Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιβράδυνση της ελληνικής ανάπτυξης το Q3 βλέπει η Morgan Stanley

Η Αθήνα θα συνεχίσει να παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη, διατηρώντας καλύτερες επιδόσεις από την ευρωζώνη, επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος. Οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό και χρέος.

Επιβράδυνση της ελληνικής ανάπτυξης το Q3 βλέπει η Morgan Stanley

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley εκτιμά ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ του γ' τριμήνου που θα ανακοινωθούν, θα δείξουν επιβράδυνση, αλλά ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη.

Όπως επεσήμαναν πρόσφατα οι αναλυτές της Morgan Stanley στις προβλέψεις τους για το νέο έτος, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι της ευρωζώνης.

H ελληνική οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει το 0,4% το τρίτο τρίμηνο, έναντι 1,3% το δεύτερο τρίμηνο. Η Morgan Stanley αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,3% για ολόκληρο το 2023 και ότι η οικονομία θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο το 2024 και θα διατηρήσει ανάπτυξη 2,4% το 2025.

Οι επενδύσεις αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης το 2024 και το 2025, λόγω των αυξημένων άμεσων ξένων επενδύσεων και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό αντιστάθμισε τον αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, υποστηριζόμενες από την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά, η εγχώρια ζήτηση θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, ενώ οι καθαρές εξαγωγές θα είναι αντίθετες.

Οι αναλυτές του οργανισμού αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,3% φέτος, στο 2,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να συρρικνωθεί από 2,2% του ΑΕΠ φέτος σε 1,2% το 2024 και 1% το 2025, και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί από 160,5% σε 153%, 147% και 9% αντίστοιχα.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με καλό ρυθμό και ως εκ τούτου θα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης το 2023 και περίπου το ήμισυ της ανάπτυξης το 2024 και το 2025. Τα πραγματικά εισοδήματα στην Ελλάδα θα ωφεληθούν από τον χαμηλότερο πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών, καταλήγει η επενδυτική τράπεζα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v