνται αυτεπάγγελτα», είπε.

Κατά τα λοιπά, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών για σειρά αδικημάτων όπως ληστείες και εμπρησμοί, και δήμευση περιουσίας για τους εμπρηστές, πρόστιμα στους δικομανείς, κατάργηση των πενταμελών δικαστηρίων, αναβάθμιση της απόπειρας βιασμού σε κακούργημα κ.ά.

Ειδικότερα, το προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπει:

 • Αναστολή της ποινής για πλημμελήματα θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος, όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.
 • Έκτιση ποινών με εναλλακτικούς τρόπους κοινωφελούς εργασίας ή μετατροπή της ποινής σε χρήματα για ποινές φυλάκισης έως 2 έτη.
 • Πραγματική έκτιση μέρους της ποινής έως 6 μήνες για ποινές φυλάκισης από 2 έως 3 έτη.
 • Πραγματική έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα για ποινές άνω των 3 ετών.
 • Αύξηση του ανωτάτου ορίου κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη.
 • Αύξηση του ανωτάτου ορίου κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων στα 25 έτη (από 20) και επί συρροής πλημμελημάτων στα 10 έτη (από 8).
 • Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων υφ’ όρων απόλυσης. Πλέον θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη, ανεξαρτήτως τυπικών προϋποθέσεων συμπλήρωσης χρόνου κράτησης.
 • Άμεση εκδίκαση, χωρίς τήρηση της χρονοβόρας ενδιάμεσης διαδικασίας των συμβουλίων, των κοινώς επικίνδυνων κακουργημάτων (εμπρησμός δάσους, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών) και κακουργημάτων ειδικών ποινικών νόμων.
 • Αυστηροποίηση της ποινής και απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους.
 • Πρόβλεψη επιβολής παρεπόμενης ποινής δήμευσης περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή, ανάλογης με το μέγεθος και την αξία της βλάβης.
 • Ποινικοποίηση με αυστηρές κυρώσεις των προπαρασκευαστικών πράξεων εμπρησμού, δηλ. της κατοχής εμπρηστικών υλών ή αντικειμένων με σκοπό την προετοιμασία διάπραξης εμπρησμού δάσους (ποινή μη αναστελλόμενη, μη μετατρεπόμενη).
 • Πρόβλεψη αξιοποίνου, με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος, για το αδίκημα της μη συμμόρφωσης των υπόχρεων με διατάξεις λήψης μέτρων πυροπροστασίας όταν η παράλειψη αυτή συμβάλλει ουσιωδώς στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.
 • Αύξηση του ελάχιστου ορίου ποινής για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας στα δύο έτη.
 • Κατάργηση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ενίσχυση της αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και Μονομελούς Εφετείου με σκοπό την αποδέσμευση δικαστών και την παράλληλη αξιοποίησή τους σε άλλες δίκες. Οι εφέσεις κατά αποφάσεων Τριμελούς Εφετείου θα εκδικάζονται επίσης από Τριμελές Εφετείο, που όμως θα συγκροτείται από αρχαιότερους στην ιεραρχία δικαστές.
 • Ποινική διαπραγμάτευση με πρωτοβουλία του εισαγγελέα, όταν το κρίνει σκόπιμο από τα στοιχεία της δικογραφίας.
 • Υψηλά χρηματικά πρόστιμα για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και προφανώς αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης.
 • Περιορισμός των αναβολών από κάθε αιτία στη μία και πρόβλεψη παραβόλου υπέρ Δημοσίου (ύψους από 80 έως 200 ευρώ ανάλογα με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου), για την ενίσχυση των υποδομών της Δικαιοσύνης, όταν το αίτημα αναβολής αφορά παράλληλη επαγγελματική υποχρέωση συνηγόρου σε άλλη δίκη.
 • Πρόβλεψη εξέτασης με τεχνολογικά μέσα. Οποιαδήποτε κατάθεση, όπως μάρτυρα, πραγματογνώμονα, τεχνικού συμβούλου, διερμηνέα ή διαδίκου, ανωμοτί εξηγήσεις ή απολογία κατηγορουμένου μπορεί να διεξαχθούν με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, χωρίς τη φυσική παρουσία του προσώπου, όταν υπάρχει σοβαρό κώλυμα εμφάνισης ή κίνδυνος από την αναβολή ή για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
 • Αυστηροποίηση ποινών που αφορούν διάπραξη ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος αλλά και ενώπιον ανηλίκου.
 • Παροχή κινήτρων αλλά και υποχρέωση των επαγγελματιών (λ.χ. κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ιατροί, εκπαιδευτικοί) ν’ αναφέρουν αμελλητί κάθε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα θύματα μέσω ατομικής αξιολόγησής τους και διαχείρισης του κινδύνου επανάληψης της βίας και δευτερογενούς θυματοποίησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v