Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Société Générale: H Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα

Η Fitch θα είναι σήμερα ο δεύτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που θα δώσει στην Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα, εκτιμά η γαλλική τράπεζα. Δεν αναμένει όμως εντυπωσιακές εξελίξεις στα ομόλογα.

Société Générale: H Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα

Η Ελλάδα μπορεί να λάβει απόψε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και από δεύτερο μεγάλο οίκο, υποστηρίζει η Société Générale.

«Η Fitch θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σήμερα και αναμένουμε ότι θα αναβαθμίσει τη χώρα σε BBB- από BB+, αποδίδοντάς της τη δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και επιτρέποντας στα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας. Τούτου λεχθέντος, δεν αναμένουμε απότομη αντίδραση των τιμών σε αυτή την πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης, καθώς οι αγορές έχουν πιθανότατα αποτιμήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τις εκλογές του Ιουνίου», εκτιμά η τράπεζα.

«Έχουμε παρατηρήσει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη στην Ελλάδα. Μετά από περισσότερα από 13 χρόνια, η χώρα ανέκτησε επιτέλους μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από την S&P στις 20 Οκτωβρίου. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, την εντυπωσιακή δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη από την ΕΚΤ, καθώς και από τον ΕSM/ΕFSF. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας ωφελήθηκαν επίσης από το ταμείο NGEU», επισημαίνει η γαλλική τράπεζα.

Σύμφωνα με το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται από 0,1% του ΑΕΠ το 2022 σε 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Οι δαπάνες για τόκους θα μειωθούν ελαφρώς από 3,3% του ΑΕΠ το 2023 σε 3,2% του ΑΕΠ το 2024.

Η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο έχει εξαλείψει την πολιτική αβεβαιότητα και διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί.

Όπως παρατηρήθηκε στην περίπτωση της επιστροφής της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα, η ένταξη στον δείκτη είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντικές ροές. Ωστόσο, η αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθώς αντανακλά τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη και θα πρέπει να ακολουθήσει ένα σταδιακό ράλι στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v