Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Λίφτινγκ» στους φορολογικούς συντελεστές για τα Επαγγελματικά Ταμεία

Ποιες αλλαγές αναμένονται από το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου. Οι νέες προτάσεις και αναλυτικά παραδείγματα. Τι αλλάζει στην απασχόληση των συνταξιούχων με αναπηρία.

«Λίφτινγκ» στους φορολογικούς συντελεστές για τα Επαγγελματικά Ταμεία

Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές, κυρίως στις διατάξεις για τη φορολόγηση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας.

Βελτιώσεις θα υπάρχουν και στη διάταξη για την απασχόληση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ημερίδα για την Αναπηρία, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, όσοι λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας και εργάζονται, δεν θα υπόκεινται στον ειδικό φόρο της τάξης του 10% επί του εισοδήματός τους.

Τα δύο αυτά θέματα άλλωστε συγκέντρωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των παρεμβάσεων - αντιδράσεων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης, που λήγει σήμερα, ώστε βάσει του σχεδιασμού, η συζήτηση του νομοσχεδίου να διεξαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, ώστε να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά, στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά το θέμα της φορολογικής κλίμακας που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τις παροχές των Ταμείων Επαγγελματικών Ασφάλισης και των Ομαδικών συμβολαίων, προκειμένου αφενός να δοθεί κίνητρο στους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους (άνω των 45 ετών) να ασφαλιστούν ή να συνεχίσουν να ασφαλίζονται σε ΤΕΑ και αφετέρου, να περιοριστεί η μείωση του εφάπαξ ή της σύνταξης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι αντιδράσεις μελών ΤΕΑ όπως των Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών, που επισημαίνουν στη δημόσια διαβούλευση ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις, για παράδειγμα ένας αστυνομικός 51 ετών με ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ, ο οποίος εγγράφεται για πρώτη φορά στο ταμείο και πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στα 55 έτη, θα δει την εφάπαξ παροχή του να φορολογείται με 20%. Στο ποσοστό αυτό, αν αθροισθεί και το 5% που παρακρατείται για τα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου, προκύπτει ένα 25% που υπερκαλύπτει το οποιοδήποτε όφελος του μέλους, καθώς η φοροαπαλλαγή της εισφοράς του είναι της τάξης του 22% και δεν είναι δεδομένο ότι οι αποδόσεις του αμοιβαίου κεφαλαίου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα υπερκαλύψουν τη διαφορά του -3% που προκύπτει, ώστε το μέλος τουλάχιστον να μην υποστεί ζημία από τη συμμετοχή του στο Ταμείο.

Αλλά και στην περίπτωση μέλους ηλικίας 44 ετών (μέση ηλικία μελών των ΤΕΑ, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ), όπου ο μέγιστος χρόνος παραμονής του στο ταμείο θα ανέλθει στα 11 έτη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η εφάπαξ παροχή του φορολογείται 15%. Με αποτέλεσμα, αν συνυπολογιστεί το ποσοστό του 5% των λειτουργικών εξόδων του Ταμείου και αρχική φοροαπαλλαγή της εισφοράς του 22%, προκύπτει όφελος της τάξης μόλις του 2% και δέσμευση των χρημάτων του για 11 έτη, που αποτελεί αντικίνητρο συμμετοχής στο ΤΕΑ.

Με στόχο να περιοριστούν οι αντιδράσεις, αλλά και βάσει των προτάσεων που οι αρμόδιοι φορείς κατέθεσαν, στο υπουργείο Εργασίας ήδη προχωρούν σε αλλαγή όσον αφορά την κλίμακα φορολόγησης. Έτσι, ο φόρος που επιβάλλεται θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται με βάση τα έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών στα ΤΕΑ, ώστε όσο περισσότερα έτη έχει ενταχθεί ο ασφαλισμένος σε ένα τέτοιο Ταμείο, τόσο λιγότερο φόρο να καταβάλλει κατά την εκταμίευση του εφάπαξ ή της επικουρικής σύνταξής του. Και στις νέες κλίμακες ο φόρος για το εφάπαξ είναι διπλάσιος από εκείνος για την επικουρική σύνταξη.

Πιο αναλυτικά, θεσμοθετείται:

  • φόρος 10% για ασφάλιση έως 5 έτη, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να λάβει σύνταξη και 20% για εφάπαξ.
  • από 6-10 έτη ασφάλισης (από 15 που ήταν αρχικά), ο φόρος μειώνεται στο 7,5% για περιοδική παροχή (σύνταξη) και σε 15% για εφάπαξ,
  • από 11-20 (αντί 16-25) έτη ασφάλισης, ορίζεται φόρος 5% για περιοδική παροχή και 10% για εφάπαξ και
  • από 21 (από 25) έτη και άνω, 2,5% για περιοδική παροχή και 5% για εφάπαξ.

Μια σημαντική αλλαγή περιλαμβάνεται και όσον αφορά τις «συνταξιοδοτικές» διατάξεις του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, η τελική διάταξη για την απασχόληση συνταξιούχων με αναπηρία δεν θα προβλέπει ούτε την κράτηση του 10% στον μισθό όπως ισχύει στην περίπτωση των υπόλοιπων εργαζομένων συνταξιούχων καθώς θεωρήθηκε αναγκαία η ενθάρρυνση της ενεργής συμμετοχής των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας, ενώ αναγνωρίστηκε και το αυξημένο κόστος διαβίωσης των συγκεκριμένων πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v