Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη κομπίνα με 260.000 λίτρα νοθευμένου «ελαιόλαδου»

Επιχείρηση σε Ισπανία και Ιταλία υπό την καθοδήγηση της Europol. Τι είναι το «έλαιο Lampante» με το οποίο γινόταν η νοθεία.

Μεγάλη κομπίνα με 260.000 λίτρα νοθευμένου «ελαιόλαδου»

Στο πλαίσιο της Επιχείρησης OPSON, της συντονισμένης προσπάθειας της Europol για την καταπολέμηση της απάτης και της παραποίησης τροφίμων, συνελήφθησαν 11 άτομα και κατασχέθηκαν 260.000 λίτρα ελαιολάδου ακατάλληλου για κατανάλωση. Η επιχείρηση που χρηματοδοτήθηκε από το EMPACT ξεκίνησε από την Ισπανική Πολιτική Φρουρά (Guardia Civil), η οποία ένωσε τις δυνάμεις της με τους Ιταλούς Καραμπινιέρους.

«Δυστυχώς, η παραποίηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι μια κοινή πρακτική, γι' αυτό και η καταπολέμησή του αποτελεί προτεραιότητα επιβολής του νόμου -ειδικά στις χώρες παραγωγής», αναφέρει σε σημερινή ενημέρωσή της η Europol.

Σε αυτή την επιχείρηση απάτης τροφίμων, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι εγκληματίες χρησιμοποιούσαν το λεγόμενο «έλαιο Lampante», για να αραιώσουν το προϊόν τους. Το ελαιόλαδο Lampante χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα οξύτητας, μια ανεπιθύμητη γεύση και μια ευδιάκριτη δυσάρεστη οσμή, που το καθιστούν ακατάλληλο για κατανάλωση. Ο ίδιος ο όρος «lampante» προέρχεται από την ιστορική χρήση του ως καύσιμου σε λαμπτήρες πετρελαίου, σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι αυτή η παράνομη πρακτική μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και, ως εκ τούτου, να έχει περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις.

Οι συλλήψεις έγιναν τον Νοέμβριο. Στην Ισπανία, συνελήφθησαν έξι ύποπτοι και κατασχέθηκαν 260.000 λίτρα νοθευμένου ελαιολάδου, τέσσερα οχήματα και 91.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και ψηφιακά και φυσικά αποδεικτικά στοιχεία, όπως έγγραφα τιμολόγησης και e-mail. Στις ιταλικές επαρχίες της Σικελίας και της Τοσκάνης, οι ερευνητές επιθεώρησαν τρία εργοστάσια για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται σε παράνομες πρακτικές. Αποκτήθηκαν αρκετά φορολογικά έγγραφα και λίστες πελατών, συγκεντρώθηκαν δείγματα λαδιών και επιβλήθηκαν κυρώσεις σε μία εταιρεία για παράτυπη επισήμανση των προϊόντων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v