Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει όψη η Ακτή Βάρκιζας με επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ

Κατακυρώθηκε στην εταιρεία Black Wave Βάρκιζα, που συνδέεται με τον όμιλο Γιαννακόπουλου, ο διαγωνισμός για την υπομίσθωση της έκτασης. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός.

Αλλάζει όψη η Ακτή Βάρκιζας με επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ

Επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 15 εκατ. ευρώ ενεργοποιούνται μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Ακτής Βάρκιζας στην εταιρεία Black Wave Βάρκιζα, που συνδέεται με τον όμιλο Γιαννακόπουλου.

Οι υπογραφές «έπεσαν» το μεσημέρι της Τετάρτης στο δημαρχείο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, μεταξύ του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, προέδρου της Black Wave Βάρκιζα και της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την οργανωμένη ακτή της Βάρκιζας.

Το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται στα επίπεδα του 1,31 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της μίσθωσης έχει προσδιοριστεί στα 25 χρόνια, ενώ ο δήμος θα εισπράττει και ποσοστό 6% επί του τζίρου που θα πραγματοποιεί η επιχείρηση.

Στόχος των επικεφαλής της εταιρείας είναι η έναρξη των εργασιών το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις μετά την ανάπλαση της έκτασης να είναι έτοιμες στο μεγαλύτερο τμήμα τους, με επίκεντρο την οργανωμένη ακτή, για τη θερινή σεζόν του 2024, ενώ σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, η ριζική ανακαίνιση της λουτρικής εγκατάστασης θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2025.

Το «πράσινο φως» για την προμελέτη διαμόρφωσης της Ακτής έχει ήδη δοθεί και στόχος είναι να προχωρήσει η αδειοδότηση του project. Βάσει του διαγωνισμού, ο ανάδοχος επενδυτής οφείλει να πραγματοποιήσει ελάχιστες παρεμβάσεις 3 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις, ωστόσο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι ενδέχεται να ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για υποδομές κατασκευασμένες τη δεκαετία του ’60, οι οποίες πλέον εμφανίζουν σημαντικές και εκτεταμένες φθορές.

Στην προμελέτη διαμόρφωσης προβλέπονται «ο εξορθολογισμός των χαράξεων των διαδρομών με στόχο την ανάδειξη του κεντρικού συγκροτήματος κτιρίων του ΕΟΤ, η ενίσχυση του πρασίνου τους, η ανακατανομή των χρήσεων με τον καλύτερο δυνατό λειτουργικά τρόπο, η αντικατάσταση των υλικών από μπετονένιες διαδρομές σε υδατοπερατά υλικά και η δημιουργία ενδιάμεσων υπαίθριων χώρων για τους λουόμενους».

Ο επενδυτής δικαιούται να εισπράττει αντίτιμο για την είσοδο του κοινού μόνο στην οργανωμένη ακτή, αλλά θα επιτρέπει στους δημότες την πρόσβαση χωρίς καταβολή αντιτίμου. Οι χρήσεις που προτείνονται είναι εστιατόρια, αναψυκτήρια, καταστήματα με είδη σχετικά με την ακτή, γήπεδα και χώροι ευεξίας, ενώ προτείνεται να σχεδιαστούν χώροι άθλησης, ένα υπαίθριο σινεμά 300 θέσεων και ένα αμφιθέατρο δυναμικότητας 100 θέσεων. Απώτερη επιδίωξη είναι «η Ακτή Βάρκιζας να λειτουργήσει πέρα από τους θερινούς μήνες ως ένας δημόσιος χώρος συνάντησης, σαν ένα πάρκο και μια πλατεία υψηλών προδιαγραφών και μεγάλου ενδιαφέροντος».

Η έκταση προς υπεκμίσθωση αποτελείται από τμήμα επιφανείας 225,5 τ.μ. στο παραλιακό τμήμα νότια της λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου και από τμήμα επιφανείας 24 στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα μαζί με το δικαίωμα απλής χρήσης της ζώνης αιγιαλού (επιφανείας 16.391 τ.μ.) και παραλίας (10.390 τ.μ.).

Αυτό είναι το δεύτερο επενδυτικό βήμα του ομίλου Γιαννακόπουλου στον κλάδο του τουρισμού, αφού, με όχημα την Black Delta Entertainment Services S.A., ο επιχειρηματίας Δ. Γιαννακόπουλος πλειοδότησε δύο χρόνια πριν σε διαγωνισμό του δήμου Πάργας για την 40ετή παραχώρηση ακινήτου, έκτασης 40 στρεμμάτων, στη θέση Κλιμάτι Λούτσας, εκεί όπου λειτουργούσαν παλιότερα οι κατασκηνώσεις του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της Εθνικής Tράπεζας (ΤΥΠΕΤ).

Για την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου προκρίνεται η τουριστική εκμετάλλευση, είτε με την ανάπτυξη ξενοδοχείου είτε με την κατασκευή βιλών προς ενοικίαση, με τις εκτιμήσεις να θέτουν τον πήχη των επενδύσεων πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v