ΤτΕ καλεί servicers για νέες άδειες, πυροδοτεί σενάρια για συγχωνεύσεις

Σε «εκκαθάριση» του κλάδου των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων αναμένεται να οδηγήσει η διαδικασία. Εξι εταιρείες είναι άνευ χαρτοφυλακίου. Σενάρια για πωλήσεις και συγχωνεύσεις.

ΤτΕ καλεί servicers για νέες άδειες, πυροδοτεί σενάρια για συγχωνεύσεις

Στην επαναδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων θα προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο οι αναθεωρημένες άδειες να εκδοθούν το καλοκαίρι του 2024, κατόπιν των αλλαγών που επιτάσσει ο νέος νόμος λειτουργίας των servicers που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Η εποπτική αρχή θα επανεξετάσει την αδειοδότηση με βάση τις αλλαγές που θεσπίσθηκαν με αιχμή την προσαρμογή των servicers στα νέα δεδομένα (οικονομικά, ενημέρωσης, IT) και εν συνεχεία, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, τότε θα δοθεί εκ νέου η άδεια λειτουργίας τους.

Πηγές με γνώση του θέματος επισημαίνουν στο Euro2day.gr ότι ο έλεγχος με στόχο την επαναδειοδότηση θα οδηγήσει σε «εκκαθάριση» του κλάδου, σε συρρίκνωση των υφιστάμενων ενεργών εταιρειών διαχείρισης και εν συνεχεία θα ξεκινήσει ο γύρος συγκέντρωσης είτε μέσω συγχωνεύσεων είτε με απευθείας πώληση του διαχειριζόμενου χαρτοφυλακίου NPE στους ισχυρούς (λόγω μεγέθους) παίκτες της αγοράς.

Οι αδειοδοτημένες από την Τράπεζα της Ελλάδος εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ανέρχονται σε 23, εκ των οποίων οι 6 δεν διαθέτουν υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων. Εκ των πραγμάτων αυτές θα βρεθούν εκτός του συστήματος μετά το πέρας του ελέγχου της εποπτικής αρχής.

Βαρύ το κόστος

Με βάση τις ίδιες πηγές, από το φθινόπωρο του επόμενου έτους το τοπίο στην αγορά των servicers θα είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς ένα ποσοστό αυτών θα βρεθεί χωρίς άδεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία αντιμετώπισης του υψηλού κόστους επένδυσης που απαιτεί η σύσταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την οποία επιβάλλει ο νέος νόμος. «Το κόστος είναι αβάσταχτο για έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών. Κι αυτό διότι δεν διαθέτουν τέτοιο όγκο χαρτοφυλακίου που να βγάζει νόημα επιχειρηματικά η συνέχιση της λειτουργίας τους», αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή.

Οι ισχυροί

Η αγορά διαθέτει τρεις μεγάλου μεγέθους εταιρείες (Cepal, doValue και Intrum), μία μεσαίου μεγέθους, την Qquant, συμφερόντων του επιχειρηματία Ορέστη Τσακαλώτου και αρκετές μικρές που διαχειρίζονται περιορισμένου όγκου χαρτοφυλάκια απαιτήσεων.

Πλην των 6 που δεν διαθέτουν χαρτοφυλάκιο, αρκετές από τις μικρές εκτιμάται ότι θα πωλήσουν τα υπό διαχείριση δάνεια στους ισχυρούς του κλάδου, ενώ δεν αποκλείονται και οι συγχωνεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v