Φορολογικό: Αλλαγές στο «και πέντε» για ταξί, περίπτερα, καφενεία

Τέσσερις εξαιρέσεις από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κωστής Χατζηδάκης. Αναλυτικά οι αλλαγές.

Φορολογικό: Αλλαγές στο «και πέντε» για ταξί, περίπτερα, καφενεία

Τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, στις διατάξεις για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. 

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός, καφενεία σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων θα εξαιρούνται πλήρως από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ενώ με τις αρχικές διατάξεις είχαν μείωση τεκμηρίου κατά 50%. 

Επιπλέον, για ιδιοκτήτες ταξί με ποσοστό συμμετοχής έως 25%, η τεκμαρτή φορολόγηση περιορίζεται στο μισό. 

Για ιδιοκτήτες περιπτέρων θα υπάρξουν εξαιρέσεις ως προς το κριτήριο του τζίρου, όπως άλλωστε και για ασφαλιστικούς συμβούλους που δουλεύουν με έως 2 εταιρείες

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον υπουργό, «εξαιρούνται πλήρως τα καφενεία στα χωριά κάτω από 500 κατοίκους από τις προβλέψεις του νόμου από το τεκμήριο. Μιλάγαμε για 1.800 επιχειρήσεις με έσοδα περιορισμένα και στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων».

Η δεύτερη εξαίρεση αφορά στα περίπτερα, τόνισε ο υπουργός. «Μας έπεισαν στον διάλογο. Να υπάρξει μία ειδική εξαίρεση ως προς τον τζίρο τους. Η 3η ως προς τους ασφαλιστικούς συμβούλους που δουλεύουν με μέχρι 2 εταιρείες. Και επίσης στα ταξί, όσοι έχουν μερίδιο έως 25% σε ταξί θα έχουν μία μείωση 50% ως προς το τεκμήριο».

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που αφορούν κυρίως τα μεγάλα εισοδήματα, όπως η απαγόρευση της αγοραπωλησίας ακινήτων με μετρητά, οι ρυθμίσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εφόσον κάποιος εκμεταλλεύεται πάνω από δύο ακίνητα, τους διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους ακόμη και με κάμερες σε υποθέσεις με ιδιαίτερη ποινική απαξία.

Υπογράμμισε ακόμη τις αντιφάσεις στην κριτική που ασκείται από στελέχη της αντιπολίτευσης, οι οποίοι από τη μια επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο εξοντώνει τους επαγγελματίες αλλά την ίδια στιγμή θεωρούν τις ρυθμίσεις αναποτελεσματικές και ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των εσόδων του δημοσίου. Επίσης, άλλοι διαφωνούν με την μεγαλύτερη επιβάρυνση όσων έχουν μεγαλύτερο τζίρο αλλά την ίδια στιγμή υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις είναι οριζόντιες και δεν λαμβάνουν υπόψη το ύψος των εσόδων.

«Ενοχλείστε που οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους εργοδότες τους. Τι είδους αντιπολίτευση είναι αυτή, πρέπει να κοιταχτείτε στον πολιτικό σας καθρέφτη και να αποφασίσετε», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε:

«Δεν υποσχεθήκαμε ότι θα εξαφανίσουμε πρώτοι εμείς σε όλο τον πλανήτη τη φοροδιαφυγή. Είμαστε όμως αποφασισμένοι, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Χωρίς θεωρίες, αλλά στοχεύοντας σε συγκεκριμένες λύσεις. Είμαι βέβαιος πως όταν καθίσει η «σκόνη» κανείς δεν θα θυμάται την άδικη γκρίνια και στο τέλος θα μείνει η μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει έντονο χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τα τρία μηνύματα 

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απηύθυνε εξάλλου τρία μηνύματα:

Πρώτο μήνυμα, από εδώ και πέρα το βάρος από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα πέσει στους ελέγχους. Σε όσους αμφισβητήσουν τα τεκμήρια προκειμένου οι έλεγχοι αυτοί να ολοκληρωθούν πολύ γρήγορα και στη μεγάλη φοροδιαφυγή, για παράδειγμα στις εταιρείες που παρουσιάζουν επί χρόνια ζημιές. «Θέλω το μήνυμα αυτό να το λάβουν αυτοί στους οποίους απευθύνεται. Είμαστε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα και κοιτάμε προς όλες τις κατευθύνσεις», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Δεύτερο μήνυμα , οι ρυθμίσεις που ψηφίζονται για το λαθρεμπόριο δεν είναι για το θεαθήναι. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη, η κυβέρνηση και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την αντικειμενικότητα και την αυστηρότητα που πρέπει. Αυτό αφορά όλους τους εμπλεκόμενους και όσους απασχολούν τη δημοσιότητα κατά καιρούς με διάφορα πρωτοσέλιδα. Θα εφαρμόσουμε το νόμο και θα αυξήσουμε την πίεση για να προχωρήσει το σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών και να αντιμετωπιστούν τα όποια κενά. Δεν είναι θετικό το ότι ξεκίνησα το σύστημα το 2009 όταν ήμουν υπουργός Ανάπτυξης, πέρασαν από τότε πολλές κυβερνήσεις και έχουν γίνει βήματα αλλά το σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί. Εκνευρίζομαι και αγανακτώ αλλά δεν θα μείνω στην αγανάκτηση», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Τρίτο μήνυμα, δεν θα υπάρξει καμία ανοχή και καμία καθυστέρηση στην εγκατάσταση των POS. «Το ξεκαθάρισα σε όλους όσοι σχετίζονται με την παραγωγή και τη διάθεση των POS», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v